Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Πρέσπεια 21-24 Αυγούστου 2009

Για εικοστή πρώτη χρονιά διοργανώνονται φέτος τα Πρέσπεια, οι εκδηλώσεις που έβαλαν στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας τις ακριτικές περιοχές. Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου πραγματοποιούνται στον νομό Φλώρινας τα Πρέσπεια, που προβάλλουν πρωτίστως την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής.
Πρόγραμμα:
Παρασκευή 21 Αυγούστου: θα εγκαινιαστεί στο Μέγαρο Εξάρχου στη Φλώρινα η μεγάλη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων “Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27”. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει παράσταση από τα παιδιά του Ωδείου της Φλώρινας σε χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου.
Σάββατο 22 Αυγούστου: στη Νέα Πλατεία Φλώρινας εμφανίζεται η “Ορχήστρα του Δρόμου” με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Έλλη Πασπαλά.
Κυριακή 23 Αυγούστου: στον Άγιο Αχίλλειο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση των Πρεσπείων υπό τον γενικό τίτλο “Η φωνή των Βαλκανίων”, με συντονιστή και αφηγητή τον Σπύρο Σακκά. Είναι ένα πολυθέαμα που θα συνδέσει τις συμμετέχουσες χώρες μέσα από την ανθρώπινη φωνή σε όλα τα είδη του τραγουδιού και της αφήγησης. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων η χορογράφος Σοφία Σπυράτου, η σοπράνο Μάτα Κατσούλη, η ηθοποιός Κοραλία Καράντη, ο μπάσος Δημήτρης Κασιούμης, ο τενόρος Σώτος Παπούλκας, ο Δώρος Δημοσθένους, η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Γιάννης Χριστόπουλος, συγκροτήματα και τραγουδιστές παραδοσιακής μουσικής όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, κ.ά. Επίσης η Χάρις Αλεξίου με τον Σπύρο Σακκά θα παρουσιάσει τραγούδια-εκπλήξεις από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής.
Στο δεύτερο μέρος η Χάρις Αλεξίου θα παρουσιάσει τα δικά της τραγούδια, ενώ οι Καλαντζόπουλος – Ρεμπούτσικα – Πασπαλά θα συμπράξουν με την τουρκάλα -αλλά πολιτογραφημένη ελληνίδα- Dilek Kots, τις τέσσερις βουλγάρες τραγουδίστριες του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, τον κλαρινετίστα Φερούζ Μουστάφοφ από την ΠΓΔΜ κι ένα συγκρότημα σέρβων μουσικών.
Δευτέρα 24 Αυγούστου: στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας με τη συναυλία “Στου Καββαδία τ’ ανοιχτά” από το συγκρότημα “Νυχτερινή Κυβέρνηση”.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου: στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο τραγούδι και τη δημοσιογραφία. Η πρόταση για τη διεξαγωγή της τιμητικής εκδήλωσης στον μεγαλύτερο εν ζωή έλληνα στιχουργό υποβλήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας και την εταιρεία “Εντός των Τεχνών” και τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΣΗΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας