Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Σχόλιο της ΛΑΕ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ πάνω στην επικαιρότητα και ιδιαίτερα το χώρο της ενέργειας

 Από την τοπική ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών διαβάζουμε ότι 
1)   Η ελληνορωσική  κοινοπραξία «Προμηθέας Gas» του Κοπελούζου και ο ρωσικός κολοσσός  «Gazprom» θα επενδύσουν  700 – 800.000.000 ευρώ για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων άνθρακα στην Φλώρινα και συγκεκριμένα στην περιοχή Βεύη .
2) Υπογράφτηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας, παρουσία του Υπ.Ενεργείας Π.Σκουρλέτη. Στο έργο θα συμμετέχουν οι όμιλοι Μπόμπολα και Περιστέρη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων και ενέκρινε τις προηγούμενες μέρες την ίδρυση  θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει μια γιγάντια επίθεση των κυβερνήσεων στη ΔΕΗ, η οποία ενοχλούσε γιατί α) Ήταν δημόσια επιχείρηση, β) Αποτελούσε σχεδόν μονοπώλιο και δεν επέτρεπε χώρο-πελατεία για τα αρπακτικά της «αγοράς», γ) Εξασφάλιζε σταθερές εργασιακές σχέσεις και διέθετε ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΔΕΗ ευθυγραμμιζόμενη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις οδηγίες της ΕΕ υποχρεώθηκε να κλείνει την μια μετά την άλλη τις «ρυπογόνες» μονάδες της  και να περιορίσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Οι κυβερνήσεις έδωσαν χώρο και προνόμια στους καπιταλιστές να εισβάλουν στο χώρο της ενέργειας και να κερδοσκοπήσουν μέσω φυσικού αερίου και ΑΠΕ. Μπήκε ακόμα και χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, στην πραγματικότητα για να θησαυρίζουν οι αετονύχηδες.
Από τη μια η ΔΕΗ συρρικνώνεται:
·         καθώς ο φτηνός και αποδοτικός λιγνίτης συμμετέχει πλέον  με λιγότερο από 30% στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας (από 70% πριν λίγα χρόνια)
·         καθώς το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και ΑΠΕ αυξάνεται προς όφελος των ιδιωτών,
·         καθώς με τα διαβόητα ΝΟΜΕ (υποχρεωτική πώληση ρεύματος σε τιμή κόστους σε ιδιώτες που θα μπορούν να το μεταπωλούν φτηνότερα από τη ΔΕΗ!)  και την υποχρεωτική παραχώρηση πελατολογίου σε ανταγωνιστές της  η  ΔΕΗ οδηγείται σε περαιτέρω συρρίκνωση προς όφελος του κεφαλαίου.
Από την άλλη  η ΔΕΗ, λειτουργώντας με καπιταλιστικά κριτήρια
·          εισάγει φτηνότερο ρεύμα από τα Βαλκάνια μειώνοντας ακόμα περισσότερο την εγχώρια παραγωγή,  ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και αυξάνοντας κι άλλο την ανεργία.
·         προχωρά σε ίδρυση θυγατρικών στο εξωτερικό (μετά την Αλβανία ακούγονται ΠΓΔΜ και το νατοϊκό προτεκτοράτο του Κοσσόβου, θυμίζοντας την ιστορία του ΟΤΕ με την «έξοδο» στα Βαλκάνια για να καταλήξει στη Deutsche Telekom )
·         τα «ασημικά» της, ορυχεία, υποδομές, νέα έργα και πελατολόγιο παραχωρούνται σε ιδιώτες
·         και παράλληλα προσπαθεί να προσελκύσει «επενδυτές» όπως επιτάσσει η εφαρμογή του Μνημονίου 3 και το ΤΑΙΠΕΔ .

Το γενικό πλαίσιο συγκροτούν η ανεργία που καλπάζει, η Παιδεία και η Υγεία που συνεχίζουν να καταρρέουν, οι φόροι και οι περικοπές στην πλειοψηφία των συντάξεων που έριξαν κι άλλο το λαϊκό εισόδημα, τα νέα λουκέτα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ανεργία στο νομό Κοζάνης είναι 40% και πάνω από το 60% στους νέους,  ενώ στην Καστοριά φτάνει το 70%. Στα νοσοκομεία της Δ.Μακεδονίας ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 30 και 40 ασθενείς, με την κατάσταση να θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Το Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας λειτουργεί με το μισό από το προβλεπόμενο νοσηλευτικό προσωπικό (με 80 νοσηλευτές λιγότερους) ενώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Για το αμέσως ερχόμενο διάστημα η Τρόικα απαιτεί (και η κυβέρνηση δρομολογεί)  μειώσεις σε μισθούς σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα , πάγωμα προσλήψεων (ενώ οι συνταξιοδοτήσεις συνεχίζονται) , ομαδικές απολύσεις και πλήρη απελευθέρωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Σε αυτό το σκοτάδι που θέλουν να διαιωνίσουν οι «από πάνω», στην περιοχή μας έρχεται να προστεθεί καινούριο «μαύρο» με τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας. Το μνημονιακό μπλοκ (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και δορυφόροι τους), τοπικοί άρχοντες και διοίκηση της ΔΕΗ διοργανώνουν πάρτυ δισεκατομμυρίων προς τιμήν ντόπιων και ξένων καπιταλιστών: αναθέτουν έργα σε βάρος του Δημοσίου, βγάζουν στο σφυρί τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ , παζαρεύουν  τον ορυκτό πλούτο,  τις θέσεις εργασίας και τα εργατικά δικαιώματα στη Δυτική Μακεδονία. Ιδιαίτερα η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα, πόλεις που κατεξοχήν βασίστηκαν στη ΔΕΗ για την ανάπτυξή τους , γίνονται σήμερα πειραματόζωα στο βωμό της κερδοσκοπίας , οδηγούμενες σε ραγδαία αύξηση και νούμερα-ρεκόρ ανεργίας, οικονομικού μαρασμού, λουκέτων και μετανάστευσης. Τα περισσότερα φουγάρα έχουν σβήσει, τα ορυχεία  μειώνουν δραματικά  την εξόρυξη λιγνίτη , χιλιάδες εργάτες πετιούνται στους δρόμους.

Οι υποδομές που αφορούν την παραγωγή και τη διανομή ενέργειας αποτελούν στρατηγικό πυλώνα της οικονομίας. Για να τεθούν προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, η ΔΕΗ και συνολικά ο χώρος της ενέργειας δεν μπορούν να αφεθούν στα αρπακτικά και στις επενδυτικές τους «διαθέσεις» και στα κριτήρια του κέρδους - πρέπει να περάσουν 100% στο Δημόσιο υπό κοινωνικό κι εργατικό έλεγχο. Έτσι μόνο θα μπορεί να αποφασίζει η κοινωνία για τον εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μονάδων ή για το πόσο «πράσινη» πρέπει να γίνει η παραγωγή ενέργειας, ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες και δυνατότητες και χωρίς να χάνεται ούτε μια θέση εργασίας. Αυτά όμως προϋποθέτουν μια ταξική-αριστερή πολιτική κατεύθυνση και ηγεσία, σε ρήξη με τα μνημόνια, το κεφάλαιο και την Ευρωζώνη-ΕΕ.

Τα ψέματα και η προπαγάνδα των μνημονιακών δυνάμεων, των καπιταλιστών και των ντόπιων φερεφώνων τους θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους,  αν ο κόσμος της περιοχής μας , μαζί με την εργαζόμενη και φτωχή πλειοψηφία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει τα σχέδια τους, και αν δεν αγωνιστούμε. Με πλατιές ενωτικές επιτροπές αγώνα, με την οικοδόμηση νέων συλλογικοτήτων και τη σφυρηλάτηση της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των πληττόμενων κλάδων να οργανώσουμε την αντίστασή μας. Με στόχο να ανατρέψουμε τα σχέδια και τα μνημόνιά τους, με αίτημα  να μη χαθεί άλλη θέση εργασίας,  να μην υποβαθμιστεί άλλο η περιοχή, να μπούνε οι λαϊκές ανάγκες πάνω από τα κέρδη και τις τράπεζες, οι απλοί κάτοικοι κι οι εργαζόμενοι να γίνουν οι μόνοι αφέντες του πλούτου που διαθέτουν και παράγουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας