Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Διχασμένη κοινωνία -πρόβλημα για θέρμανση με χρήση στερεών καυσίμων

Της Αναστασίας Τσαγκαρίδου*
Με αφορμή,   τη δημόσια λεκτική προσβλητική επίθεση που δέχτηκα, από τον γείτονα μου Μανιώτη Παναγιώτη συνταξιούχο της ΔΕΗ,  ο οποίος  έθιξε βάναυσα την αξιοπρέπεια μου  κάνοντας  ρατσιστικά σχόλια για  την καταγωγή μου, τις θρησκευτικές μου  πεποιθήσεις, την επαγγελματική  μου οντότητα και την απειλή να με καταγγείλει στον εισαγγελέα και την αστυνομία, επειδή προμηθεύτηκα  για την θέρμανση της κατοικίας μου  στερεά καύσιμα (ξύλο αμυγδαλιάς και λιγνίτη από την  Μ.Ε.Τ.Ε   Α.Ε.-υποκατάστημα Πολύρραχος Σερβίων Κοζάνης)  ΠΑΡΑΚΑΛΩ  τους αποδέκτες του πίνακα να ενεργήσουν  άμεσα, με   επίσημη δημόσια ανακοίνωση, προκειμένου   να ενημερώσουν  τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας  για την δυνατότητα θέρμανσης κατοικιών με καύση στερεών καυσίμων, όπως ξύλο και κάρβουνο.  
Είναι γνωστό ότι από το 2010  οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας  μας, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα στερεά καύσιμα για την θέρμανση των σπιτιών τους.  Εδώ και τρία χρόνια αναγκάστηκα και εγώ να κάνω το ίδιο, καταργώντας μερικώς το πετρέλαιο.  Ως νομοταγής πολίτης ερευνώντας τη  νομοθεσία σχετικά  με την θέρμανση κτηρίων  διαπίστωσα συγκεκριμένα ότι στο άρθρο 2  ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ της Αρ. πρωτ. ΟΙΚ.: 189533/11 (ΦΕΚ 2654 Β/9-11-2011) «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού»  Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής  Αλλαγής  προβλέπεται ότι: « Σε ολόκληρη τη χώρα, στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων ως καυσίμων». Αυτό σημαίνει ότι δεν απαγορεύονται τα στερεά καύσιμα:  ενώ χρήση πετρελαίου «επιβάλλεται στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης κτιρίων που χρησιμοποιούνται για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και πάσης φύσεως υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας, εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού, ή άλλους παρεμφερείς με τα προηγούμενα σκοπούς καθώς και σε εγκαταστάσεις θέρμανσης  χώρων εργα­σίας βιομηχανικών ή βιοτεχνικών ή εμπορικών μονάδων, εφόσον όμως πρόκειται για ιδιαίτερες εστίες καύσης, αποκλειστικά για τη θέρμανση των χώρων αυτών».
Κατόπιν τούτων Παρακαλώ,  τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον δήμαρχο Κοζάνης   και τον πρόεδρο του  ΤΕΕ/ΤΔΜ  να πάρουν θέση άμεσα, διότι το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό για τους κατοίκους της περιφέρειας μας   όχι μόνο αυτούς που αναγκάστηκαν να επιλέξουν αυτή την όχι τόσο εύκολη και ευχάριστη λύση, αλλά και  αυτούς που έχουν την δυνατότατα να επιλέγουν άλλες λύσεις θέρμανσης (π.χ. πετρέλαιο, πέλλετ  και    ηλεκτρικό ρεύμα),  και το αποτέλεσμα είναι να διχάζει  τις τοπικές κοινωνίες.     Όχι μόνο προεκλογικά να μας υπόσχονται τηλεθέρμανση και φτηνό ρεύμα.  Και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, που είναι τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας,  να μην ενδιαφέρεται  μόνο για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, απ’ όπου κατάγεται.
Σ’ ότι αφορά εμένα επιτρέπω τις σχετικές αρχές ν’ ανοίξουν τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς (το δικό μου και του συζύγου ) και όλα τα στοιχεία των λογαριασμών να  δημοσιευτούν.  Επίσης, προσκαλώ τους αρμόδιους με το αντικείμενο φορείς να πραγματοποιήσουν  αυτοψία στην κατοικία μου για την διαπίστωση της ποιότητας των στερεών καυσίμων και των εγκαταστάσεων θέρμανσης.
Τέλος, παρακαλώ  η  σχετική ανακοίνωση να δημοσιευτεί μέχρι αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή με την έναρξης της χειμερινής περιόδου.  Διαφορετικά,  θα θεωρήσουμε (εγώ και οι άλλοι συγχωριανοί μου), όπως και  οι κάτοικοι των υπολοίπων χωριών   της Δυτικής Μακεδονίας ότι  επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών στερεών καυσίμων εκτός αυτών που απαγορεύονται από το άρθρο 2 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης.

                                                                                  Με τιμή
                                                                          

                                                                    *  Τζαγκαρίδου Αναστασία
                                                          Κάτοικος Τ.Κ. Δρεπάνου Δήμου Κοζάνης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μ αρέσει η συλογιστική σου. Να το γυρίσω και εγώ σε μαζούτ τότε αφού δεν απαγορευεται.
Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αρ. πρ. οικ. 189533/2011 (ΦΕΚ 2654/Β/9-11-11) τα μόνα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων είναι:

Πετρέλαιο θέρμανσης
Αέρια καύσιμα των εκάστοτε νόμιμων τύπων προδιαγραφών και
Τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips, καυσόξυλα, όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1).

Στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων ως καυσίμων.

Το Προφίλ μας