Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Γεννηματά σε κυβέρνηση για την Υγεία! «Στην Ελλάδα του 2016, χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960»

Ομιλία της Eπικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά στην επερώτηση των Βουλευτών της Δ.Σ. για την Υγεία
 Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του. Στα Νοσοκομεία σήμερα κρίνεται  η επιβίωση και δοκιμάζεται πραγματικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Αυτό δεν αποτελεί μυστικό, το ζουν και το αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι όσοι καταφεύγουν στις υπηρεσίες  υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτές.
Χειρότερα δεν γίνεται πια για το χώρο της υγείας. Επιστρέφουμε στις προ ΕΣΥ καταστάσεις.

Από τον Γενάρη του 2015 η πολιτική της Κυβέρνησης  Σύριζα/ΑΝΕΛ ταυτίζεται με παρεμβάσεις κομματικού ελέγχου και διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας, ενώ παρά τις εξαγγελίες, μειώθηκε δραματικά το προσωπικό, στην πράξη διευρύνθηκαν οι ανισότητες, μειώθηκε η χρηματοδότηση και  αυξήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας. Την ίδια στιγμή οι πολίτες πληρώνουν αυξημένες εισφορές στο σύστημα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Την Πρωταπριλιά του 2015 ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πως «διορίζει» άμεσα 4.500 μόνιμους υπάλληλους στην Υγεία. Εκτιμώ πια ότι δεν επέλεξε τυχαία την ημερομηνία αυτή.
Πριν λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας «ξαναχτύπησε».
Αυτή την φορά σε ένα βήμα που συνηθίζει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις: στη ΔΕΘ.
Μόνο που τώρα οι ανέξοδες υποσχέσεις υπερδιπλασιάστηκαν.
Τώρα έταξε 10.000 προσλήψεις.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Πρωταπριλιά 2015 :Διορίζουμε άμεσα  4500 στην υγεία
24 Γενάρη 2016: Διορίσαμε 4500 στην υγεία .
Η αλήθεια: 0 διορισμοί στην υγεία το 2015

ΔΕΘ 2016
10000 διορισμοί στην Υγεία τους προσεχείς μήνες.
Η αλήθεια :
985 αφορούν τις εγκεκριμένες από το 2014 θέσεις που δεν έχουν προσλάβει ακόμα.
2500 αφορούν   θέσεις που ενέκριναν τον Αύγουστο του 2015 και προκηρύσσουν με ένα χρόνο καθυστέρηση .
760  αφορούν Γιατρούς που προκηρύσσονται   με 2 χρόνια καθυστέρηση.

Οι προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ 5000, με κοινωνική εργασία (έχουν καθυστερήσει 2 χρόνια ) και αν και όταν γίνουν θα αφορούν  προσωπικό με καθαρές αποδοχές κάτω των 400 ευρώ (και ένα θεσμό που την χρήση του στο παρελθόν λοιδορούσαν ),πέραν του ότι  σε κρίσιμες θέσεις δεν μπορούν να προσφέρουν και σε βάρδιες και εφημερίες δεν μπορούν να μπουν. Άρα να ανακουφίσουν εκεί που πονάει το σύστημα.
Με λίγα λόγια, δεν αξιοποίησαν την προκήρυξη του 2014 , δεν διόρισαν κανένα μέχρι σήμερα, τις ίδιες προσλήψεις κάθε φορά που μιλούν τις παρουσιάζουν ως νέες.
Όμως δυστυχώς αυτά τα ψέματα έχουν δραματικές συνέπειες στο σύστημα.
(Α) Η απουσία γιατρών και προσωπικού που οδήγησε στις κλειστές ΜΕΘ, ιδιαίτερα την περίοδο έξαρσης της επιδημίας της γρίπης, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων.
(B) Η ραγδαία μείωση του προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία (7.000 λιγότεροι μόνο το 2015) οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις καθημερινά παρά τις φιλότιμες, τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Καταθέτω για τα πρακτικά αναλυτικές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, που δίνει μεγάλο αγώνα και αναφέρω ορισμένες  χαρακτηριστικές περιπτώσεις που τα λένε όλα.
  • Στον Άγιο Σάββα. Οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες φθάνουν ως τον Φλεβάρη του 2017. Η γυναικολογική και η ενδοκρινολογική κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν.
  • Στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Υπήρχε ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας (παλαιού τύπου) που εξυπηρετούσε 15 ασθενείς την ημέρα.
Είναι χαλασμένο επί 1 μήνα και δεν παραγγέλνονται τα κατάλληλα ανταλλακτικά λόγω κόστους.
Μάλιστα δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου για σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα δεν παραδίδεται, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για να το λειτουργήσει!!
Πεθαίνουν όμως άνθρωποι.
  • Στα Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι με έρανο μεταξύ τους λίγα ευρώ για να αγοράσουν γάζες, σύριγγες, γάντια, ακόμη και χαρτί υγείας.
Είμαι μάρτυρας. Με τα μάτια μου το είδα το καλοκαίρι και δεν πίστευα αυτό που έβλεπα.

Οι εξαγγελίες για αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα.

Οι περιβόητες αυξήσεις των προϋπολογισμών στα Νοσοκομεία τώρα που βγαίνει η αλήθεια των περικοπών εξαφανίστηκαν στη ΔΕΘ και αυτό γιατί:
Όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2016  στην πραγματικότητα, είναι μειωμένα σε σχέση με το έτος 2014  , οδηγώντας σε κατάρρευση το ΕΣΥ, ύστερα και από την πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης σε ανασφάλιστους και μετανάστες με μείωση της αντίστοιχης  χρηματοδότησης.
Κατάσχεσαν τα αποθεματικά των Νοσοκομείων και διπλασίασαν τις πέραν του τριμήνου ανεξόφλητες  υποχρεώσεις των νοσοκομείων που  έχουν ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ .
Ουσιαστικά οι πραγματικές επιχορηγήσεις προς τα Νοσοκομεία για το 2015-16 είναι μικρότερες από το 2014.
Κι αυτό όταν οι συνταξιούχοι πλήρωσαν πρόσθετα για την υγεία τους –μέσω αύξησης των εισφορών- 281εκ. περισσότερο το 2015 και 776 εκ. επί πλέον το 2016.
Με απλά λόγια, μειώνουν  τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι και παριστάνουν ξεδιάντροπα τους προστάτες των ανασφάλιστων.
Ακόμα και  η  εμφανιζόμενη ως  αύξηση των δαπανών  στον προϋπολογισμό  των Νοσοκομείων και την πρωτοβάθμια φροντίδα σε σχέση με το 2015 (πάλι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε) εκμηδενίζεται από την μεταφορά  της χορήγησης των ακριβών φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ στα Νοσοκομεία χωρίς επιχορήγηση.
Έτσι με τα πρόσθετα βάρη τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο  από  τις διαρκείς ελλείψεις υλικών, την ώρα που οι ανάγκες των πολιτών αυξάνονται.
Όσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας επί 20 μήνες που κυβερνάτε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.  Και τώρα δίνετε και πάλι υποσχέσεις για Σχέδια Νόμων.
Που πολύ φοβάμαι ότι προορίζονται να μείνουν στα χαρτιά!
Σήμερα μετά από 2 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης και διάλυσης αντί να υλοποιήσουν τις προβλέψεις για το ΠΕΔΥ ενισχύοντας τις δομές και θέτοντας σε εφημερία αμέσως, στην Αττική και τα   μεγάλα αστικά κέντρα, τις κεντρικές μονάδες που μπορούν να ανακουφίσουν τα Νοσοκομεία και τους πολίτες, και αντί  να υλοποιήσουν τον οικογενειακό γιατρό και τα δίκτυα , ανακοινώνουν  μονάδες γειτονιάς για τα επόμενα 2 χρόνια που σύμφωνα με τις προβλέψεις τους θα αφορούν πολύ μικρό μέρος των αναγκών.

Στην Ελλάδα του 2016 χρησιμοποιούν ως πρότυπο δομές της Κούβας του 1960.
Τελικά το μόνο που  σας ενδιαφέρει είναι να αλλάξετε το όνομα των Κέντρων Υγείας για να μην θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ.
Τα Κέντρα Υγείας είναι στη ψυχή των πολιτών και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε αυτό.
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση. Πιάσαμε πάτο.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Είμαι όμως υποχρεωμένη και στη σημερινή μου τοποθέτηση να επαναλάβω πως η δίκαιη και αναγκαία σκληρή κριτική μας στον ΣΥΡΙΖΑ, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι λύση στα αδιέξοδα της υγείας μπορεί να δώσει η επιστροφή στην συντηρητική πολιτική της ΝΔ.
Οι περίοδοι διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήταν  ταυτισμένες με την υπονόμευση  των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, τη διεύρυνση των ελλειμμάτων και των κοινωνικών ανισοτήτων, τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και την σπατάλη.
Αφού το πολέμησε λυσσαλέα στην ίδρυσή του , αποδυνάμωσε διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αρκεί να υπενθυμίσω ότι τα χρέη των Νοσοκομείων προς τρίτους που το 2004 ήταν 2,7 δις, έφθασαν στο τέλος του 2009 τα 6,2 δις. Σπατάλη και ασυδοσία παντού.
Οι δαπάνες για ορθοπεδικά υλικά, για αντιδραστήρια,  για φαρμακευτικό υλικό και χωρίς να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, αυξήθηκαν μεταξύ 2005-2008 σε ποσοστό 50-70%.
Οι δε δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο που το 2004 ήταν 2,43δις το 2009 έφτασαν τα 5,09δις.
Το 2003 οι οφειλές των Ταμείων στα Νοσοκομεία ήταν 580 εκ. ευρώ. Το 2009 έφτασαν στα 3,6 δις, δηλαδή 6 φορές επάνω.
Η ΝΔ ιδιαίτερα την περίοδο 2004-2009, κατασπατάλησε τους πόρους, υποβάθμισε την ποιότητα, χειρίστηκε με άκριτο κομματισμό τα Νοσοκομεία, οδήγησε συνειδητά τους πολίτες στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Έχω να τονίσω ότι όλο αυτό το διάστημα καμιά λέξη αυτοκριτικής για όλα αυτά δεν έχει ακουστεί από τον νέο αρχηγό της ΝΔ τον κ. Μητσοτάκη.
Το προκλητικό βέβαια είναι ότι δεν έχει ακουστεί ούτε μια λέξη κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε όταν ήταν Αντιπολίτευση ούτε και τώρα που είναι στην Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις σπατάλες μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι όταν κυβερνάνε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παράγουν χρέη εμείς κάνουμε το χρέος μας προς την πατρίδα

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Ο στόχος της σημερινής Επερώτησης, ο στόχος των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν είναι μόνο η κριτική και ο έλεγχος της Κυβέρνησης για πράξεις και παραλείψεις στο ΕΣΥ!

Γιατί εμείς έχουμε άλλη σχέση με το ΕΣΥ.
Παλεύουμε για να σταθεί και πάλι στα πόδια του, να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη όταν αυτός το έχει ανάγκη.
Γιατί το ΕΣΥ το πιστεύουμε και όπως όλοι γνωρίζουν σε αυτό τον τόπο είναι δικό μας δημιούργημα, ένα όραμα που έγινε πράξη από την Δημοκρατική Παράταξη με κόπους, τόλμη, μεταρρυθμίσεις.
Είναι οι δικοί μας άνθρωποι, τα πολιτικά μας στελέχη που το πήραν πάνω τους, και οι χιλιάδες γιατροί, και εργαζόμενοι του χώρου που στρατεύτηκαν με αυτοθυσία για να γίνει πράξη.
Γιατί εμείς ξέρουμε να τολμούμε, μνα κάνουμε μεταρρυθμίσεις ακόμα και συγκρούσεις όταν αυτό είναι απαραίτητο.
Να θυμίσω ότι επί ΠΑΣΟΚ κατασκευάστηκαν 6 Πανεπιστημιακά και 30 Νομαρχιακά Νοσοκομεία, τα 190 από τα 200 Κέντρα Υγείας, ότι επεκτάθηκε το ΕΚΑΒ σε όλη την χώρα, ότι ιδρύθηκε ο ΟΚΑΝΑ, ο ΕΟΠΥΥ, ότι προχώρησαν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις από την ψυχική υγεία, από τις φρικτές εικόνες της Λέρου μέχρι την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Στόχος μας είναι λοιπόν να σταματήσει ο κατήφορος, η διάλυση, η υποβάθμιση των Δημόσιων Νοσοκομείων, της Δημόσιας Υγείας.
Το ΕΣΥ είναι και παραμένει πάντα η κεντρική πολιτική επιλογή μας.
Και πρώτο ζήτημα για μας, για την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η αναβάθμισή του.

Γιατί η υγεία είναι θεμελιώδες ατομικό και κοινωνικό αγαθό. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτό.
Και η προβληματική λειτουργία του ΕΣΥ σήμερα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων.  Αυτούς χτυπάτε με την υποβάθμιση των υπηρεσιών.

Γι’ αυτό και προτείνουμε μια νέα Εθνική Πολιτική Υγείας, με ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ένα σύστημα:
  • Που εξασφαλίζει πρόσβαση, αυτό ήταν και το πρόβλημα του 81, για όλους τους πολίτες, καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους χρόνια πάσχοντες.
  • Που δίνει βάρος στην πρόληψη.
  • Που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία.
  • ένα σύστημα αποτελεσματικό και βιώσιμο.

Ολοκληρωμένη πρόταση επεξεργαστήκαμε στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σήμερα καταθέτω ενδεικτικά στην Βουλή 7 προτάσεις που δίνουν το στίγμα αυτής της πολιτικής.

  • Ενίσχυση των υπηρεσιών και δράσεων της Δημόσιας Υγείας
  • Δωρεάν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πληθυσμό, βάσει εθνικού προγράμματος.
  • Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, κυρίως για τους προλήψιμους καρκίνους και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Αγωγή Υγείας στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης.

  • «Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΡΟΣ» για όλους τους πολίτες.
Είναι το κλειδί. Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την δημιουργία Δικτύων όπου συμμετέχουν οι μονάδες του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ), της Τ.Α., και του συμβεβλημένου αλλά πιστοποιημένου ιδιωτικού τομέα, για την παροχή Α’ βάθμιας περίθαλψης οικογενειακής ιατρικής και πρόληψης. Μόνο έτσι θα μειώσουμε τις δαπάνες υγείας χωρίς να μειώσουμε το κράτος πρόνοιας.

  • ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Δέσμευση για Προσλήψεις Νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία (ώστε να πλησιάζουμε τα διεθνή στάνταρντ) με αίτημα εξαίρεσης από τους Μνημονιακούς Περιορισμούς.
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ. Έκδοσή της για την πρόσβαση του κάθε πολίτη, στηριγμένη στον Ασφαλιστικό Φάκελο Υγείας και επέκταση της «ηλεκτρονικής υγείας» σε όλους τους τομείς.
  • ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΣΥ. Μετατροπή του ΕΣΥ σε σύγχρονο δημόσιο Οργανισμό με ισχυρή κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, επιλεγμένη με αξιοκρατικά κριτήρια.

Δημιουργία κέντρων αναφοράς χρόνιων παθήσεων του ΕΣΥ, μια ανά περιφέρεια, για τις 4-5 σημαντικές χρόνιες παθήσεις.
Σταδιακή αναδιάρθρωση Δημόσιων Νοσοκομείων και κατανομή κλινικών και εργαστηρίων με βάση της ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας.
Θεσμοθέτηση των «Βασικών Νοσοκομείων» για κάλυψη πληθυσμού ως 100.000.

  • Σύγχρονη Φαρμακευτική Πολιτική.
Εξασφάλιση του αναγκαίου φαρμάκου σε κάθε Έλληνα πολίτη.
Μηδενική συμμετοχή στο φαρμακείο (και στην χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ) για άτομα με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (που πιστοποιείται με διαφάνεια).
Εφαρμογή επιστημονικών πρωτοκόλλων και ενσωμάτωσή τους στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, ώστε οι δημόσιες δαπάνες υγείας να φτάσουν το 6% του ΑΕΠ εντός 3ετίας.
Μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ σε Δημόσια «Ασφαλιστική Εταιρεία» με ρόλο Εθνικού και καθολικού αγοραστή υπηρεσιών υγείας, από πιστοποιημένες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες με ενιαίο τιμολόγιο.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το ΕΣΥ είναι σε κίνδυνο. Δεν κινδυνολογώ. Αυτό είναι πια ορατό στον καθένα. Όμως πρόκειται για την υγεία μας , την ίδια τη ζωή μας.
Και σ’ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις, καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα. Δεν χωρούν προπάντων αναβολές.
Εδώ και τώρα αποφάσεις με άμεσες παρεμβάσεις για να μην καταρρεύσει.
Παρά τις διαφορές μας πρέπει να βρούμε τον κοινό παρανομαστή.
Δεν μένουμε στην κριτική, δεν χαιρόμαστε με τη διάλυση.
Όχι όμως στη λογική της υποβάθμισης των υπηρεσιών γιατί εδώ σημαίνει απώλεια ζωών. Να είμαστε ξεκάθαροι.
Εμείς βέβαια διεκδικούμε σταθερά την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την καθοριστική ενίσχυσή μας που θα μας δώσει τη δυνατότητα να βγάλουμε το ΕΣΥ από το τέλμα.
Να του δώσουμε νέα πνοή.

Εμείς ξέρουμε και μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας