Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκίνησε η κηδεία του Σιμόν Πέρες -Σύσσωμος ο πλανήτης δίνει το «παρών» [εικόνες]

Ξεκίνησε πριν από λίγο η κηδεία του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς το «παρών» δίνουν σχεδόν 70 ηγέτες από όλο τον κόσμο.
H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του φέρετρου που είναι καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία --υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών-- μέχρι το βήμα, όχι μακριά από τον τόπο όπου θα ταφεί ο Πέρες στο εθνικό κοιμητήριο στο όρος Χερτζλ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας. Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι μεταξύ των παρευρισκομένων. 






Με την προσέλευση τόσων πολλών προσωπικοτήτων στο εθνικό κοιμητήριο, η ισραηλινή αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζκάχ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.
Η αστυνομία μιλά για πρωτοφανή επιχείρηση, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων έχει αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων για την αποφυγή ταραχών.
Στην τελετή, θα εκφωνήσει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ. Από την Ελλάδα έχει μεταβεί στο Ισραήλ για την κηδεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων, είναι κι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς, που επισκέπτεται το Ισραήλ για πρώτη φορά, από το 2010.
Ο ιστορικός χαιρετισμός Αμπάς-Νετανιάχου:
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια πριν από την κηδεία του Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ.
Κάτω από την τεράστια τέντα που έχει στηθεί για την υποδοχή των ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο, οι κ.κ. Αμπάς και Νετανιάχου αντάλλαξαν λίγα λόγια: «Είμαι ευτυχής που σας βλέπω, έχει περάσει πολύς καιρός», δήλωσε στα αγγλικά ο παλαιστίνιος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, πριν χαιρετήσει την σύζυγο του Νετανιάχου, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Οι δύο άνδρες δεν έχουν χαιρετηθεί από τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι , εδώ και έναν χρόνο. Και η ίδια η έλευση του Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σπάνιο γεγονός, που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και χρόνια, καθώς χρειάζεται ειδική άδεια.
Κανείς άραβας ηγέτης δεν βρίσκεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ , ενώ η Αίγυπτος εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος συνοδεύεται από τον δεύτερο στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν εταίρο για την ειρήνη των γενναίων» και επικρίθηκε από τη Χαμάς για τη συμμετοχή του στην κηδεία ενός «εγκληματία».
Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη πολιτικών ηγετών και επίσημων καλεσμένων:
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξή του στο Ισραήλ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ
Ο πρίγκιπας Κάρολος
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον
Νετανιάχου: Ήταν ένας μεγάλος άντρας για το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχαιρέτησε σήμερα τον Σιμόν Πέρες, "έναν μεγάλο άνδρα" για το Ισραήλ και τον κόσμο όπως τόνισε, στην επικήδεια ομιλία του για τον νομπελίστα Ειρήνης και πρώην πρόεδρο της χώρας.
"Ήταν ένας μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ, ήταν ένας μεγάλος άνδρας για τον κόσμο. Το Ισραήλ πενθεί, και ο κόσμος πενθεί. Αλλά εμείς, και ο κόσμος θέλουμε να βρούμε στην κληρονομιά του τους λόγους να ελπίζουμε", είπε ο Νετανιάχου.
Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του Πέρες
  • 2 Αυγούστου 1923: Γέννηση στη Βισνέβα της Πολωνία (σημερινή Λευκορωσίας) του Σιμόν Πέρσκι, που θα πάρει αργότερα το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).
  • 1934: Αφιξη στην Παλαιστίνη.
  • 1959: Εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.
  • 1984-1986: Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.
  • 1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.
  • 1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.
  • 1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.
  • Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.
  • Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.
  • 28 Σεπτεμβρίου 2016: Ο Σιμόν Πέρες πεθαίνει στο Ραμάτ Γκαν.
Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας