Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά το επίδομα παραμένει ίδιο Πηγή: Αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά το επίδομα παραμένει ίδιο

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αναμένεται να ροκανίσει το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι φέτος και θα είναι μικρότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Το συνολικό ποσό θα παραμείνει και φέτος στα 105 εκατ. ευρώ, όσο και κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οπότε και το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι το ίδιο με εκείνο της περιόδους 15/10/2015 έως 30/04/2016.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στα χαρτιά, αφού από τις 15 Οκτωβρίου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα είναι αυξημένος κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο, φτάνοντας στα 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν λιγότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα.
Το επίδομα θα χορηγηθεί για την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου 2016 και λήγει στις 30 Απριλίου 2017.

Η επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.
Σύμφωνα με τις τωρινές τιμές διύλισης, τον νέο ΕΦΚ και τον ΦΠΑ, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 0,92 ευρώ το λίτρο, δηλαδή, θα πληρώσουν ακριβότερο κατά 8,2 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι πέρυσι είχε ξεκινήσει να πωλείται με μέση τιμή 0,838 ευρώ το λίτρο.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα
Δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Αναλυτικά το συνολικό ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβεί:
-τα 500 ευρώ για τον άγαμο και τα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη που περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.
-τα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο στην Β’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
-τα 160 ευρώ για τον άγαμο και τα 200 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
-τα 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας