Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Εξοπλισμός του ιερού εξωκλησιού Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού με δύο ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα.
Με δύο ξυλόγλυπτα μεγάλα προσκυνητάρια εξοπλίζεται το νέο εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού.

Τα προσκυνητάρια προέρχονται από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού, που, (μετά την αντικατάστασή τους από τα δύο καινούργια, επίσης ξυλόγλυπτα, προσκυνητάρια, έργο των ξυλογλυπτών-καλλιτεχνών Αθανασίου Κουμαντζέλη και Παντελή Σιούφα από την Ελασσόνα) προσφέρθηκαν ολοπρόθυμα στο ιερό εξωκλήσι με ομόφωνη απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Διονυσίου.   

Η Διαχειριστική Επιτροπή του εξωκλησιού Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού παρέλαβε, μετέφερε και τοποθέτησε με ευλάβεια τα δυο προσκυνητάρια στο εξωκλήσι, ασπάζεται με ευγνωμοσύνη την εικόνα του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω και ευχαριστεί τον Ιερό Ναό για τη δωρεά.

Ο οβολός των παλαιότερων γενιών (των φτωχών ανθρώπων, που από το υστέρημά τους έγιναν και τα δύο προσκυνητάρια) δεν πάει χαμένος, παρά έχει συνέχεια, αξιοποιείται με νοικοκυροσύνη από τις νεώτερες γενιές των χριστιανών.
Αυτή η συνέχεια και ο σεβασμός στα ιερά πράγματα της Εκκλησίας είναι η έκφραση της συνέχειας και του σεβασμού της πίστης του λαού, που αποχτάται, καλλιεργείται και ενισχύεται μέσα στην (και από την) Εκκλησία.

Σαν και να είναι σωρευμένη η πίστη κι η προσευχή όλων αυτών των παλαιότερων απλοϊκών στα πράγματα της Εκκλησίας. Αυτοί ενώ έφυγαν από το βίο, πήγαν στη ζωή και άφησαν τα πνευματικά τους ίχνη στα ιερά πράγματα. Αυτό το νιώθουν οι σημερινοί και το ευλαβούνται. Ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι. Και διώχνουν το φόβο.  

Ηρεμούν, ειρηνεύουν και αξιολογούν με θαυμαστή οξύνοια, απλότητα, σοφία και λιτότητα τις υποθέσεις και όλα τα πράγματα του κοινωνικού βίου.

Στις συσσωματώσεις, όπως διασαλπίζονται οι αποκλεισμοί και οι απορρίψεις ως τάχα ‘’δυνατή’’ λύση, όμως υπάρχει και η δυνατότητα της αποδοχής του άλλου, της κοινωνίας μαζί του, της συν-οικοδόμησης στο κοινό σπίτι.

Στο σημερινό κόσμο που αλλάζει με ορμή, η χριστιανική πίστη δεν κινδυνεύει από την αποδοχή του άλλου, κινδυνεύει (μάλλον αυτοαναιρείται) από την απόρριψη του άλλου. Εξ άλλου ‘’Η Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της’’. (Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προς τον Ορθόδοξο λαό, Κρήτη, Ιούνιος 2016).

Σοφία, Πίστις, Αγάπη, Ελπίδα, (πρόσωπα μαρτύρων Γυναικών που η μνήμη τους εορτάζεται σήμερα, 17 Σεπτ.) ας μας ενισχύουν στην αληθινή σοφία, στην πίστη, στην αγάπη και στην ελπίδα.


Υπενθυμίζουμε για την ιερή πανήγυρη του εξωκλησιού στις 6 Οκτωβρίου.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
17-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας