Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Κινέζοι τουρίστες στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και συνάντηση. Κινέζοι τουρίστες (που διαμένουν για λίγες ημέρες σε ξενοδοχείο στο Βελβεντό) επισκέφτηκαν (23-9-2016) τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού ως έναν από τους χώρους των ενδιαφερόντων τους.
Τους δέχτηκε πρόσχαρα ο εφημέριος: ‘’Καλώς ήρθατε! Από πού μας έρχεστε;’’. Χαιρέτισαν με ευγενική υπόκλιση και είπαν με σπασμένα Ελληνικά το ‘’Καλησπέρα! Είμαστε Κινέζοι, μένουμε και εργαζόμαστε στο Βέλγιο, είμαστε (είπαν διστακτικά) βουδιστές, μπορούμε να μπούμε;’’. ‘’Ας είστε ό,τι είστε.
Είστε ευπρόσδεκτοι, ελάτε!’’, απάντησε ευθύς ο εφημέριος κι εκείνοι τον ακολούθησαν.  


Τους οδήγησε στο Νάρθηκα (εδώ άναψαν μόνοι τους κερί, ο παπάς τους έδειξε την εικόνα της Παναγίας, του Αγίου Διονυσίου και των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και τους εξήγησε τη σχέση των προσώπων σ’ αυτές) και στον Κυρίως Ναό.

Δημιουργήθηκε αμέσως φιλική και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Έδειχναν ενδιαφέρον, ήθελαν να δουν και να ακούσουν.

Παρατηρούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εικόνες και τις δεσποτικές παραστάσεις: Γέννηση, Βάπτιση, Βαϊοφόρο, Σταύρωση, Ανάσταση, Ανάληψη, Πεντηκοστή, Κοίμηση της Θεοτόκου, το θαύμα στην Κανά, των πεντακισχιλίων, τους Μάρτυρες, τους Ιεράρχες, τους Οσίους, τις Νεομάρτυρες Ακυλίνα και Κυράννα.

Οσφραίνονταν ευχάριστα. Τους δείξαμε το μελισσοκέρι, το θυμίαμα, το θυμιατήρι με τις 4 τέσσερις αλυσίδες και τα 12 κουδουνάκια. Τους τα εξηγήσαμε.

Άκουσαν ένα σύντομο και απαλό ‘’Κύριε ελέησον’’ σε ήχο πλ. δ’.  

Παίρνοντας ως διδακτικό υλικό τις εικόνες, ο εφημέριος, τους μίλησε με απλό λόγο για την Παναγία, για το Χριστό και τη Γέννησή του από την Παρθένο Μαρία και το Άγιο Πνεύμα, για τη Βάπτισή του στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη, για τα θαύματα του Χριστού, για τη Σταύρωση και το Θάνατό του στο Σταυρό, για την Ανάσταση και την Ανάληψή του, κι ότι όλα αυτά έγιναν για ένα και μόνο σκοπό, για να σωθούμε οι άνθρωποι στο Χριστό και από το Χριστό που είναι ο Θεός μας.

Λίγο πριν στον Εσπερινό ο παπάς διάβασε: ‘’Κύριε, ο Θεός ημών, ο κλίνας ουρανούς και καταβάς επί σωτηρία του γένους των ανθρώπων…’’ και μόλις στον Εσπερινό του Σαββάτου έψαλε: ‘’Δεύτε πατριαί των εθνών, τούτον (τον Χριστό) προσκυνήσωμεν’’ (Στιχηρό Αναστάσιμο, Εσπερινού Σαββάτου, ήχος πλ. α’.).

Ο κόσμος έχει ανοίξει κι εμείς πρέπει να ανταποκρινόμαστε σ’ αυτό το άνοιγμα. Δεν μπορούμε (και δεν πρέπει) να κλεινόμαστε, φοβικοί και απειλητικοί, ότι τάχατες έτσι είμαστε παραδοσιακοί (!), στο καβούκι της ασφάλειάς μας. ‘’Ο Θεός πάντας ανθρώπους (θέλει) σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν’’. Ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να γνωρίσουν την αλήθεια. Η αλήθεια δεν είναι ένα αφηρημένο κάτι, είναι ένα πρόσωπο. Ο Χριστός είπε, εγώ ειμί η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ο Χριστός.

Στις σύγχρονες προ(σ)κλήσεις πρέπει να παραδεχόμαστε τα ιστορικά, προσωπικά ή συλλογικά, λάθη μας, όταν μάλιστα αυτά είναι πασιφανή και νωπά. Και να ζητάμε (όπως διδάσκουμε να το κάνουν οι άλλοι) ‘’συγγνώμη’’. Αυτό απαιτεί η ειλικρίνεια, η γενναιότητα και η ταπεινότητα. Αλλιώς θα διαιωνίζουμε με ευθύνη δική μας τα ατυχώς λεγόμενα και τα κακώς γενόμενα και δεν θα μας παίρνουν στα σοβαρά οι άνθρωποι.  
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
24-9-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

“Στις σύγχρονες προ(σ)κλήσεις πρέπει να παραδεχόμαστε τα ιστορικά, προσωπικά ή συλλογικά, λάθη μας, όταν μάλιστα αυτά είναι πασιφανή και νωπά. Και να ζητάμε (όπως διδάσκουμε να το κάνουν οι άλλοι) ‘’συγγνώμη’’

Σωστός ο πάτερ.Ποιους να υπαινίσσεται όμως;

Το Προφίλ μας