Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Αθ. Τολιόπουλος: τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ενδογενή

Προβλήματα όπως η δραστική μείωση της απασχόλησης, κύμα απολύσεων και δυσάρεστα φαινόμενα, όπως η μαύρη εργασία, αντιμετωπίζει ο νομός Κοζάνης.
της Μπέττυς Κυριακίδου από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 4/8/09
Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν περίπου 520 περισσότερες απολύσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ άνοιξαν 450 λιγότερες νέες θέσεις, πυροδοτώντας την ανεργία, η οποία διαμορφώνεται πάνω από το 20%.Όπως τόνισε μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Αθανάσιος Τολιόπουλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία το 2008 εμφάνισε πτώση κατά 40%, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Μόνο φέτος προστέθηκαν 600 οικοδόμοι στη μακριά λίστα των ανέργων της περιοχής. “Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας συνέπεσε με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων στο νομό, γεγονός που ενέτεινε το πρόβλημα. Δεδομένου ότι δεν ανοίγουν πια νέα έργα στην Κοζάνη, οι οικοδόμοι αναγκάζονται και φεύγουν σε γειτονικούς νομούς, αναζητώντας εργασία”, σημείωσε ο κ. Τολιόπουλος.
Ο κλάδος της γούνας, στον οποίο απασχολούνται αρκετοί εργαζόμενοι της περιοχής, επίσης αντιμετωπίζει τεράστια κρίση και οδηγεί την ανεργία σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα. Οι λιγοστές επιχειρήσεις του νομού με αφορμή την οικονομική κρίση προχωρούν είτε σε απολύσεις είτε σε τροποποιήσεις των συμβάσεων των εργαζομένων, εφαρμόζοντας την τετραήμερη εργασία. Στο πλαίσιο αυτό η ανεργία στην Κοζάνη αυξήθηκε από την αρχή του έτους έως τον Απρίλιο κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να υπολογίζονται οι εργάτες της υπαίθρου, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι της μίας ή δύο ωρών την εβδομάδα ή το μήνα.
ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Νέο αναπτυξιακό μοντέλο, συνδεμένο με την ενίσχυση της απασχόλησης, ζητά το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. “Για όλα τα παραπάνω δεν ευθύνεται η κρίση. Αυτή χρησιμοποιείται ως όχημα, για να διαλύσουν οριστικά τις εργασιακές σχέσεις. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ενδογενή και προκλήθηκαν από τις ασκούμενες πολιτικές, από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από την κατάρρευση είσπραξης των δημοσίων εσόδων, από την έκρηξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής. Με συσσωρευμένα αυτά τα τεράστια προβλήματα, η οικονομία μας βρίσκεται μπροστά σε νέα δεινά εξαιτίας της κρίσης, που σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται και δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αυτής της χώρας”, υπογραμμίζει ο κ. Τολιόπουλος.
Επιπλέον, η περιοχή υποφέρει από έλλειμμα ανάπτυξης δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Είναι απαραίτητο λοιπόν να προχωρήσουν οι δημόσιες επενδύσεις για να αναθερμανθεί η οικονομία του νομού Κοζάνης. Σύμφωνα με τον κ. Τολιόπουλο, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε 2.500 προσλήψεις, καθώς υπάρχει ελλείψεις σε προσωπικό. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της περιοχής ζητούν να δημιουργηθεί τμήμα της επιθεώρησης μεταλλείων στην Κοζάνη, “για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας, που έχει καταντήσει να είναι ζούγκλα”.
Αναπτυξιακή προοπτική στο νομό μπορούν, τέλος, να δώσουν οι επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι συνυφασμένες με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. “Είναι επιτακτική ανάγκη η ΔΕΗ να προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων μονάδων με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των υδροφόρων οριζόντων και να προχωρήσει στις αποκαταστάσεις στα ορυχεία. Οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών πρέπει να γίνουν με βάση τις προτάσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής και με τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους”, επισήμανε ο ίδιος, καταλήγοντας ότι όλες οι ηλικίες, όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της ανεργίας και της ανασφάλειας. Ειδικότερα, όμως, οι νέοι και οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα, καθώς αντιμετωπίζουν ανεργία από τις υψηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μπορεί να μας πει ο συντάκτης που δουλεύει η κόρη του;

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΡΗ!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά ο Τολιόπουλος δεν έχει κόρες, απ' οτι ξέρω, έχει δυο παιδιά ( αγόρια ) τα οποία σπουδάζουν στην Θεσ/νίκη.
Μήπως εννοείται τον Γραμματέα του εργατικού κέντρου και Αντιδήμαρχο Σερβίων Κον Κουρκούτα του οποίου η θυγατέρα δουλεύει στην Νομαρχία Κοζάνης στο γραφείο του Κου Σόκουτη;;;;

Το Προφίλ μας