Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Συνεταιριστικές τράπεζες: ανθεκτικές στην κρίση

Της Λίνας Τσιρέκα από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 6/8/09
Συνοδοιπόροι στις δύσκολες ημέρες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αποδείχτηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι συνεταιριστικές τράπεζες της Βόρειας Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χορηγήσεις των πέντε βορειοελλαδικών συνεταιριστικών τραπεζών (Δράμας, Δ. Μακεδονίας, Έβρου, Πιερίας και Σερρών) κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση κατά 8,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αγγίζοντας τα 192,17 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χορηγήσεις του συνόλου των συνεταιριστικών τραπεζών κατά το εξεταζόμενο διάστημα του 2009 ανήλθαν στα 3,14 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,39%. “Το εν λόγω ποσοστό αύξησης, που είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς, αποδεικνύει ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν σταμάτησαν ποτέ και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κανονικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) Νίκος Μυρτάκης.
Στο μεταξύ, το ενεργητικό των βορειοελλαδικών συνεταιριστικών τραπεζών παρουσίασε αύξηση κατά 30%, αγγίζοντας τα 324,52 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το ενεργητικό των συνεταιριστικών τραπεζών διαμορφώθηκε στα 4,33 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,14%, συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2008. Η μεγαλύτερη αύξηση ενεργητικού (67%) καταγράφηκε στη συνεταιριστική τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα την Κοζάνη). Σημαντική αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των μελών της εν λόγω τράπεζας, αγγίζοντας τα 4.682 έναντι 3.812 το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Αναφορικά με την κερδοφορία (προ φόρων) των βορειοελλαδικών συνεταιριστικών τραπεζών σημείωσε κατά περίπτωση κάμψη, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΣΤΕ, στη μείωση του περιθωρίου κέρδους (spread). Στο σύνολο των συνεταιρικών τραπεζών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της ΕΣΤΕ η κερδοφορία ανήλθε στα 24,7 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 10,58%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκαν 12 νέες εργασίας στις πέντε βορειοελλαδικές τράπεζες, με αποτέλεσμα το προσωπικό τους να αγγίζει, πλέον, τα 112 άτομα. Τέλος, δημιουργήθηκαν 18 νέα καταστήματα σε όλη την επικράτεια, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 213.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας