Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ακροαματικότητες, θεαματικότητες και αναγνωσιμότητες των ΜΜΕ του Νομού Κοζάνης

Αναζητώντας στοιχεία για τα ΜΜΕ του Νομού Κοζάνης, αφού η ανάρτηση για τον τύπο προκάλεσε 265 σχόλια (!!!), βρήκαμε μία έρευνα του 2007 των εταιριών MRB, VPRC και METRON ANALYSIS και τρεις έρευνες της εταιρείας FOCUS-BARI του 2008 (συγκεκριμένα διεξήχθησαν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2007–Σεπτεμβρίου 2008), για την αναγνωσιμότητα των περιφερειακών εφημερίδων καθώς και τη θεαματικότητα & ακροαματικότητα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών αντίστοιχα, του Νομού Κοζάνης. Σε καμία από τις έρευνες δεν περιλαμβάνεται ο τηλεοπτικός σταθμός Flash, καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που βγήκαν στον αέρα ή άλλαξαν όνομα πρόσφατα. Η πρώτη έρευνα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες, είναι πιο αναλυτική και θα παρουσιαστεί σε ξεχωριστή ανάρτηση. Σ’ αυτή την ανάρτηση παρουσιάζουμε τις τρεις νεότερες έρευνες.
Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρία FOCUS-BARI όσον αφορά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κοζάνης την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ΕΡΑ με 12,7%, με δεύτερο τον NRG 89.5 με 7.6% και τρίτο το Ερωτικό Ραδιόφωνο 99,5 με 5,7%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΗΧΟΡΑΜΑ 93,3 και ακολουθούν ο Γκιώνης 102, το Ράδιο Μελωδία, το DIVA, το ΠΑΝΟΡΑΜΑ, το Ελεύθερο Ρ/νο Πτολεμαΐδας, ο VIVA, το ΛΑΜΨΗ, ο ΚΛΙΚ και το WEST.


Οι μετρήσεις έγιναν με βάση τη μέση ημερήσια ακροαματικότητα, δηλαδή το μέσο ημερήσιο αριθμό διαφορετικών ακροατών που άκουσαν ένα ραδιοφωνικό σταθμό κατά την περίοδο της μέτρησης. Ο δείκτης εκφράζεται σε χιλιάδες ατόμων και σε ποσοστό επί του πληθυσμού. Η απουσία κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών από τη λίστα διερεύνησης της εταιρίας οφείλεται στο ότι περιλήφθησαν μόνο όσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν συγκεντρώσει κάλυψη τουλάχιστον 1% επί του πραγματικού δείγματος κατά την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας.

Σημείωση 1η: από όσο γνωρίζω η ΕΡΑ εκπέμπει σε πάνω από μία συχνότητες και με διαφορετικούς σταθμούς (ΕΡΑ 1, ΔΕΥΤΕΡΟ, ΝΕΤ κλπ), παράμετρος η οποία δε φαίνεται να λήφθηκε υπόψη στην έρευνα. Δυστυχώς δε διευκρινίζεται αν το ποσοστό αυτό είναι προσθετικό των ραδιοφωνικών σταθμών ή όχι.
Σημείωση 2η: το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε και στις τρεις έρευνες είναι κοινό και περιλαμβάνει 337 άτομα αντιπροσωπευτικά του καλυπτόμενου πληθυσμού, επιλεγμένο μέσω στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Επιπλέον σταθμίστηκε ως προς το φύλο, την ηλικία και την αστικότητα (με βάση στοιχεία της ΕΣΥΕ από την απογραφή πληθυσμού του 2001).

Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς η μέτρηση περιλαμβάνει τα δύο κανάλια WEST και TOP. Εκεί η μέση ημερήσια κάλυψη (μέση ημερήσια τηλεθέαση) του δείκτη, είναι ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαφορετικών τηλεθεατών που είδαν ένα κανάλι κατά την περίοδο της μέτρησης. Το ποσοστό που παρακολούθησε τηλεόραση μία μέση ημέρα είναι 86,2% από το οποίο το 14% παρακολούθησε ένα τουλάχιστον τοπικό κανάλι. Σύμφωνα με την έρευνα, το WEST κατέχει ποσοστό 10,1% επί των ανοιχτών δεκτών σε τοπικό κανάλι, ενώ το TOP 5,7%.

Για τις εφημερίδες εξετάστηκε το διάστημα 18/9/2007 έως 17/9/2008 με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων. Ο βασικός δείκτης αναγνωσιμότητας ορίζεται ως το ποσοστό του κοινού που διάβασε ή ξεφύλλισε τον τίτλο στο διάστημα κυκλοφορίας του (καθαρή κάλυψη). Για τις ημερήσιες εκδόσεις το στοιχείο ορίζεται ως την τελευταία φορά που διάβασε ο ερωτώμενος το φύλλο (χθες/προχθές/πριν από 3 μέρες), για τις εβδομαδιαίες εκδόσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, για τις 15θήμερες εκδόσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και για τις μηνιαίες εκδόσεις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Από τους τίτλους που εξετάστηκαν εξαιρούνται τα δημοτικά φύλλα, περιλαμβάνονται δε μόνον όσοι τίτλοι κυκλοφόρησαν σε όλο το υπό εξέταση διάστημα και συγκεντρώνουν στα αποτελέσματα του μέσου τεύχους ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του πραγματικού δείγματος στο σύνολο του έτους.

Η αναγνωσιμότητα λοιπόν για το μέσο τεύχος των εφημερίδων διαμορφώνεται ως εξής:
















Να
θυμίσω ότι τα στοιχεία είναι προ δύο ετών. Από τότε έχουν αλλάξει κάποια πράγματα και αίσθησή μου είναι ότι έχει αλλάξει και η σειρά κατάταξης.


Vamp


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pou ine o Mr Pliatsos;To radio Top emine ston pato.opos kai to kanali TOP channel.Αkoygete, oti o Platsos paei sto FLASH!!!

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ,ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ...ΑΦΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΝΑ ΔΙΞΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ...

ai-vreS είπε...

Η διαφορά ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και τη βλακεία είναι ότι η ιδιοφυΐα έχει όρια....
Εμείς βάζουμε ποσόστωση στη βλακεία: δικαιούσαι 2 την εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΛΙΑΤΣΟΣ ΚΑΙ ΔΑΒΑΝΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ. ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΗΘΕΛΑΝ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΕΔΩ; Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ.

ai-vreS είπε...

Φίλε μας,
εννοούμε έναν συγκεκριμένο σχολιαστή, ως απάντηση σε μήνημά του, με το οποίο μας έβριζε.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα ενδιαφέροντα στοιχεία. Βέβαια δεν τα περίμενα έτσι. Σωστή η παρατήρηση για την ΕΡΑ. Μπορεί να είναι και επί τούτου το ποσοστό. Τα επόμενα στοιχεία που περιλαμβάνουν και το Φλας θα είναι πιο ενδιαφέροντα. Εκεί θα δείξει.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάτε για αυτον τον καθαρεουσιάνο?
Οταν λέτε σας εβρισε, τι σας είπε?
Γιατί, το μόνο που ειδα σε αυτον, ειναι να υπερασπιζεται το δημαρχο της πόλης.
Μηπως είναι εκπροσωποσ του γραφείου τύπου?
Τι εντυπωση σχηματίσατε?

ai-vreS είπε...

Φίλε μας,
τα μηνύματα που περιέχουν βωμολοχίες ή προσβολές προς εμάς μετριάζονται. Θεωρούμε όμως ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε τους αναγνώστες μας με άλλους αναγνώστες και μάλιστα δημοσίως. Θα ήθελες να απευθύνεις ότι ερωτήματα έχεις με e-mail;

Ανώνυμος είπε...

ο πτολεμαιος πρωτη εφημεριδα στο νομο; λαθος θα γινε.

Ανώνυμος είπε...

Ine sosta.Oi dexies efimerides ston Nomo ine protes.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ πραγματικά τι εξυπηρετεί να δημοσιεύεται (και πάλι) μια παλιά έρευνα για τα ΜΜΕ της περιοχής μετά απο ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!! Γιατί συζητάμε για μια έρευνα που σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην? Και βέβαια όλοι ξέρουμε οτι οι έρευνες αυτές δείχνουν το αποτέλεσμα που θέλουν αυτοί που τις παραγγέλνουν! Συμφωνώ για παράδειγμα με τον συμπολίτη παραπάνω που αναφέρει τον Πτολεμαίο! Είναι ποτέ δυνατόν να είναι πρώτη εφημερίδα σε αναγνωσιμότητα; Η αναγνωσιμότητα και η κυκλοφορία μιας εφημερίδας είναι διαφορετικά πράγματα! Ειδικά για τις περιφερειακές εφημερίδες, οι μετρήσεις γίνονται με βάση τους συνδρομητές πολύ απλά γιατί οι περισσότεροι "ιδιοκτήτες" περιφερειακών εφημερίδων μοιράζουν στην κυριολεξία την εφημερίδα τους δωρεάν και δεν μπορούν να μετρηθούν οι πωλήσεις στα περίπτερα! Να δω μια έρευνα που θα μιλά με νούμερα απο πωλήσεις στα περίπτερα να δούμε ποια εφημερίδα προτιμά ο κόσμος. Όσον αφορά στα κανάλια βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ειδικά για τον FLASH νομίζω πως στην έρευνα δεν εμφανίζεται και ούτε θα εμφανίζεται γιατί πολύ απλά έχει έδρα την Καστοριά. Γι αυτό και σε αυτή την έρευνα βρίσκεται στην κατηγορία "Άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί". Πάντως εξακολουθώ να πιστεύω πως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω απο την εμφάνιση της έρευνας αυτής δυο χρόνια μετά γιατί δημοσιεύτηκε απ οτι είδα και σε άλλο blog της Κοζάνης (μάλιστα αυτοί που την ανάρτησαν αναφέρονται οτι η περίοδος της μέτρησης είναι απο το 2008 - 2009 ότι να ναι)! Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα και δημοσιεύτηκε γιατί είναι Αύγουστος και δεν υπάρχει κάτι άλλο να αναρτηθεί τότε θεωρώ πως πρόκειται για αφέλεια!

Ανώνυμος είπε...

Kala re paidia pos einai deuteri h kosmos? Mono me ton agrafioti kai tis antigrafes? HIlthia dhmoskopisi

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΑΝΤΕ Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΡΔΑΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΠΟΥ? Ο ΜΕΓΑΛΟΣ Π.Π. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΠΑΤΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ?

Ανώνυμος είπε...

Καθε ερευνα ειναι αξια προσοχης. Και χρήσιμη. Με ενστάσεις ή χωρίς. Πάντως, ειδικά για την τηλεόραση. η εισοδος του Flash λογικα θα εχει αλλαξει την εικονα. Πάντως εχει ενδιαφερον που ηρθε και παλι, μετα απο ενα χρονο, στη δημοσιοτητα η εν λογω ερευνα...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη μας έλειψες! Καλό χειμώνα! Αν και εσας τους δημοσιογράφους μάλλον σας περιμένει θερμό φθινόπωρο.

Ανώνυμος είπε...

Γενικα ειναι μια χρονια...θερμη! Που θα διαρκεσει μεχρι τις δημοτικες εκλογες του 2010, οποτε θα...τραβηξει!!!εγω, παλι, ευχομαι καλη συνεχεια στις διακοπες σας, γιατι ακομη εχετε μερες πολλοι!!!!

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να μην αντιμετωπίζουμε με αφέλεια και εμπάθεια τα δεδομένα. Κάποιοι μάλιστα απο τους "πρώτους" έσπευσαν σε φύλλο της εφημερίδας να μιλήσουν για δείγμα 10.000 ατόμων. Ψυχραιμία!
Πρόκειται για μια έρευνα με δείγμα 337 άτομα, η οποία σε ότι αφορά στις εφημερίδες αγνοεί (παραδόξως!)την Πρωϊνή και τη Διαφάνεια, δεν διακρίνει μεταξύ free press και συνδρομητικών και φυσικά όπως παρατήρησε ορθά κάποιος παραπάνω χωρίς τη συνδρομή άλλων δεδομένων (όπως οι κυκλοφορίες σε περίπτερα και μέσω πρακτορείων διανομής τύπου) δεν μπορεί να μας δώσει σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει. Το αυτό ισχύει και για τα ραδιοτηλεοπτικά.
Απο 'κει και πέρα περισσότερο θα πρέπει να μας προβληματίζει το ότι δεν διαβάζουμε γενικώς, γεγονός που αντικατοπτρίζεται απολύτως στην εντυπωσιακή εμπάθεια με την οποία κάποιοι ανορθόδοξα και εντελώς ανορθόγραφα σχολιάζουν!

Το Προφίλ μας