Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Η αυτοδιοίκηση και το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ

Από φίλο του ιστολογίου μας ήρθε η ακόλουθη ανάρτηση:

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 31/07/2009 Προς: όλους τους ΟΤΑ
Συνάδελφοι
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού δεν κατάφερε να επανιδρύσει το κράτος επιδίδεται σε αυτό που ξέρει πολύ καλά, να επανιδρύει κάθε τρεις και λίγο τον εαυτό της. Έτσι πληροφορηθήκαμε ότι ‘’η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Πρωθυπουργού (!) ενέκρινε το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ II’’. Αυτό που ουσιαστικά αποφάσισε η Κυβέρνηση είναι η πρόθεση της να κάνει για πολλοστή φορά με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο. Όπως έκανε με τους συμβασιούχους που από 250.000 έγιναν 35.000 και φορτώθηκαν στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης. Όπως έκανε με τους μεγάλο-ξενοδόχους που τους έδωσε τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης οδηγώντας τους Τουριστικούς Δήμους σε απόγνωση και απαξίωση στην πιο κρίσιμη χρονιά για τον τουρισμό μας. Όπως έκανε με τα τέλη κυκλοφορίας που τα έδωσε στην Αυτοδιοίκηση πριν 7 μήνες για να τα μειώσει δραστικά στη συνέχεια με τα μέτρα – δώρο στους εισαγωγείς των αυτοκινήτων. Στις εξαγγελίες για το ΘΗΣΕΑ ΙΙ η Κυβέρνηση ξεπέρασε πράγματι τον εαυτό της. Οι ανακρίβειες, η προχειρότητα και η αυθαιρεσία είναι κραυγαλέες στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Η πραγματική εικόνα του ΘΗΣΕΑ σε αριθμούς είναι η πιο κάτω:
Παρακρατήσεις από ΟΤΑ 2005-2009 1.832.625.000
Συμμετοχή Υπουργείων 2005-2008 516.580.000
Συμμετοχή Υπουργείων 2009 150.000.000
Υπόλοιπο ΕΠΤΑ 234.000.000
ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΡΟΩΝ 2.733.205.000
Πληρωμές ΘΗΣΕΑ (31/7/2009) 1.570.127.893
Αποπληρωμή ΕΠΤΑ 160.625.000
ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 1.730.752.893
ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1.002.452.107
Από τον πίνακα αυτό προκύπτουν αβίαστα μερικές αλήθειες.
1) Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που ‘’έδωσε το 2005-2009 3,5 δις ευρώ στους ΟΤΑ’’ όπως αναληθώς ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι οι πληρωμές ως το τέλος του 2009 μετά βίας θα αγγίξουν το 50% δηλ. το 1,75 δις ευρώ.
2) Βασικός και στην ουσία αποκλειστικός χρηματοδότης του προγράμματος είναι οι ΟΤΑ αφού το 75% των εισροών του προγράμματος είναι πόροι της Αυτοδιοίκησης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι πληρωμές του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2009 θα υπολείπονται κατά 300 εκατ. ευρώ των αμιγώς αυτοδιοικητικών πόρων του ΘΗΣΕΑ.
3) Στο τέλος του 2009 το λογιστικό υπόλοιπο του ΘΗΣΕΑ Ι θα είναι τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ το οποίο ως γνωστόν θα υπολογιστεί στην άσπρη τρύπα για να καλύψει ισόποσα τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος. Έτσι όμως δεν γίνεται ανάπτυξη ούτε με εγκρίσεις ‘’αναπτυξιακών’’ έργων όπως το ‘’κλάδεμα των δέντρων ‘’ σε μεγάλο Δήμο της Β. Ελλάδας.
4) Η χαμηλή απορροφητικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος μέχρι τώρα. Οι αιτίες είναι πολλαπλές και επιβάλλουν μια σοβαρή αξιολόγηση από όλους τους εμπλεκόμενους. Σε καμία όμως περίπτωση η πραγματική εικόνα δε δικαιολογεί επαίνους που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αντάλλαξαν μεταξύ τους κυβερνητικά στελέχη ενώπιον του Πρωθυπουργού.
5) Στον πίνακα που διαβάζουμε για το ΘΗΣΕΑ ΙΙ οι αθροίσεις οριζόντια δε συμφωνούν με τις αντίστοιχες κάθετα. Η προχειρότητα είναι εμφανής αλλά όχι τυχαία. Όλη η εξαγγελία δεν είναι προϊόν σοβαρής επεξεργασίας αλλά προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που κρατάνε όσο ένα πυροτέχνημα.
Όλοι καταλαβαίνουμε τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά. Είναι η στιγμή να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να ακυρώσουμε τα σχέδια που γίνονται για μας χωρίς εμάς. Είναι η ώρα να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία να διαχειριστούμε τους πόρους μας και όχι οι Κυβερνήσεις. Με την ύφεση και την ανεργία προ των πυλών δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιώσουμε με τις λογικές που μας οδήγησαν εδώ. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων ανατροπών.
Είναι η ώρα της Αυτοδιοίκησης. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν μπορεσα να καταλάβω τι θα πεί λεφτά του κράτους προς τους Δήμους.Δηλαδή βγάζουμε τα λεφτά από την μία τσέπη και τα βάζουμε στην άλλη.Γιατί όλα αυτά να μην είναι τελείως απλοποιημένα.Π.Χ. Γιατί ο δημότης Σερβίων να πληρώνει ή να μην πληρώνει εφορία και τα λεφτά ή τα βερεσέδια του να πάνε στο δήμο π.χ. Αθηναίων.Οπως η κάθε οικογένεια έχει έσοδα και έξοδα θα μπορούσε και ο δήμος να έχει έσοδα και έξοδα.Αν τα οικονομικά του Δήμου δεν πήγαιναν καλά ο εκάστοτε Δήμαρχος να έδεινε λόγο στους πολίτες και τη Δικαιοσύνη.Γιατί έτσι όλοι οι Δήμαρχοι που χρωστάνε είναι τζάμπα μάγκες και αυτοί που δεν χρωστάνε είναι οι.......Το θέμα λοιπόν δεν πως θα μοιράσουμε μια πίτα που έχει ήδη φαγωθεί αλλά πως θα μεγαλώσουμε την δική μας πίτα.Βεβαια όσο μεγαλώνει η πίτα αυξάνονται και τα αρπαχτικά....

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Η λέξη αποκέντρωση για τους εκάστοτε κυβερνητικά κρατούντες είναι μόνο για να την πιπιλίζουν προεκλογικά. Ποτέ δεν θέλησαν να δώσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση οικονομική αυτοτέλεια και ουιαστικές αρμοδιότητες. Έτσι μπορούν καλύτερα να ελέγχουν τις τοπικές κοινωνίες για το δικό τους κομματικό συμφέρον και την τσέπη τους. Φταίμε όμως κι εμείς που αντί να στηρίζουμε και να αναδεικνύουμε νέους ανθρώπους με όρεξη, ιδέες, γνώσεις και μεράκι ακολουθούμε την πεπατημένη και γινόμαστε θύματα των επιλογών των κομμάτων δίνοντας αξία και δύναμη στον κάθε τενεκέ ξεγάνωτο που μας σερβίρουν. Εις υγείαν μας...!

Το Προφίλ μας