Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Ασφυξία στα κρατητήρια όλης της χώρας

Οι αστυνομικοί δηλώνουν αδυναμία να διαχειριστούν τον όγκο των αλλοδαπών κρατουμένων και ανησυχούν για τις συνθήκες υγιεινής του Γιαννη Σουλιωτη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Κατάσταση ασφυξίας επικρατεί ήδη στα κρατητήρια των περισσότερων αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας (και της Αττικής), όπου, ελλείψει χώρου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, οδηγούνται όσοι λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται στις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Μόνον τον Ιούλιο οι συλληφθέντες στην Αττική για παράβαση του νόμου «περί αλλοδαπών» ανήλθαν σε 2.550, τη στιγμή που, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη είναι χωρητικότητας μόλις 300 ατόμων.
Αστυνομικοί της περιφέρειας με επιστολές τους προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούν για αδυναμία διαχείρισης του όγκου των αλλοδαπών κρατουμένων, περιγράφουν με μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης των συλληφθέντων, ενώ για τους ίδιους κάνουν λόγο για «έκθεσή τους σε μεταδοτικές ασθένειες». Υπό την πίεση όλων αυτών, επιταχύνεται η διαδικασία για τη λειτουργία των πρώτων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.(...)
Με φυματίωση
Αστυνομικός του τμήματος λέει στην «Κ» ότι «στα κρατητήρια ζουν για πάνω από ένα μήνα Αφγανοί και Σομαλοί λαθρομετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν σε Αθήνα και Πάτρα. Υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις και προέκυψε ότι πολλοί πάσχουν από φυματίωση και ψώρα, ενώ στα πορίσματά τους οι γιατροί μάς είπαν ξεκάθαρα «κινδυνεύετε». Για να μην ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, αφήνουμε ανοικτή την πόρτα του κρατητηρίου ώστε να πηγαίνουν μόνοι τους στην τουαλέτα, ενώ τα χάπια στους ασθενείς τα πετάμε από απόσταση». Προ δεκαημέρου έφτασε στο Αγρίνιο από το αρχηγείο σήμα, σύμφωνα με το οποίο όσοι κρατούμενοι επιθυμούσαν μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με έξοδα του ελληνικού κράτους. Κανείς τους ωστόσο δεν δέχτηκε.
Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, όπου εδώ και 40 ημέρες έχουν μεταχθεί από την Αττική λαθρομετανάστες,κυρίως Αλβανοί. Σε επιστολή τους προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασ. Τσιατούρα, τους βουλευτές του νομού και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι αστυνομικοί της Κοζάνης αναφέρουν: «Προκαλεί ανησυχία η απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταγωγή 19 λαθρομεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης. Οι αστυνομικές υπηρεσίες διαθέτουν χώρους κράτησης για ολιγόωρη ή για ολιγοήμερη παραμονή. Η πέραν των προβλεπομένων χρόνων κράτηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης υγιεινής και ασφάλειας».
Στα τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πτολεμαΐδας, Σερβίων και Τσοτιλίου οι λαθρομετανάστες έχουν ήδη συμπληρώσει ένα μήνα παραμονής στα κρατητήρια. «Παρακαλούμε το Κέντρο Υγείας να μας παραχωρήσει γάντια, μάσκες και αντισηπτικά προκειμένου να μπορέσουμε να τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής» λένε στην «Κ» αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί.
Ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο εδώ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_09/08/2009_325193

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας