Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Η κρίση 'έκαψε' το νομό Καστοριάς

Η κρίση “έκαψε” το νομό Καστοριάς, ο οποίος βλέπει το βασικό πυλώνα της οικονομίας του, τον κλάδο της γούνας, να σημειώνει ελεύθερη πτώση, με τις πωλήσεις να εμφανίζουν μείωση 75%. Ο καθαρά εξαγωγικός χαρακτήρας της γούνας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, Ναούμ Μαρκόπουλος, αλλά και η συμμετοχή της κατά 70% στο ΑΕΠ του νομού δημιούργησε σημαντικά προβλήματα. “Βασικές μας αγορές είναι η Ρωσία και η ευρύτερη περιοχή αλλά και οι ΗΠΑ. Η κρίση έπληξε σημαντικά τις εν λόγω χώρες, με συνέπεια να βλέπουμε καταβαράθρωση των πωλήσεών μας έως και 75%, από μέση ετήσια αύξηση 7% - 8% την προηγούμενη πενταετία”, διευκρίνισε ο κ. Μαρκόπουλος, συμπληρώνοντας ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο χάθηκαν 450 - 500 θέσεις εργασίας στο νομό, εκ των οποίων το 90% από τον κλάδο της γούνας. Όλα τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια τη συρρίκνωση του τζίρου του λιανεμπορίου κατά 35% και των υπηρεσιών κατά 40%. Οι επιχειρήσεις της περιοχής, κυρίως οι γουνοποιητικές, υπολειτουργούν, αναμένοντας τις οικονομικές εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς.
Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς τέτοια εποχή θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί το 35% των ετήσιων πωλήσεων, ενώ οι παραγγελίες θα έπρεπε να ήταν ήδη σε σημαντικά επίπεδα. “Αντίθετα ούτε παραγγελίες ούτε πωλήσεις σημειώνονται προς το παρόν”, επισήμανε ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις γουναρικών στους ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας (υπολογίζονται σε 250.000 ετησίως) σημειώνουν πτώση 40% σε σχέση με πέρυσι.
Πηγή: www.kastoria4u.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

i krisi den htypa mono tin goyna, alla oli tin agora.sta servia i agora perna megali krisi edo kai hronia.kaneis den vlepei oti ta katastimata sta servia klinoyn.

Ανώνυμος είπε...

Ας ξαναψηφίσουν νέα δημοκρατία οι Καστοριανοί...

Ανώνυμος είπε...

wraio to ai-vres!!! dn egkrinei sxolio pou 3efeugei apo ta pasokika stegana... mono otan katigoroume ti nd einai kala ta sxolia mas, twra pou eipame k gia to pasok apla dn egkrinetai to sxolio..
ti n pw?!

ai-vreS είπε...

Το σχόλιό σου φίλε μας δεν εγκρίθηκε λόγω απρεπών εκφράσεων και όχι λόγω κομματικής τοποθέτησης (θυμήσου πώς εκφραζόσουν).

Ανώνυμος είπε...

8umamai polu kala pws ekfrazomoun, apla edw mesa exw dei me ligo pio eugenikes ekfraseis na legontai polu varies kouventes k par'ola auta n dimosieuontai.
exeis dikio apo tn apopsi oti dn eprepe n 8i3w ta kaimena ta zwa.
mia fili! :-)

Το Προφίλ μας