Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Στα Γρεβενά το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο των Βαλκανίων

Στην τελική ευθεία μπαίνει το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου αστεροσκοπείου στα Γρεβενά, καθώς οι επιστημονικές μελέτες είναι ήδη έτοιμες, ενώ η Νομαρχία έχει εξασφαλίσει την ένταξη του έργου στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ) και μέσα στην εβδομάδα θα έχει προκηρύξει το διαγωνισμό για την προμήθεια του επιστημονικού τηλεσκοπίου. “Η κατασκευή του τηλεσκοπίου θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια και το κόστος του φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ. Η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευτεί εντός των ημερών. Παράλληλα, μέσα στον ίδιο ορίζοντα διετίας, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οπότε ευελπιστούμε ότι το 2011 το αστεροσκοπείο θα είναι έτοιμο”, δήλωσε ο Νομάρχης Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης.
Το αστεροσκοπείο θα είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα τοποθετηθεί στις πλαγιές του όρους Όρλιακα στα Γρεβενά, μία ιδανική τοποθεσία για αστρονομικές παρατηρήσεις, σύμφωνα με το γρεβενιώτη αστροφυσικό που έχει αναλάβει τις επιστημονικές μελέτες, Θανάση Οικονόμου.
“Ο σκοπός του αστεροσκοπείου είναι τριπλός: Ο πρώτος είναι ο καθαρά εκπαιδευτικός. Θέλουμε το εκπαιδευτικό τηλεσκόπιο να γίνει και ρομποτικό, ώστε τα σχολεία να μπορούν να συνδέονται μέσω Ίντερνετ με το αστεροσκοπείο, να επιλέγουν τα σώματα που θέλουν να παρατηρήσουν, να κατεβάζουν τα δεδομένα στους υπολογιστές τους και την επόμενη μέρα να τα σχολιάζουν οι μαθητές με τους δασκάλους στην τάξη. Αυτό μπορεί να γίνει από τα σχολεία όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης. ”Κατά δεύτερον, θα δημιουργήσουμε μία αστρομαρίνα με υποδομές για τους ερασιτέχνες αστρονόμους, ώστε να μπορούν να στήνουν τα δικά τους όργανα παρατήρησης. Ο τρίτος στόχος είναι ο καθαρά ερευνητικός και επιστημονικός. Περιμένουμε να έχουμε συμμετοχή από όλη την Ευρώπη στις έρευνες”, εξήγησε ο κ. Οικονόμου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, επιστημονικός συνεργάτης της NASA από τη δεκαετία του 1960 και εμπνευστής της δημιουργίας του αστεροσκοπείου στα Γρεβενά.
Πηγή:Μακεδονία, την είδηση την είδαμε στο giapraki.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο Αστεροσκοπείο στην Ευρώπη είναι της Ουψάλας...Σουηδίας!

Το Προφίλ μας