Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Για να μην ξεχνάμε

Από την Ελευθεροτυπία
Η φωτογραφία με τους 5 Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που είχαν συλληφθεί στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος, στις 14 Αυγούστου 1974, αλλά δεν γύρισαν ποτέ, έγινε σύμβολο στον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι και οι 5 εκτελέστηκαν από τους Τούρκους, κάτι που, όπως είναι... φυσικό, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η φωτογραφία βρέθηκε σ' ένα φιλμ ενός Τούρκου φωτογράφου που είχε συλληφθεί το 1974 και ήταν ένα αδιάψευστο ντοκουμέντο για τους αιχμαλώτους που δεν γύρισαν. Χρησιμοποιήθηκε και στη διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι Κορέλλης Αντωνάκης (30 ετών), Νικολάου Πανίκος (26 ετών), Σκορδής Χριστόφορος (25 ετών), Παπαγιάννης Ιωάννης (23 ετών) και Χατζηκυριάκος Ιωάννης (19 ετών) ήταν έφεδροι που υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, το οποίο διαλύθηκε κατά την επέλαση του τουρκικού στρατού, στις 14 Αυγούστου 1974.
Οι έφεδροι συνελήφθησαν από άντρες ύλης αρμάτων του τουρκικού στρατού που προέλαυνε προς την Αμμόχωστο. Η εκδοχή των Τούρκων είναι πως δεν είχαν μέριμνα για τη σύλληψη και κράτηση αιχμαλώτων και μη ξέροντας τι να τους κάνουν τους παρέδωσαν σε Τουρκοκύπριους στο χωριό Τζιάος. Υπό άγνωστες συνθήκες, Τουρκοκύπριοι τους τουφέκισαν και τους έριξαν σ' ένα πηγάδι μέσα στο χωριό. Τα λείψανά τους εντοπίστηκαν μαζί με αυτά άλλων 14 Ελληνοκυπρίων και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών αγνοουμένων. Η ταφή τους θα γίνει την Παρασκευή 14 Αυγούστου, επέτειο της σύλληψης και εκτέλεσής τους.
Αποτροπιασμός
Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν τα κόμματα για την αντιμετώπιση από την Τουρκία των Κυπρίων αιχμαλώτων της εισβολής των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση της όψης του Τούρκου εισβολέα στην Κύπρο το 1974. Μιας όψης την οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της. Με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης παρατήρησε: «Πρόκειται για φρικιαστική είδηση που φέρνει στο προσκήνιο μια από τις σκοτεινές πλευρές της τουρκικής εισβολής και την ανάγκη διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Το μείζον αυτό ανθρώπινο, ηθικό και πολιτικό θέμα υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Κύπρο». Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης τόνισε: «Οι τουρκολάγνοι του πολιτικού συστήματος πήραν την απάντηση της πραγματικότητας, με τα τραγικά ευρήματα στην πολύπαθη Κύπρο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο διάβα των αιώνων παραμένει η ίδια - το μαρτυράει η ιστορία της, οι πράξεις της, τα εγκλήματά της»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας