Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Αύξηση βάσεων σε Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας- Ρεκόρ κενών θέσεων στο ΤΕΙ Δ.Μ.

Από το ΧΡΟΝΟ
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Άλμα σημειώθηκε στις βάσεις των φυσικομαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών, αλλά και άνοδος στις παιδαγωγικές και στις ιατρικές σχολές. Πιο συγκεκριμένα, τα περιζήτητα τμήματα των παιδαγωγικών, αλλά και των νηπιαγωγών ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά τις ήδη υψηλές βάσεις τους, κάτι που ισχύει και για τα μαθηματικά, φυσικά, χημικά και πολυτεχνικά τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Την ίδια ώρα πτώση των βάσεων τους καταγράφουν δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ, πολλά εκ των οποίων (κυρίως ΤΕΙ) θα δεχθούν φέτος υποψήφιους με λιγότερα από 10.000 μόρια.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ανέβηκαν οι βάσεις για όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των παιδαγωγικών τμημάτων και του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο σημείωσε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου σε σχέση με τα πολυτεχνικά τμήματα.Η στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε σπουδές συνδεμένες με μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση αντανακλάται στην άνοδο των βάσεων των παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης και νηπιαγωγών στη Φλώρινα, που σημείωσαν άνοδο των βάσεων τους κατά 1991 και 1269 μόρια αντίστοιχα.Καρπούς απέφερε και η μετονομασία του έως πρότινος τμήματος Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων σε Μηχανολόγων Μηχανικών, αφού εξασφάλισε στο τμήμα άνοδο της βάσης του. Μικρή άνοδο σημείωσε τόσο η βάση του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών, ενώ καλά πήγε και το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Κοζάνη.
Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας
Μια από τα ίδια θα ήταν και φέτος τα πράγματα για τις σχολές και τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αν δεν υπήρχαν τα «πολλά υποσχόμενα», όπως διαφημίστηκαν, τμήματα, που θα λειτουργήσουν από αυτό το Σεπτέμβρη σε Γρεβενά και Πτολεμαϊδα. Και μπορεί το τμήμα μαιευτικής στην Πτολεμαϊδα να βγήκε αλώβητο από τη μάχη του μηχανογραφικού, καθώς κατάφερε να καλύψει τον αριθμό των θέσεων του, το ίδιο δεν ισχύει, όμως, για τα τμήματα διοίκησης συστημάτων εφοδιασμού και επιχειρησιακής πληροφορικής στα Γρεβενά, τα οποία μόνο χάρη σε όσους εισάγονται με το 10% (από παλαιότερες δηλαδή χρονιές) θα δουν διψήφιους αριθμούς εισακτέων.Το μοναδικό κερδισμένο τμήμα για μια ακόμη χρονιά είναι το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στην Καστοριά, το οποίο θα δεχθεί 400 περίπου φοιτητές, ενώ μια πρώτη ανάγνωση των αριθμών δείχνει ότι η στροφή σε τμήματα σχετικά με την πληροφορική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Δύσκολα τα πράγματα και για τα σχετικά με την οικονομία τμήματα, τα οποία βλέπουν τον αριθμό των φοιτητών να περιορίζεται δραματικά, κάτι που ισχύει πλέον και για παραδοσιακά τμήματα, όπως της ηλεκτρολογίας και της μηχανολογίας. Στα κατώτατα χαμηλά εξακολουθούν για ακόμα μια χρονιά να βρίσκονται τα τμήματα της σχολής τεχνολογίας γεωπονίας της Φλώρινας, τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο «λουκέτου», εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο που έφερε το υπουργείο πρόσφατα στη Βουλή και στο οποίο προβλέπεται ότι αν για 5 συνεχόμενα χρόνια ο αριθμός των σπουδαστών ενός τμήματος είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων, τότε το υπουργείο θα διακόπτει τη λειτουργία του τμήματος.

Ακολουθούν αναλυτικά τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ο αριθμός όσων εισάγονται στο καθένα από αυτά. Σε παρένθεση βρίσκεται ο αριθμός των εισαγομένων με το 10%: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τμήμα Ηλεκτρολογίας ζήτησε 240 έρχονται 34 (10% 35)
Τμήμα Μηχανολογίας ζήτησε 240 έρχονται 44 (10% 35)
Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος ζήτησε 207 έρχονται 3(10% 30)
Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ζήτησε 207 έρχονται 2 (10% 30)
Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ζήτησε 240 έρχονται 5 (10% 35)
Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
Τμήμα Λογιστικής ζήτησε 345 έρχονται 132 (10% 50)
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ζήτησε 378 έρχονται 32 (10% 55)
Τμήμα Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών ζήτησε 254 έρχονται 30 (10% 37)
Παράρτημα Φλώρινας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας
Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ζήτησε 69 έρχονται 18 (10% 30)
Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ζήτησε 138 έρχονται 2 (10% 20)
Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων ζήτησε 309 έρχονται 4 (10% 35)
Παράρτημα Καστοριάς
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας ζήτησε 363 και έρχονται όλοι (10% 42)
Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου ζήτησε 309 και έρχονται 4 (10% 45)
Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολ. Υπολογιστών ζήτησε 248 και έρχονται 64 (10% 36)
Παράρτημα Γρεβενών
Τμήμα Εφαρμογών Πλ/κής στη Διοίκηση και Οικονομία ζήτησε 207 και έρχονται 33 (10% 30)
Τμήμα Επιχειρησιακής Πληροφορικής ζήτησε 102 και έρχονται 8 (10% 15)
Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) ζήτησε 138 και πήρε 1 (10% 20)
Τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαϊδα
Τμήμα Μαιευτικής ζήτησε 41 και πήρε 41 (10% 6)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oι μονοψήφιοι αριθμοί εισακτέων αντιστοιχούν στο ποσοστό 10% που είναι συνήθως πτυχιούχοι άλλων σχολών που θέλουν να έχουν τα προνόμια των σπουδαστών.Αρα οι παραπάνω αριθμοί είναι εντελώς πλασματικοί.Στην Ελλάδα πάντα οι αριθμοί λένε ψέματα....

Ανώνυμος είπε...

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι στα αζήτητα.Τον ίδιο ακριβώς δρόμο ακολουθεί και το Πανεπιστημιο(με δυο-τρείς σχολές!!).Κοιτάξτε τις μετεγραφές φοιτητών και θα το δείτε.Για δε το επιπεδο των διδασκόντων ας μην αναφερθούμε.Συνήθως είναι αποσπασμένοι-βολεμένοι καθηγητές απο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ή μεταπτυχιακοί απο το ανοικτό πανεπιστήμιο.Το ίδιο συμβαίνει και με τους διοικητικούς υπαλλήλους.Είναι όλοι αποσπασμένοι ή με μετάταξη απο άλλες υπηρεσίες ,χωρίς προσόντα και καμαρώνουν ότι είναι υπάλληλοι του "πανεπιστημίου".

Ανώνυμος είπε...

Eσύ 2.12, πως κατάλαβες οτι το ΤΕΙ είναι στα αζήτητα; Ξέρεις που βρίσκεται το ΤΕΙ?
Μήπως έμεινες εσύ στα αζήτητα;

Το Προφίλ μας