Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Γκανάτσιος: φοιτητές λιγότεροι από τους καθηγητές σε κάποια τμήματα

Από το ΒΗΜΑ, Μ. Παπαματθαίου
Oύτε οι μισοί από τους φοιτητές οι οποίοι γίνονται κάθε χρόνο δεκτοί σε πολλά ΤΕΙ της περιφέρειας δεν παίρνουν τελικά το πτυχίο τους. Οπως φανερώνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ το υπουργείο Παιδείας δίνει ετησίως περίπου 40.000 θέσεις στα τεχνολογικά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας, δεν αποφοιτούν τελικά ούτε 20.000 άτομα τον χρόνο. Περίπου 14.000 ως 16.000 άτομα αναφέρεται επισήμως από τα ίδια τα ιδρύματα ότι λαμβάνουν τελικά ετησίως χωρίς προβλήματα το πτυχίο τους. Οπως είναι φυσικό, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τμήματα ΤΕΙ που δέχονται κάθε χρόνο λιγότερους από δέκα πρωτοετείς φοιτητές. Περισσότερα από 40 ΤΕΙ πανελλαδικά οδηγούνται σε κλείσιμο, καθώς δέχθηκαν και εφέτος ελάχιστους φοιτητές, ενώ 60.000 θέσεις έμειναν κενές τα τελευταία τρία χρόνια στην ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ ζητούν στήριξη από την πολιτεία και δεν αρνούνται ότι πολλά τμήματά τους είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια να κλείσουν. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού έχουμε πολλά τμήματα που λειτουργούν κάθε χρόνο με φοιτητές λιγότερους από τους καθηγητές τους» λέει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και νυν πρόεδρος του κέντρου τεχνολογικής έρευνας του ιδρύματος κ. Στ. Γκανάτσιος. « Πρόβλημα έχουν ακόμη και τα καινούργια τμήματά μας » προσθέτει ο κ. Γκανάτσιος. « Εχει δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός τμημάτων ΤΕΙ, τα οποία έχουν διασπαρεί σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς αυτό να είναι τελικά λειτουργικό. Τα παιδιά που μένουν στα αστικά κέντρα δεν προτιμούν την περιφέρεια, ακόμη περισσότερο τώρα όπου τα δεκάδες κολέγια και κέντρα ελευθέρων σπουδών διαφημίζουν ότι παρέχουν πτυχία ισότιμα με εκείνα των πανεπιστημίων. Ακόμη, πολλά ΤΕΙ προσφέρουν γνωστικά αντικείμενα υπερεξειδικευμένα, τα οποία δεν προκαλούν τους νέους και τις νέες να τα παρακολουθήσουν. Πολλά ΤΕΙ δεν έχουν καν προσωπικό, στα Γρεβενά δεν έχουμε καν γραμματείες και οι μόνιμοι καθηγητές είναι μόνον τρεις » καταλήγει ο κ. Γκανάτσιος.
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα) είναι το ίδρυμα με τις περισσότερες κενές θέσεις εφέτος σε πρωτοετείς φοιτητές, ενώ σε κλείσιμο οδηγούνται τμήματα ΤΕΙ στην Ηπειρο (Αρτα, Ηγουμενίτσα). Στην κατηγορία των ΤΕΙ που οδηγούνται σε μετονομασία, συγχώνευση ή κλείσιμο είναι και τμήματα Ζωικής Παραγωγής, Υδατοκαλλιεργειών, Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, στην περιοχή Μουδανιά της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στα αστικά κέντρα. Οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ διαμαρτύρονται για τη «νομιμοποίηση» των κολεγίων και δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να αφήνεται χωρίς στήριξη από την πολιτεία η Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της χώρας.Οπως λέει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Δ. Νίνος, οι διοικήσεις των τεχνολογικών ιδρυμάτων θα αντιδράσουν έντονα και μπορεί να φτάσουν σε κλείσιμο των Ιδρυμάτων τους αν δεν λυθούν τα προβλήματα των 23 ειδικοτήτων που δεν έχουν ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και των δεκάδων μετεγγραφών που δέχονται ετησίως τα κεντρικά ΤΕΙ από τις τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες υπάγονται πλέον στο καθεστώς των πολυτέκνων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι στα αζήτητα.Τον ίδιο ακριβώς δρόμο ακολουθεί και το Πανεπιστημιο(με δυο-τρείς σχολές!!).Κοιτάξτε τις μετεγραφές φοιτητών και θα το δείτε.Για δε το επιπεδο των διδασκόντων ας μην αναφερθούμε.Συνήθως είναι αποσπασμένοι-βολεμένοι καθηγητές απο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ή μεταπτυχιακοί απο το ανοικτό πανεπιστήμιο.Το ίδιο συμβαίνει και με τους διοικητικούς υπαλλήλους.Είναι όλοι αποσπασμένοι ή με μετάταξη απο άλλες υπηρεσίες ,χωρίς προσόντα και καμαρώνουν ότι είναι υπάλληλοι του "πανεπιστημίου".

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρετε ότι ο Γκανάτσιος σπούδασε στη Ρουμανία!!επι Τσαουσέσκου!!.Και έγινε και πρόεδρος του ΤΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη, θέλεις να πείς οτι υπηρέτησε το καθεστώς Νικολάϊ Τσαουσέσκου;

Ανώνυμος είπε...

oxi re file apla einai agrammatos!!!!

Ανώνυμος είπε...

OTAN APOFASISETE NA SYNDESETE TO TEI SAS ME THN TOPIKH KOINWNIA, THA EXETE KALITERES PROTIMHSEIS APO TON NEO KOSMO KYRIE GKANATSIO.

Ανώνυμος είπε...

Και ο Γκανάτσιος όπως και οι...λοιποί κομματόσκυλο είναι και αν όπου φτύνεις γλύφεις, τότε γίνεσαι στο άψε σβήσε πρόεδρος στο ΤΕΙ!

Το Προφίλ μας