Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Θύμα τροχαίου ένα αρσενικό ζαρκάδι

Ένα αρσενικό ζαρκάδι προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου κοντά στα Γρεβενά, όταν συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Το τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης, στον οδικό άξονα Γρεβενών-Καλαμπάκας, περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν αρκετά περιστατικά με θύματα άγρια ζώα. Την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ και τον κυνηγετικό σύλλογο Γρεβενών, ειδοποίησε η τροχαία Γρεβενών και εκπρόσωποι τόσο της Καλλιστώς όσο και του κυνηγετικού συλλόγου έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στη διάσωση του ζαρκαδιού. Το ζαρκάδι τελικά εντοπίστηκε σε δασική περιοχή κοντά στον οδικό άξονα και μεταφέρθηκε στο εκτροφείο θηραμάτων Γρεβενών.
Το ζαρκάδι ηλικίας περίπου πέντε ετών, εξετάστηκε από κτηνίατρο της περιοχής και από την κτηνίατρο της Καλλιστώς και διαπιστώθηκε συντριπτικό κάταγμα στο μπροστινό αριστερό του πόδι. Οι κτηνίατροι θεώρησαν απαραίτητο να γίνει επέμβαση στο πόδι του ζαρκαδιού, ενώ βρίσκεται ακόμα υπό παρακολούθηση, χωρίς ευτυχώς να απειλείται η ζωή του. Τα έξοδα επέμβασης και περίθαλψης του ζαρκαδιού έχει αναλάβει η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γρεβενών. Σημαντική συμβολή στην διαμονή και περίθαλψη του ζώου παρέχει η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών και οι υπάλληλοι του εκτροφείου - δασαρχείου Γρεβενών.
Η Καλλιστώ επισημαίνει ότι πρέπει να τοποθετηθεί ειδική σήμανση στην περιοχή η οποία να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα, ενώ παράλληλα το όριο ταχύτητας θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά. Σε σημεία τα οποία συνιστούν περάσματα ζώων θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση ενίσχυσης των μέτρων αυτών και με περιφράξεις οι οποίες θα μπορούν να αναχαιτίζουν τα ζώα, ώστε να μην μπορούν να περάσουν στο οδόστρωμα, αλλά και η δημιουργία ειδικών διαβάσεων πανίδας. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο ζώο βρίσκεται χτυπημένο από διερχόμενο όχημα. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, θα συνεχίζουν οι οδικοί άξονες στη χώρα μας να αποτελούν τεχνητά εμπόδια για την πανίδα και επικίνδυνες διαδρομές για τους οδηγούς.
Πηγή: http://www.callisto.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας