Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Νίκος Κανέλλος: "Είναι, επιεικώς, απαράδεκτο να έχουμε τέτοια ιστορία και να την έχουμε αφήσει στο έλεος του χρόνου και των μανιοκαταθλιπτικων ανθρώπων που αφήνουν άθλια μηνύματα στους καταταλαιπωρημένους τοίχους!"

Δανείζομαι τη φωτό από ένα μέρος που με τίμησε με την πρόσκληση του
Τα βυζαντινά Σερβια
Είναι, επιεικώς, απαράδεκτο να έχουμε τέτοια ιστορία και να την έχουμε αφήσει στο έλεος του χρόνου και των μανιοκαταθλιπτικων ανθρώπων που αφήνουν άθλια μηνύματα στους καταταλαιπωρημένους τοίχους!
Ποσο, στη διαβα του χρόνου,τελικά,αποδεικνύουμε ότι είμαστε,πράγματι,Χριστιανοί και απόγονοι του Λεωνιδα,του Οδυσσέα,του Αχιλλέα, του Πλατωνα και του Βυζαντίου;
Δεν είναι το μόνο μέρος που έχει εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα
Στα Τεμπη που ζω (Αμπελακια) υπάρχουν πολλά πολιτιστικά μνημεία που η κεντρική εξουσια αγνοεί και υποβαθμίζει για να χρησιμοποιήσω ήπιες λέξεις
Για όσα χρόνια δεν τιμούμε την ταυτότητα μας δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε περήφανη εξωτερική πολιτική
Είμαι με τα Σερβια και όλη την αποκλεισμένη Ελλάδα
Σύρος 2.12.22

 

3 σχόλια:

georgios είπε...

Κύριε Κανέλλο ελπίζω να διαβάσετε την απάντηση και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι μαζί για την ανάδειξη τόσο του κάστρου όσο και άλλων εγκαταλελειμμένων στην κακή τύχη τους αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Συγκεκριμένα για τα Σέρβια οι επεμβάσεις στο κάστρο είναι σποραδικές τόσο από την ΕΦΑ Κοζάνης όσο και από το Δήμο. Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για την ολοκληρωτική ανάδειξη του κάστρου. Αυτό γίνετε γιατί δεν έχουν καταλάβει ακόμη την αξία των ευρημάτων που είναι θαμμένα κάτω από το χώμα και τα δένδρα. Εγώ πιστεύω ότι περισσότερο από αυτούς που μεμονωμένα ακόμη μέχρι σήμερα προκαλούν καταστροφές, μεγαλύτερη εύθηνη έχουν οι ιθύνοντες του δήμου και της ΕΦΑ Κοζάνης, οι οποίοι δεν έχουν καμιά συνεργασία για το πως θα μπορούσε να αναδεχθεί το κάστρο.
Θα μπορούσε το κάστρο να γίνει μια διέξοδος στην ανεργία που πλήττει την περιοχή μας. Θα έπρεπε εκεί μέσα να δουλεύουν 100 εργάτες και 20 αρχαιολόγοι χωριστά σχεδιαστές και συντηρητές, για να φέρουν στο φως μια βυζαντινή πόλη. Θα έπρεπε στα πλαίσια των κονδυλίων για την απολιγνιτοποίηση ένα μεγάλο μέρος να πάει στον πολιτισμό και στην ανάδειξη μνημείων σαν αντιστάθμισμα στην ανεργία, και για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Το όνειρο μου είναι να γίνει το κάστρο ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος βυζαντινής περιόδου σε όλη τη δυτική Μακεδονία.
Γιώργος Θεοφάνου

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

δε σου γράφω για να διαφωνήσω. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα όραμα όπως αρμόζει στα Σέρβια.

Έχω την υποψία, ότι ειδικά στον χώρο του άλσους υπάρχει πιθανό απόθεμα ευρημάτων. Αναθήματα, όπλα, κειμήλια, εργαλεία καθημερινής χρήσης, συσκευές οικιακής χρήσης κοκ.

Το ανασκαφικό έργο όμως θα φέρει στο φως ευρήματα. Αυτά προφανώς θα πρέπει να στεγαστούν σε ένα τοπικό βυζαντινολογικό μουσείο.Γιατί διαφώνησες όταν το πρότεινα, ως κάτι “εντελώς ανέφικτο”; Εκτός κι αν κάνουμε ανασκαφές για να στείλουμε τα ευρήματα αλλού, αλλά δε νομίζω ότι τότε θα είχε και νόημα να τις κάνουμε.

Η κατάθεση φακέλου για ανάδειξη της Καστροπολιτείας στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO γιατί δε θα είχε νόημα επίσης (διότι αν θυμάμαι καλά διαφώνησες και μ’αυτό).

Η Καστροπολιτεία θα αναδειχθεί μέσα από ένα “πολυλειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης” (επιστημονικός όρος της αναπτυξιακής οικονομίας). Επιμένω σε αυτό.

Γνωρίζεις αν υπάρχει μουσείο βυζαντινής τεχνολογίας στον κόσμο; Διαδραστικό μουσείο με ρέπλικες, πιστά αντίγραφα βυζαντινών μηχανών ( βυζαντινές εφευρέσεις, εργαλεία, πολιορκητικοί κριοί, όπλα, κοκ). Ξέρεις αν υπάρχει κάτι τέτοιο στη βυζαντινή του εκδοχή; Δεν υπάρχει. (Πολυλειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης, σύμπραξη τουριστικής οικονομίας και εκπαίδευσης). Μαθητικές εκπαιδευτικές εκδρομές χρειάζονται ΚΑΙ μουσεία για να έχουν διάρκεια και επιτυχία.

Γνωρίζεις αν υπάρχει τεχνολογικό διαδραστικό βυζαντινό μουσείο στον κόσμο; Δεν υπάρχει. Εικονικά εκθέματα, προβολές τρισδιάστατων βίντεο με ειδικά γυαλιά (3D animation), προβολές κινουμένων σχεδίων, computer animations, τρισδιάστατα ολογράμματα για εικονικά ταξίδια στον χρόνο.

Συνεδριακός, επιστημονικός τουρισμός. Πολυλειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης, συνεργασία τουριστικής οικονομίας και επιστήμης. Και δε μίλησα (όταν και σ’αυτό διαφώνησες) για ημερίδες (να ‘χαμε να λέγαμε), αλλά για ένα μόνιμου χαρακτήρα εθνικό/διεθνές βυζαντινολογικό συνέδριο που θα γίνει θεσμός στα Σέρβια.

Θερινό πανεπιστήμιο (summer university). Κυρίως για μαθητές απ’ολο τον κόσμο, γι’ αυτούς που έχουν σκοπό να σπουδάσουν αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης και βυζαντινολογία. Πολυλειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης και σύμπραξη εκπαίδευσης και τουριστικής οικονομίας.

Ο χώρος της Καστροπολιτείας θα ήταν το ιδανικό περιβάλλον για διαδραστικό θέατρο. Οι παραστάσεις γίνονται σε υπαίθριους χώρους χωρίς καθίσματα. Οι θεατές είναι μέρος της παράστασης. Παγκόσμιο φεστιβάλ διαδραστικού θεάτρου στην Καστροπολιτεία. Δεν υπάρχει. Πολυλειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης, σύμπραξη τουριστικής οικονομίας και πολιτισμού.

Φεστιβάλ βυζαντινής γαστρονομίας. Πολυλειτουργικό μοντέλο ανάπτυξης, σύμπραξη τουριστικής οικονομίας και γαστρονομίας.

Ο πήχης, όταν είναι ψηλά, τρομάζει. Θα μου πεις για την αρχαιολογική υπηρεσία. Όταν όμως σε αγνοεί ο λοχαγός, πας στον στρατηγό. Αυτό λέγεται ΤΑΚΤΙΚΗ. Σταματάμε στην πρώτη πόρτα.

Η Ελληνική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών μας γνωρίζει; Το Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών μας γνωρίζει; Το Διεθνές Βυζαντινολογικό Συνέδριο; Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού; Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρία; Η υπουργός; Η Ελίζα Φερέϊρα; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Το Ιντσιτούτο Πολιτισμικής Διπλωματίας; Η Ακαδημία Αθηνών;

Φάκελο ολοκληρωμένης πρότασης έχουμε; Θα έρθει κάποιος και θα σε ρωτήσει, η πρότασή σας ποια είναι; Ξέρουμε τί θα απαντήσουμε πέρα από δυο σειρές και δεήσεις; Να τα πάρει τα παρακάλια μας να τα πάει παραπέρα;

Να μιλήσω με την υπουργό και την Φερέϊρα τί να τους πω, έχω μια Καστροπολιτεία, φέρτε μου λεωφορεία;

Φάκελο έχεις να καταθέσεις; Το πόσο σοβαρά θα σε πάρει ο άλλος εξαρτάται από σένα, όχι από αυτόν. Είναι μια ολόκληρη αναπτυξιακή μελέτη, ένα business plan, με αρχή, μέση και τέλος, κάτι που περιγράφει ένα πρόβλημα, προτείνει λύση, έχει κοστολόγηση και rutern on investment. Αυτό λέγεται ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ.

Ποια είναι η τακτική και ποια η στρατηγική μας; Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος;

Τέλος πάντων, τα λέει η νύφη για να τα ακούει η πεθερά.

Μην μπεις σε κάποια διαδικασία αντεγκλήσεων. Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε τέτοια.
Φιλικά
Ανδρέας Τσιφτσιάν

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα μιλήσει στα σοβαρά με έναν που έχει μαλώσει με όλους όσους έχει συναντήσει; Που πάει στο γραφείο τους και πουλάει τσαμπουκα;

Το Προφίλ μας