Η φιλελεύθερη δημοκρατία ενυλώνει (κάνει πράξη) τη διάκριση των εξουσιών και γι αυτό η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί θεμελιώδη αρχη της. Την αξία αυτής της ανεξαρτησίας και τη σημασία που έχει για τις ζωές μας ήρθε να μας θυμίσει η απόφαση του ΣτΕ για την Ακρινή.

Από το σκεπτικό του ΣτΕ δυο σημεία πιστεύω πως έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Το ένα είναι ότι ορίζει ως έναρξη της μετεγκατάστασης την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει ο Ν. 3937/2011 υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το σχέδιο ΠΔ είχε υποβληθεί στα αρμόδια Υπουργεία από τη ΔΕΗ στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Οκτώ ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι της Ακρινης εμπαίζονται από δυο διαδοχικές κυβερνήσεις και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους στην περιοχή που οφείλουν μια εξήγηση και μια μεγάλη συγνώμη. Πάνω από όλα όμως οφείλουν μια καθαρή θέση που δε θα χαθεί στη διαδρομή Κοζανη-Αθηνα οπως έχει συμβεί ήδη δυο φορές.

Το δεύτερο σημείο έχει μια ευρύτερη σημασία καθώς το ΣτΕ υπογραμμίζει εμφατικά ότι οι θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της πολιτείας στην περιοχή δεν παρακάμπτονται με την επίκληση της απολιγνιτοποίησης. Ο αυθαίρετος ορισμός χρήσεων γης στο λεκανοπέδιο και η απόδραση της ΔΕΗ και της Πολιτείας από την υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών είναι κυριολεκτικά στον αέρα γεγονός που υποχρεώνει όλους όσοι κατέχουν ή διεκδικούν θεσμικούς ρόλους στην περιοχή να τοποθετηθούν καθαρά και δημόσια χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές.

Η απόφαση του ΣτΕ δίνει δύναμη και κύρος στον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο και αυτοί που την προκάλεσαν αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας.
(Δήλωση μου στην εφημερίδα Ο Χρονος 21/12/2022)

prlogos.gr