Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Εκδήλωση της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ με θέμα: Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα γράμματα – αγώνας τώρα για την προστασία της υγείας του λαού

Την Τετάρτη 10 Νοέμβρη η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα γράμματα – αγώνας τώρα για την προστασία της υγείας του λαού» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

 Η κεντρική ομιλία έγινε από την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις για την κατάσταση στους χώρους της υγείας από τη Γεωργία Τζιφρή, μαία στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο, για την κατάσταση στους χώρους εκπαίδευσης και τα μέτρα προστασίας για την πανδημία στα σχολεία από το Δημήτρη Καλαντζή, εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς από το Γιώργο Γκούμα, εργαζόμενο σε εργοτάξιο της περιοχής και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

 


Στην ομιλία της η Τίνα Κουζιάκη ανέφερε πως σχεδόν 2 χρόνια μετά, με τη χώρα και την περιοχή μας να μετρά για άλλη μια φορά θλιβερά «ρεκόρ» κρουσμάτων και θανάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική, αφήνει ουσιαστικά απροστάτευτο το λαό καθώς δεν παίρνει μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους υπερμετάδοσης, όπως τα σχολεία, οι χώροι δουλειάς.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία:

 

«Οι σχεδόν 16.000 νεκροί από τη νόσο covid19 αλλά και οι παράλληλες απώλειες, αποτέλεσμα του προσανατολισμού των ελλιπών δομών υγείας σε μια νόσο, αποτελεί σκληρό παράδειγμα.Τα τραγικά κενά λόγω υποχρηματοδότησης αλλά και λόγω των αναστολών, οι τεράστιες αναμονές σε χειρουργεία, σε εξετάσεις αλλά και η αδυναμία συνέχισης των ήδη υπαρχουσών θεραπειών, ακόμα και η αναβολή των παιδικών εμβολιασμών κατά 70%, σε πολύ μεγάλο πληθυσμό συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι στις ανάγκες του λαού.

 

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα δε διαμορφώθηκε τώρα. Το άνοιγμα του τουρισμού με τα «πρωτόκολλα-λάστιχο», όπως απαιτούσαν οι τουριστικοί όμιλοι, το άνοιγμα των σχολείων με χειρότερους όρους από πέρυσι, η κατάσταση στου χώρους δουλειάς, η ελλιπής επιδημιολογική επιστημονική επιτήρηση, είναι βασικοί παράγοντες που συντελούν στο τέταρτο κύμα.

 

Το «νήμα» όλων αυτών είναι και πάλι ορατό: Η διαχείριση της πανδημίας με βάση το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του. Τίποτα απολύτως δεν έκανε η κυβέρνηση για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να επιτάξει άνευ όρων τον ιδιωτικό τομέα…

 

…Τα χάλια των δημόσιων μονάδων Υγείας, δεν αποτελούν "φυσικό" φαινόμενο, δεν τα προκάλεσε ο κορονοϊός, προϋπήρχαν της πανδημίας. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις. Με την πανδημία, πήραν μεγάλες διαστάσεις και με τραγικές συνέπειες για το λαό….»

«…Πηγή αυτή της πολιτικής είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη-μέλη. Δεν είναι ζήτημα ανικανότητας της μιας ή της άλλης κυβέρνησης. Αυτό είναι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», τους κράτους της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής που συμπιέζει συνολικά το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα μας, που πετάει απ’ έξω ό,τι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που διαδοχικά έβαλαν το "χέρι τους" για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος Υγείας, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, με τα κριτήρια του "κόστους - οφέλους", της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας, διαγωνίζονται ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από κάθε κυβερνητική θητεία η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία βγαίνει με λιγότερα δικαιώματα, με χειρότερη πρόσβαση σε σύγχρονες δομές υγείας. Πόσο απέχει άλλωστε η δήλωση του σημερινή υπουργού υγείας, το 2013, τότε νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας όταν έλεγε «Το μέλλον βρίσκεται σε αυτές τις συμπράξεις», εννοώντας με τον ιδιωτικό τομέα, με τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «σήμερα εγκαινιάζουμε ένα πραγματικό στολίδι» όταν εγκαινίαζε το πρώτο Νοσοκομείο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ανοίγοντας διάπλατα τις πορτές για νοσοκομεία-ιδιωτικές επιχειρήσεις;…»

Εκτενής αναφορά έγινε στα σχέδια για το ‘’Νέο ΕΣΥ’’:

«…Τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ βρίσκονταν προ πολλού στην ατζέντα των κυβερνήσεων. Τι προβλέπει το λεγόμενο νέο ΕΣΥ; Προβλέπονται συγχωνεύσεις δομών, στο όνομα του «εξορθολογισμού» όπως λένε του υγειονομικού χάρτη, που σημαίνει κλείσιμο μονάδων και μείωση των κλινών, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη αντί να κλείνουν, να ανοίγουν νέες. Όλοι καταλαβαίνουν πως θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα ο λεγόμενος «εξορθολογισμένος» υγειονομικός χάρτης στην περιοχή μας. Λένε: γιατί να υπάρχουν νοσοκομεία ανά 20 χιλιόμετρα; Εκεί πατάνε και οι τοπικοί παράγοντες που ευθαρσώς, εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που πεθαίνει κόσμος, ανοίγουν τη συζήτηση για «ένα και καλό νοσοκομείο στην Εγνατία». Βεβαίως υπάρχει ανάγκη για τριτοβάθμια δομή στην περιοχή. Εξίσου όμως υπάρχει η ανάγκη, και επιβεβαιώθηκε με ακόμα πιο τραγικό τρόπο, για πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό όλων των υπαρχόντων νοσοκομείων με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα. Η συζήτηση για το «ένα και καλό νοσοκομείο» δεν είναι αθώα. Προετοιμάζει το έδαφος για τη μετατροπή των υπαρχόντων νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, στο όνομα του «κόστους-οφέλους».

«…Η πανδημία τελικά ήταν «ευκαιρία» που αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να προχωρήσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και οι αναδιαρθρώσεις για το νέο ΕΣΥ πάνε χέρι χέρι. Το νήμα που τα δένει μεταξύ τους είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, άρα και κόστος.

Πίσω από αυτή την πραγματικότητα μπορούμε να εξηγήσουμε και όλες τις παλινωδίες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Ας θυμηθούμε τις παλινωδίες  στις αρχές της πανδημίας  με τις μάσκες, το ερώτημα «κολλάει ή δεν κολλάει» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τον παραλογισμό για το πόσοι μαθητές μπορούν να μπουν σε μια αίθουσα, το ποιοι κάνουν τεστ, το ότι οι υγειονομικοί είχαν 7 μέρες υποχρεωτική καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα, λες και έχουν διαφορετικό ανοσοποιητικό από τον υπόλοιπο κόσμο, και μια σειρά άλλες καταστάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Παλινωδίες και αντιφάσεις που αναπτύσσονται στη λογική μείωσης του κόστους. Αρκεί να μην γίνονται αντικείμενο κουβέντας, να μη θίγονται οι αποφάσεις και οι στρατηγικές του κεφαλαίου.

Άλλο παράδειγμα βεβαίως είναι και τα τελευταία λεγόμενα «μέτρα» που εξαγγέλθηκαν. Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα είναι αυτά τα που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σημερινή ανακοίνωση για την ένταξη της ΠΕ Κοζάνης στο «βαθύ κόκκινο» όπως λένε, τι βαφτίζουν ως μέτρα: -επικοινωνία και ενημέρωση των τοπικών αρχών για την επιδημιολογική κατάσταση, - δειγματοληπτικοί έλεγχοι, - επιτόπια ιχνηλάτηση, - κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών. Δηλαδή αυτά που έπρεπε σε περίοδο πανδημίας να θεωρούνται «ένα το κρατούμενο» τα βαφτίζουν ειδικά μέτρα. Κουβέντα δε γίνεται για τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία που είναι εστία υπερμετάδοσης, τα αστικά που πάνε οι φοιτητές στις σχολές τους «παστωμένοι», το γεγονός ότι ο τοπικός ΕΟΔΥ το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσε να δίνει καθημερινά τα στοιχεία επειδή δεν είχε προσωπικό!»

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς:

«Από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση συστηματικά προσπαθεί να ταυτίσει τις επιφυλάξεις και τον φόβο ενός τμήματος του πληθυσμού με ακροδεξιές – συνωμοσιολογικές, απόψεις που δεν είναι καθόλου αυθόρμητες. Να ενοχοποιήσει όλους όσοι δεν εμπιστεύονται την πολιτική της, που δεν παίρνουν απάντηση από τους κρατικούς φορείς σε ερωτήματα, που αισθάνονται ότι αν «πάθουν κάτι» δεν θα ξέρουν πού να απευθυνθούν.

Ο σκοταδιστικός ανορθολογισμός των συνειδητών αντιεμβολιαστών είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία και συναντιέται με τον ανορθολογισμό της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται ότι χωρίς γιατρούς - νοσηλευτές, χωρίς υποδομές και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι λαϊκές ανάγκες στην Υγεία. Η συνειδητή υπερπροβολή αυτών των απόψεων από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ δεν είναι αθώα. Είναι ένας «βολικός» αντίπαλος, που ακόμα κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να δημιουργηθεί, για να κρύψει τις ευθύνες της.

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί: «και τι άλλο να κάνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει ο εμβολιασμός;». Ας αναρωτηθούμε: πως θα ήταν τα πράγματα σήμερα αν υπήρχε ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια; Αν δίνονταν σαφείς οδηγίες ώστε να διενεργείται ο εμβολιασμός με το καταλληλότερο κατά περίπτωση εμβόλιο; Αν υπήρχε πρόσβαση από τα πριν σε δωρεάν, πλήρη, προληπτικό ιατρικό έλεγχο; Αν οργανώνονταν εμβολιαστική εκστρατεία με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα; Αν συστηνόταν κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων και έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες; Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι το εμβόλιο είναι όπλο και ανάγκη και όχι μέσο εκβιασμού και διαίρεσης του λαού.»

 

Τέλος απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ ώστε η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού να είναι υπόθεση της δικής του οργανωμένης πάλης, μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, με σύνθημα «Υγεία κοινωνικό και όχι εμπόρευμα» για:

 

§  Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

§  Στελέχωση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου και σταθερού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπό προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης

§  Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή άμεσα στη δουλειά τους σε υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού.

§  Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να αξιοποιηθούν οι υποδομές και το προσωπικό του σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

§  Εξασφάλιση όλων των υγειονομικών μέτρων στους χώρους της εκπαίδευσης, σχολεία και πανεπιστήμια.

§  Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

§  Εξασφάλιση καθολικού και έγκαιρου εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή, με επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού και ιατρική παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται.

 

 

Στην ομιλία της η Γεωργία Τζιφρή ανέφερε τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο ΓΝ Κοζάνης παρά τους πολλούς μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας και η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη αλλά απαντώντας και στην προσπάθεια να παρουσιαστεί η εικόνα ότι «όλα βαίνουν καλώς». Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως των αναισθησιολόγων αφήνοντας το νοσοκομείο ακάλυπτο για μέρες, με αποτέλεσμα δεκάδες χειρουργεία να αναβάλλονται αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν με περιστατικά όπως τροχαία, τοκετούς κλπ. Η ΜΕΘ εδώ και καιρό είναι γεμάτη, ενώ οι ελάχιστοι παθολόγοι που υπάρχουν δε φτάνουν για να καλύψουν τα περιστατικά και τις εφημερίες στα ΤΕΠ. Κλινικές για να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας έχουν ξεκινήσει να μετατρέπονται σε covid, μετατρέποντας ξανά το νοσοκομείο σε νοσοκομείο μιας νόσου. Ταυτόχρονα, οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες επιβαρύνονται από τις αναστολές εργασίας δεκάδων υγειονομικών. Τόνισε την ανάγκη για στελέχωση εδώ και τώρα του νοσοκομείου με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, να παρθούν πίσω οι αναστολές, για να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση, να μην προχωρήσουν τα σχέδια για το Νέο ΕΣΥ.

 

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καλαντζής τόνισεότι η κατάσταση στα σχολεία είναι επικίνδυνη καθώς 2 χρόνια μετά την πανδημία δεν έχουν παρθεί μέτρα τόσο για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά και για την ουσιαστική στήριξη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Η στάση του Υπουργείου είναι προκλητική καθώς αντί να θεσπίσει και να εφαρμόσει μέτρα ελέγχου της διασποράς στα σχολεία, η Κυβέρνηση συγχώνευσε τμήματα και αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, πέρασε μέσα στο κατακαλόκαιρο το νομοσχέδιο έκτρωμα για την παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων την αυτονομία των σχολικών μονάδων μέσα από την αξιολόγηση, κάτι που ουσιαστικά βάζει στα σκαριά τον ταξικό διαχωρισμό στα σχολεία που μόνα τους θα πρέπει να αναζητούν την οικονομική τους επιβίωση μέσω επιχειρηματικών ομίλων. Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για να αραιώσουν εδώ και τώρα οι μαθητές στις αίθουσες, για κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τέστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

 

Τέλος, ο Γιώργος Γκούμας ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα για χώρους δουλειάς που λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού, για τα μέτρα προστασίας που δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος λόγω του «κόστους». Τόνισε την ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα, όπως δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να μην αποτελέσει η πανδημία αφορμή για να μπει χέρι στα εργατικά δικαιώματα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας