Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Η εποχή της βαρβαρότητας δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει

Του Ιωσήφ Μιχαηλίδη*, https://kozani.tv

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κος. Εξαδάκτυλος πρότεινε οι ανεμβολίαστοι για τον κορονοιό να πληρώνουν μέρος του κόστους νοσηλείας τους.

Ο παλιός πολιτικός (Υπ. Οικονομικών μεταξύ άλλων με μεγάλο έργο το ξεπούλημα της κερδοφόρας της υγιέστατης ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ) πρότεινε οι ανεμβολίαστοι να πληρώνουν όλα τα κόστη νοσηλείας τους. Την ίδια πρόταση υιοθέτησε και η Μιράντα Ξαφά (σύμβουλος Κων. Μητσοτάκη).

Το μέτρο, να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τη νοσηλεία τους, το έχει εφαρμόσει ήδη η Σιγκαπούρη (η χώρα είναι άκρως οικονομικά νεοφιλελεύθερη και σε πολλά ζητήματα αποτελεί πεδίο πολιτικών δοκιμών).

Οι προτάσεις ήδη κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.

Στα μέρη μας ισχυρή κριτική και καταδίκη αυτής της "πρότασης" έκανε με άρθρο του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών κος. Ψευτογκάς.

Να προσπεράσουμε την δεδομένα αντίθετη στον όρκο του Ιπποκράτη "πρόταση" καθώς περιορίζει την χρήση ιατρικής αρωγής. Να προσπεράσουμε την ανάδειξη της ιατρικής βοήθειας σε μετρήσιμο λογιστικό "κόστος". Να προσπεράσουμε την απανθρωπιά της πρότασης.

Αλλά πως να προσπεράσουμε τους δρόμους που ανοίγει;

Αύριο θα μπορούσε να υιοθετηθούν αντίστοιχες προτάσεις: "έχεις πάθηση του πνεύμονα και καπνίζεις; έχεις διαβήτη και έφαγες μελομακάρονο"; οδήγησες μεθυσμένος και τράκαρες; έχεις απλή γρίπη και κυκλοφορείς και σου βγήκε σε πνευμονία; Κρίμα αλλά το κράτος σου παρέχει κλινικές απεξάρτησης από το κάπνισμα, παίρνεις φάρμακα διαβητικού με συνταγή, έχεις ενημέρωση ότι ποτό και οδήγηση δεν ταιριάζουν, υπάρχει εμβόλιο γρίπης, οπότε πλήρωσε τη νοσηλεία σου διότι το κράτος οφείλει να σε τιμωρήσει και να σε συνετίσει για την "απερισκεψία" σου.

Η ζωή και η κοινωνία δεν είναι λογιστική απεικόνιση κόστους διατήρησης και εμπορίας ζωών, ούτε πρόγραμμα διαχείρισης αποθήκης αναλωσίμων.

Η θατσερικές αντικοινωνικές αντιλήψεις "δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άτομα" ηττήθηκαν κοινωνικά και επανέρχονται μέσα από οικονομικίστικες και λογικοφανείς αλλά όχι λογικές προτάσεις.

Στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβάλλεται με πρόσχημα την πανδημία-και η οποία ακολούθησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των μνημονίων- οφείλουμε να είμαστε υποψιασμένοι και προετοιμασμένοι.

Δυστυχώς τα τελευταία είκοσι χρόνια κάποιες κοινωνικές κατακτήσεις έχουν εκχωρηθεί. Η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων δεν είναι το μόνο σημάδι, η έξαρση της κοινωνικής, νεανικής και έμφυλης βίας αλλά και ο χώρος που δίνεται να προβάλλονται προτάσεις όπως του κ. Εξαδάκτυλλου το αποδεικνύει. Κανείς δεν θα τολμούσε να προβάλλει πρόταση να πληρώνουν κάποιοι ασθενείς τη νοσηλεία τους πριν είκοσι χρόνια...

Η ζωή δεν τελειώνει αύριο. Οι καταστάσεις "εξαίρεσης" δεν θα πρέπει να γίνουν αφορμή να γυρίσουμε στην βαρβαρότητα. Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια κοινωνία δικαιότερη, δημοκρατικότερη, ανεκτικότερη και με αίσθημα κυρίαρχης ισότητας και αλληλεγγύης.

Ιωσήφ Μιχαηλίδης | Εργαζόμενος ΟΤΑ, Οικονομολόγος, πρόεδρος ΣΥπΟΤΑ Ν. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας