Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Εκδόθηκε το νέο Ημερολόγιο του Μ.Ο.Σ.για το 2022.

Θέμα του φετινού μας Ημερολογίου
«…Εικόνες από τις όμορφες εκδρομές του Ομίλου μας.

O M.O.Σερβίων «Τα Κάστρα», όπως είναι ήδη γνωστό, ιδρύθηκε το 1978. Επί σαράντα και πλέον χρόνια δραστηριοποιείται στα Σέρβια και την περιοχή υπηρετώντας τον πολιτισμό.
Χορευτικά, Χορωδία, Μπάντα, Βυζαντινή Μουσική, Σκάκι, Ζωγραφική, Ντεκουπάζ, Αγιογραφία είναι τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε και ασχολείται μέχρι σήμερα. Μία από τις δραστηριότητες του Ομίλου μας είναι και η διοργάνωση εκδρομών.  Εκδρομές μιας ημέρας ή και πολλών.. Προορισμοί εντός ή και εκτός Ελλάδος. Πάντοτε στόχος ψυχαγωγικός αλλά και εκπαιδευτικός. 
Τα οφέλη πολλά. 
Πρώτον η καλύτερη γνωριμία αλλά και η δημιουργία φιλικής σχέσης με τους συμμετέχοντες. Ένα πρώτο και μεγάλο κέρδος από τις εκδρομές είναι η καλή επικοινωνία των ανθρώπων που συμμετέχουν. Σε όλες τις εκδρομές δημιουργείται μία παρέα  και αναπτύσσονται φιλικοί δεσμοί, χωρίς ποτέ προστριβές ή και παρεξηγήσεις. Συνέπεια βέβαια αυτού και ένας από τους στόχους της εκδρομής είναι να υπάρχει όλες τις μέρες μια χαρούμενη, ευχάριστη ατμόσφαιρα, που να ψυχαγωγεί και να ξεκουράζει τους συμμετέχοντες. Η γνωριμία μας με άλλους ανθρώπους, άλλους τόπους, άλλες χώρες, ανοίγει και τους δικούς μας ορίζοντες, μας προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες, σοφία. Γνωρίζοντας τους άλλους αποκτούμε περισσότερη αυτογνωσία, γνωρίζουμε καλύτερα και τον εαυτό μας, τον κρίνουμε ορθότερα, μπορούμε περισσότερο να τον βελτιώνουμε. 
Πόλεις με ιστορία μας μεταφέρουν αιώνες πίσω και βλέπουμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων, ιδιαίτερα αν είναι Έλληνες. Κάνοντας π.χ. μια βόλτα στην παραλία στη Χιμάρα  νιώσαμε να είμαστε στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι όλοι μιλούσαν ελληνικά. Ρωτήσαμε κάποιον από πότε είστε στη Χιμάρα, ποιας γενιάς είστε Έλληνες;  «Εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια»!!!,  μας απάντησε.        
Από την άλλη προσκυνώντας στο Νεκροταφείο στην Κακαβιά νιώσαμε δέος καθώς εκεί ήσαν θαμμένοι οι στρατιώτες που απεβίωναν στον πόλεμο του 1940. Ξύλινοι σταυροί με αριθμούς παρέπεμπαν στον κατάλογο που διατηρούνταν με κάθε μυστικότητα. Όλοι εκεί οι κάτοικοι φρόντιζαν τους τάφους σαν να ήσαν δικά τους παιδιά. 
Πώς να μη νιώσει κανείς δέος και να μη θαυμάσει την πίστη αλλά και τη δύναμη του ανθρώπου επισκεπτόμενος τα  Μοναστήρια των Μετεώρων… Πώς χτίστηκαν, πώς έζησαν εκεί άνθρωποι απομονωμένοι, τραβώντας με ένα δίχτυ τα απαραίτητα για τη συντήρησή τους…  Όμως παρ’ όλες τις δυσκολίες στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης. 
Ο Γράμμος, η Κόνιτσα, το Νυμφαίο και τόσα άλλα εντός Ελλάδος έχουν να αφηγηθούν όλα και από μία ιστορία. 
Αλλά Ελλάδα δεν είναι μόνο στον ελλαδικό χώρο. Την ψάξαμε και την αναζητήσαμε και σ’ άλλες χώρες και μας κατέπληξε η «παρουσία» της. Μικρά Ασία –Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και τόσες άλλες. Γνωρίζοντας τον σύγχρονο πολιτισμό των λαών αυτών βλέπαμε πίσω και τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.!!!
Αλλά ο πολιτισμός δεν είναι μόνο ελληνικός. Γνωρίσαμε και άλλους λαούς, κυρίως της Ευρώπης, περπατήσαμε στους δρόμους και στις πλατείες μεγάλων και μικρών πόλεων, επισκεφθήκαμε αγορές, είδαμε τους ανθρώπους σε διάφορες φάσεις –τους είδαμε να ψωνίζουν, τους είδαμε να εκκλησιάζονται, τους είδαμε σε εκδηλώσεις χορού, τραγουδιού, μουσικής, είδαμε και παρακολουθήσαμε μυστήρια γάμου, βαπτίσεως και πολλά άλλα. 
Ελάχιστες εικόνες, λοιπόν, από τις πλούσιες εμπειρίες μας από τις όμορφες εκδρομές μας θέλουμε να μοιραστούμε με το φετινό Ημερολόγιο. Είναι πολύ λίγα σε σχέση  με όσα είδαμε και απολαύσαμε, αλλά είναι ένα μικρό δείγμα…
Ευχόμαστε σε Όλους «με το Καλό η καινούργια Χρονιά.»
Υπεύθυνη έκδοσης Χρυσάνθη Καραγιαννίδου
Σημ. Το Ημερολόγιο διατίθεται προς το παρόν από το Γραφείο του Μ.Ο.Σ. 
Οι εκτός Σερβίων μπορούν να το προμηθευτούν αντικαταβολή
Τηλ. Επικοινωνίας 2464022555 και 6979213106




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας