Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής με τη δημιουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) είναι έργο που εμπνεύστηκαν ο Γιώργος Παπανδρέου και η Μαρία Αρσένη το 1994.

Τότε ήταν Υπουργός Παιδείας ο Γιώργος Παπανδρέου 8/7/1994-22/9/1996 και Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως η Μαρία Αρσένη 22/11/1993- 15/9/1995 και στη συνέχεια Υφυπουργός Παιδείας 15/9/1995-22/9/1996.
Οι βάσεις του θεσμού των Κ.Δ.Α.Π. στην Ελλάδα, τέθηκαν το 1994, μέσω της συνεργασίας τεσσάρων (4) φορέων: της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (Γ.Γ.Ι.), του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.
Οι φορείς αυτοί, συμμετέχοντας ως εταίροι στην κοινοτική πρωτοβουλία «NOW», σχεδίασαν και υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης ανέργων πτυχιούχων γυναικών στη δημιουργική απασχόληση παιδιών. Παράλληλα, δημιούργησαν και λειτούργησαν πιλοτικά σε δέκα (10) Δήμους, τα πρώτα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Τα πρώτα Κ.Δ.Α.Π λειτούργησαν πιλοτικά στους Δήμους : Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κατερίνης, Χαλκίδας, Κομοτηνής, Λαυρίου, Ξάνθης, Πάτρας, Ιωαννίνων και στην Κοινότητα Κορινού Πιερίας. Στην Κατερίνη τη λειτουργία του Κ.Δ.Α.Π. ανέλαβε το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης με πρόεδρο τότε τον Γιάννη Κούζα.
Σκοπός ήταν η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών στην κατάρτιση και στην απασχόληση και η μείωση της γυναικείας, κυρίως, ανεργίας. Στόχευε επίσης, στην ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών προσαρμογής στις νέες ανάγκες οργάνωσης της εργασίας και της οικογένειας. Είχαν καθαρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στήριξης των γυναικών και των παιδιών τους στα πλαίσια της ισότητας ευκαιριών.
Η συνέχεια είναι γνωστή, το 2000 με την ευρεία διάδοση του θεσμού των Κ.Δ.Α.Π. στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού σταδιακά λειτουργούν 106 Κ.Δ.Α.Π. σε όλη τη χώρα.
Με τη λειτουργία των Κ.Δ.Α.Π., προωθήθηκε η απασχόληση, άμεσα, με την πρόσληψη πεντακοσίων (500) ατόμων επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, και έμμεσα, με την παροχή «χρόνου» στις ωφελούμενες μητέρες, ώστε να αναζητήσουν τρόπους ένταξης στην αγορά εργασίας.
Έτσι το 2020 λειτουργούν 894 δομές Κ.Δ.Α.Π. (δημοτικές & ιδιωτικές) και εξυπηρετούν περίπου 60.000 παιδιά.
Υστερόγραφο: Ο Κοσμαδάκης Εμμανουήλ ήταν εθελοντής φωτορεπόρτερ -υπεύθυνος Επικοινωνίας. Οι φωτογραφίες είναι αποκλειστικά δικές μου.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας