Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Προβλήματα στην Καστροπολιτεία μας

Βλέποντας πριν μερικές μέρες την εικόνα που παρουσιάστηκε στην περιοχή των Κάστρων μας από την κακοκαιρία, ήρθε στη μνήμη μας μια προσπάθεια που κάναμε πριν πέντε-έξι χρόνια σχετικά, η οποία δυστυχώς τότε απέβη άκαρπος. Θεωρούμε σκόπιμο να το υπενθυμίσουμε, καθώς άλλωστε δεχθήκαμε και κάποια κριτική ότι δεν ενδιαφερθήκαμε ως ΜΟΣ καθόλου για το θέμα αυτό.

Δημοσιεύουμε, λοιπόν, επιστολή που απευθύναμε το 2016 για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο (η πρώτη ήταν στις 12 Φεβρουαρίου 2015, με αριθ. Πρωτ. 6) ευελπιστώντας στην ευαισθησία της Δημοτικής μας Αρχής…

 

                                                                        Σέρβια, 16 Φεβρουαρίου 2016

         


                                          Αριθ. Πρωτ.  43

Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων                                     Προς

         «Τα Κάστρα»                               Tον Πρόεδρο  του Δημ.  Συμβουλίου

     Σέρβια Τ.Κ 50500                    του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

ΤΗΛ-FAX: 24640 22555                                                   Σέρβια

Email: mos.kastra@gmail.com

 

Κύριε Πρόεδρε

Έπειτα από την επικοινωνία που είχαμε, παρακαλώ να αναφέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω θέματα που αφορούν στην πόλη μας και στον Όμιλό μας:

Πριν ένα χρόνο ακριβώς υποβάλαμε αίτημα στη Δημοτική μας Αρχή σχετικά με το Μεγάλο Φαράγγι, το οποίο θεωρούμε ότι είναι από τα ομορφότερα μέρη του Δήμου μας με τα μοναδικά ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα βράχια. Σας επαναλαμβάνουμε αυτολεξεί το αίτημά μας: «Στον περιπατητικό διάδρομο στο Μεγάλο Φαράγγι κάθε φορά μετά από βροχή, χιόνι ή και απλά υγρασία πέφτουν στο διάδρομο πολλές πέτρες που αποσπώνται από τα βράχια, καθιστώντας δύσκολο το πέρασμα των περιπατητών. Επίσης είναι πολύ επικίνδυνο να πέσουν μικρά βράχια πάνω στους ανθρώπους, όταν κάνουν τον περίπατό τους. Στο Φαράγγι οδηγούμε και σχολεία και τρέμουμε κάθε φορά από το βάρος της ευθύνης, μήπως συμβεί κάτι δυσάρεστο. Παρακαλούμε λοιπόν να ληφθεί κάποια μέριμνα, π.χ. με δίχτυ, ώστε ο περίπατος στο Φαράγγι να είναι ακίνδυνος.» Λάβαμε την απάντηση από τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο ότι θα αντιμετωπισθεί το θέμα με τον «Πόρο» Δεν έγινε τίποτε μολονότι πέρασαν δύο «πόροι» Ας έλθει τουλάχιστον ένας ειδικός να το δει και να γνωματεύσει σχετικά.

Με την ίδια επιστολή πέρυσι αναφερόμασταν και στη Σπηλαιοεκκλησιά του Αγίου Γεωργίου «Επίσης έχουμε στο Μικρό Φαράγγι μια Σπηλαιοεκκλησιά, του Αγίου Γεωργίου, η οποία μένει χωρίς επισκεψιμότητα, διότι είναι δύσκολη η πρόσβαση. Παρακαλούμε να διανοιχθεί το υπάρχον μονοπάτι, για να μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη Σπηλαιοεκκλησιά, που είναι μοναδική και δυστυχώς έχει υποστεί μεγάλη φθορά, από την εγκατάλειψη.» Να προσθέσουμε μονάχα ότι έχει αγιογραφίες σπάνιες μέσα στο βράχο, που πέφτουν συνέχεια κομμάτια από την υγρασία και την έλλειψη συντήρησης.

Παρακαλούμε και πάλι να φροντίσει ο Δήμος για το μονοπάτι και κατόπιν να τεθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το θέμα, διότι, όπως είδαμε, κλιμάκιο της Αρχαιολογικής που ήταν εδώ, δε γνώριζε καν την ύπαρξη της Σπηλαιοεκκλησιάς. …»

……………………………………………………………………………………

(Σημ. Σήμερα, το 2021 ως προς το μονοπάτι έχει ληφθεί μέριμνα από το Συμπολίτη μας το Γιώργο Λαδιά, οι αγιογραφίες όμως μένουν στη εγκατάλειψη)

Με τιμή για το Δ.Σ. του Μ.Ο.Σ.

Η Πρόεδρος

Χρυσάνθη Καραγιαννίδου

Η απάντηση στη δεύτερη αυτή επιστολή (του 2016) ήταν ότι «θα χρειαστούν περί τις 20 χιλιάδες ευρώ και ο Δήμος δεν έχει». Έπειτα από λίγο καιρό ξεναγώντας ένα γκρουπ Αθηναίων είδαμε σε τρία σημεία σπασμένα τα κάγκελα στον περιπατητικό διάδρομο με σοβαρότατο κίνδυνο ατυχήματος. Το αναφέραμε στο Δήμο αλλά και πάλι υπήρξε άρνηση για επιδιόρθωση, διότι ο Δήμος «αδυνατούσε» οικονομικά. Αυτή τη δαπάνη την ανέλαβε τότε ο Μορφωτικός και συντήρησε τα κάγκελα (με τον κ. Καραδίσογλου), διότι ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος ήταν μεγάλος…

22 σχόλια:

ΣΕΡΒΙΩΤΗΣ είπε...

Ας πεί κάποιος στο Δήμαρχο οτι τα σχόλια για τον Βλαδίμηρο και για το μνημείο στις Αυλές πρώτα στο kozan.gr δημοσιέυτικαν και μετά στο μiσητό του "αντιΣερβιώτικο" blog.
Και για του λόγου το αληθές: https://kozan.gr/archives/322491

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ εξοφλήθηκε κατευθείαν από το κράτος σε όλους τους δήμους.Δεν ξεπληρωθηκε από τον δήμο ο οποίος δεν έκανε απολύτως τίποτε, ήταν πρωτοβουλία του κράτους προς όλους τους δήμους αλλά και άλλα νομικά πρόσωπα. Οι αποφάσεις είναι στην Διαύγεια. Αυτό και μόνο δείχνει την αξιοπιστία των λεγομένων του ελευθεριου.
Και τέλος. Τι εννοείς ταιζονταν τα παπαγαλάκια; Εάν ξέρεις και δεν πας τα στοιχεία στον εισαγγελέα είσαι συνένοχος. Εάν πετάς λάσπη είσαι συκοφάντης.

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΕΤΑΝΕ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΚΑΤΣΕΙ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε γιατί θα μας τρελάνει ο Ελευθερίου η νομίζει ότι απευθύνεται στην αυλή του και μόνο. Συγκρίνει με την ανύπαρκτη θητεία Κοσματοπουλου; Ο οποίος και σε στήριξε και το δεξί του χέρι ο Κυριακίδης ήταν υποψήφιος του; Επίσης του άφησε 1300000 δάνειο για να εξοφλήσει υποχρεώσεις άρα ο δήμος χρωστά τουλάχιστον ένα δάνειο 1300000. Όσον αφορά την ΔΕΗ όλοι ξέρουμε ότι ο δήμος όπως και όλοι οι δήμοι δεν εξόφλησαν την ΔΕΗ το κράτος τα πλήρωσε και μάλιστα κατευθείαν στην ΔΕΗ ούτε ευρώ δεν έδωσε στους δήμους .

Ανώνυμος είπε...

Το μισητό του Ελευθερίου αντι-Σερβιώτικο BLOG δημοσίευσε πριν το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ μέσω ενός φίλου του φώτο από το φαράγγι με διαλυμένα παγκάκια,σκουριασμένα κάγκελα,βρύση χωρίς νερό και την παροχή της(σωλήνας)κομμένος κ.λ.π.Πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι και δεν έγινε απολύτως τίποτα.Κατα τα άλλα το όμορφο φαράγγι μας,ο όμορφος Δήμαρχός μας στο FB.Η απόλυτη αδιαφορία,ΝΤΡΟΠΗ.

Ανώνυμος είπε...

Το μπλοκ που αναφέρει ο Δήμαρχος το επισκεπτονται και ενημερώνονται 2.500 χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτό δεν θέλει ο Δήμαρχος θέλει μόνο να γράφει στο φβ αυτά που θέλει αυτός άρα του χαλάει την σούπα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γινεται ναι γινεται να σου φυγουν οι δυο αντιδημαρχοι και να πιστευεις οτι εισαι ο θεος....

Ανώνυμος είπε...

Αν το μονοπάτι ήταν κάπου στη Γερμανία, θα είχε μπει ήδη σήμανση απαγόρευσης και θα είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλο για διέλευση. Δεν θα εκπονούσαν μόνο σχέδιο προστασίας των πεζών και έργα καλλωπισμού, αλλά θα το έκλειναν μέχρι νεωτέρας και μέχρι την περάτωση των έργων.

Κλείστε το να δούμε τότε πόσο θα χρειαστεί να βρεθούν 20.000 ευρώ.

Το μονοπάτι είναι αρχαιολογικός χώρος. Δεν οδηγεί απλώς σε αρχαιολογικό χώρο, ΕΙΝΑΙ αρχαιολογικός χώρος. Φέρει ευθύνη και η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπ.Πολιτισμού. Βέβαια εδώ, θα μπορούσαν να βγάλουν την ουρά τους απ'έξω, διότι δεν είναι χαρακτηρισμένος και αυστηρώς χωρομετρημένος ο αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος όμως εκτείνεται από τον Αη Γιώργη τον Κρεμαστό μέχρι την σπηλαιοεκκλησιά του Αγίου Πνεύματος και από το γεφύρι στο ρέμα μέχρι την Παλιά Λάβα με τον αρχαίο δρόμο. Είναι μια τεράστια περιοχή.

Κακώς θεωρούμε, ακόμη κι εμείς οι ίδιοι, ότι η Καστροπολιτεία είναι μόνο ο λόφος των Κάστρων και οι Σαράντα Πόρτες. Κι ο Άγιος Κωνσταντίνος Καστροπολιτεία είναι. Και το πυροβολείο αρχαιολογικός χώρος είναι.

Ή τέλος πάντων θα όφειλαν να είναι.

Θέλω να πω, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμη τα βασικά. Για την Αρχαιολογική υπηρεσία η Καστροπολιτεία είναι ανύπαρκτη! Δεν αναφέρεται πουθενά στην επίσημη ιστοσελίδα της. Δεν έχει χωροθετηθεί αυστηρά ο αρχαιολογικός χώρος και όποια έργα αναστήλωσης γίνονται (αν γίνονται) είναι ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ. Δεν υπάρχει ολιστικό και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ σχέδιο ανάδειξης της Καστροπολιτείας.

Η ευθύνη κάθε Δημοτικής Αρχής συνίσταται σε αυτό το σημείο. Οφείλουν να παρθούν πρωτοβουλίες , όχι μόνο για μερεμέτια, κάγκελα, βρύσες με νερό, παγκάκια, λακκούβες, καλλωπισμούς κοκ. αλλά σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος για εκπόνηση συνολικού σχεδίου συντήρησης της Καστροπολιτείας με ΟΡΑΜΑ ανάδειξής της ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Βάφουμε κάγκελα και διορθώνουμε δυο παγκάκια και πανηγυρίζουμε. Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Ακόμη και δίχτυ να μπει, προσωπικά δεν θα ήμουν ικανοποιημένος. Καλύψαμε μια «τρύπα», ε και; Ακόμη και νερό στις βρύσες να μπει, καταφέραμε τί; Βάψαμε και τα κάγκελα, ε και;

Ποιο είναι το όραμα; Ποιος είναι ο στόχος τελικά;

Το πόσο σοβαρά θα σε πάρει ο άλλος, εξαρτάται από το πόσο σοβαρά παίρνεις ο ίδιος τον εαυτό σου.

Η συζήτηση έχει ξαναγίνει στο διαδίκτυο, αλλά ίσως είναι τελικά και ο μόνος τρόπος να κινητοποιηθούμε ενεργά. Ας δημιουργήσουμε μία πρωτοβουλία πολιτών και ας ξεκινήσουμε δράσεις και νομικές ενέργειες.

Ας οχλήσουμε επίσης την Δημοτική Αρχή, να ξεκινήσει τις ενέργειες κατάθεσης φακέλου για ένταξη της Καστροπολιτείας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ή ας κατατεθεί η πρόταση στο Δ.Σ. από την αντιπολίτευση.

Α. Τσιφτσιάν.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Ανδρέα. Έβαλες τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Αναγνώριση του αρχαιολογικού χώρου, ολιστικό σχέδιο αναστήλωσης, και θα πρόσθετα, ολιστικό σχέδιο ανάδειξης. Έτσι μόνο μπορεί να αξιοποιηθεί το μνημείο.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ, αλλά είμαι πολύ θυμωμένος. Όχι γιατί δεν κάνουμε τίποτα, αλλά γιατί δεν ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε.

Συμπληρώνω ότι δεν χρειάζεται μόνο ολιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο αναστήλωσης και συντήρησης αλλά και σχέδιο ανασκαφών, όπου πιστεύω μέσα από αυτό θα αναδειχτούν τεράστιου ιστορικού ενδιαφέροντος ευρήματα που ούτε καν χωράει ο νους μας.

Έχει γίνει ποτέ στην Καστροπολιτεία γεωφυσική, γεωχημική, γεωτρητική, ηχητική διερεύνηση με υπέρηχο υπεδάφους, μαγνητική διασκόπηση; Έχει γίνει ποτέ εκσκαφή σε βάθος και σε "τυχαία" σημεία για να γίνει στατιστική ενδεικτική μελέτη πιθανών ευρημάτων;

Δεν ξέρω, ρωτάω.

Ξέρουμε τί υπάρχει από κάτω; Κειμήλια, νεκρόπολη, αποχετευτικό δίκτυο, εργαλεία καθημερινότητας, αναθήματα, εικόνες, όπλα κοκ. Πιστεύω πως είναι τέτοιο το υλικό που θα μπορούσε να φτιαχτεί κι ένα μικρό τοπικό μουσείο με όλα όσα θα βρεθούν.

Θα πάρει χρόνο, ναι, αλλά ποιο είναι τελικά το όραμα, ας μου το περιγράψει κάποιος.

Ποια παγκάκια και ποιες βρύσες; Θα γίνει -λέει- αναστήλωση του δυτικού πύργου. Ε, και; Όλη η Καστροπολιτεία έχει πρόβλημα. Τα κάγκελα είναι το πρόβλημα; Είναι και αυτό, αλλά πού είναι τελικά ο πήχης; Μιλάς για όραμα και εισπράττεις την χλεύη του "φαντασμένου".

Μιλάς για το φεγγάρι και σου μιλούν για το δάχτυλο.

Α. Τσιφτσιάν

Υ.Γ. Τελικά το "κοσμοδρόμιο της NASA" που είχα προτείνει για την λίμνη (με τους "εξωγήινους που θα μας έκαναν επίθεση" και όλη την ειρωνεία που εισέπραξα από αυτούς που διαμαρτύρονται δήθεν για την ανωνυμία στο ίντερνετ αλλά χλεύαζαν ανώνυμα στα site της Κοζάνης), θα γίνει τελικά στον Όρλιακα Γρεβενών. Ούτε καν που ήξερα ότι ετοιμάζεται εκεί κάτι τέτοιο.

Για τα Γρεβενά βέβαια ένα εκπαιδευτικό πάρκο αστρονομίας είναι εφικτό. Για τη λίμνη μας όμως θα ήταν η Πυραμίδα του Φαραώ! Πάει κι αυτό, μας το πήραν άλλοι. Όχι, εμάς θα περιμένουν.

Ανώνυμος είπε...

Όπως το είπες. Όχι εμάς θα περιμένουν

Ανώνυμος είπε...

"Θα πάρει χρόνο, ναι, αλλά ποιο είναι τελικά το όραμα, ας μου το περιγράψει κάποιος."
Να στο περιγραψω λοιπόν το οραμα.
Διχασμός και ένταση στην κοινωνία ώστε σκοπίμως να κυριαρχούν οι ύβρεις και τα ουρλιαχτά και όχι τα επιχειρήματα η αξιοκρατία και η λογική ώστε να επικρατεί ο κατέχων τη θέση εξουσίας για να γίνονται αναθέσεις και η παρέα να έχει μεροκαματο. Άλλωστε τα παιδιά ηλικίας σχολείου μειώνονται, οι ταβέρνες υπολειτουργούν και πρέπει να υπάρχει εισόδημα.

Ανώνυμος είπε...

"Πάει κι αυτό, μας το πήραν άλλοι"
δεν μας πήραν τίποτα οι άλλοι γιατί εμείς δεν το είχαμε
και ο όρλικας είναι βουνό.κορυφή. εκεί πάνε τα πάρκα αστρονομίας.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις πολλά πάρκα αστρονομίας για να ξέρεις και πού πάνε;

Ανώνυμος είπε...

9.32 αυτή είναι η κλασική στάση του ηττοπαθή που δεν κάνει τίποτα και δεν ελπίζει τίποτα. Πάρκα αστρονομίας υπάρχουν σε πολλές περιοχές και όχι μόνο πάνω σε βουνά ενημερώσου πρώτα και μετά μίλα.
Στην Ουγγαρία υπάρχει το Zselic Αστρονομικό πάρκο καμία σχέση με βουνό αλλά δεν ξέρουν αυτοί.
Στην Αγγλία υπάρχει στην παραλία Bodmin Moor στην Κορνουάλη καμία σχέση με βουνό αλλά δεν ξέρουν αυτοί εσύ ξέρεις καλύτερα.
Στην Ολλανδία το De Boschplaat κοντά στην θάλασσα σε πεδιάδα καμία σχέση με βουνό αλλά δεν ξέρουν αυτοί.
Στην Κροατία έχουν πιστοποιημένο πάρκο Vrani Κamen καμία σχέση με βουνό αλλά δεν ξέρουν αυτοί.
Ο Τσιφτσιάν προτείνει λύσεις. Εσύ 9.32;

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΣΙΓΟΥΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Άκουσε 12.37
Ούτε ηττοπαθής είμαι ούτε καναπεδακιας
Λύση πρότεινε και ο γιατρός με τα υδροπλάνα
Πρέπει να μιλάμε γνωρίζοντας
Η περιοχή έχει θέμα ΔΕΗ, έχει θέμα Βελβεντού και η αξιοποίηση της λίμνης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από φορέα που θα συμμετέχουν οι τρεις δήμοι, η ΔΕΗ και η περιφέρειά. Γιατί επηρεάζεται όλο το ποτάμι και είναι θεμα υπερδημοτικο.
Από την άλλη ο ΑΤ προτείνει σε ποιον; Στην δημοτική αρχή που πρότεινε χυτά αμιάντου; Κοροιδευομαστε; Να δεχτώ ότι κάνει προτάσεις από ενδιαφέρον. Οκ και μπράβο. Που τις κάνει; Σε αυτούς που τον στόλισαν κανονικά;Τι περιμένει;
Τα ίδια ισχύουν για τα κάστρα. Υπάρχει κάτι που καταρρεει (Μπουχάρια) ενώ υπάρχει εκεί μια δομή και εμείς πάμε να ανοίξουμε τα ματια στην αρχαιολογία πως θα κάνει την δουλειά της. Η οποία αρχαιολογία έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες και φυσικά γνώσεις.
Μην τρελλαθουμε που αποκαλούν κάποιοι τα κάστρα Μυστρά της Μακεδονίας....υπάρχουν αξιοποιήσιμα μπορούν να είναι αλλά μέχρι τον "Μυστρά" μας χωρίζουν τετραγωνικά χιλιόμετρα, κτίσματα, ιστορία διατηρισιμοτητα και χίλια δυο άλλα.
Μακάρι να υπάρχουν άνθρωποι με ενδιαφέρον σαν τον ΑΤ. Λείπουν ιδέες, γνώσεις και διάθεση. Κυρίως λείπει η ταπεινότητα, η αξιοκρατια και η λογική από τη νυν δημοτική αρχή όμως.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε 16:10 (ή φίλη),


Μη με μπλέκεις σε παρακαλώ με άλλους και δη με πρόσωπα τα οποία όφειλαν να έχουν προτάσεις γιατί θα ακολουθούσαν πολιτική πορεία. Ήταν στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους.


Μην μπλέκεις επίσης υδατοδρόμια με πράγματα που προτείνω προσωπικά. Δεν αναφέρομαι ποτέ σε έργα υποδομών, αναφέρομαι πάντα σε επενδύσεις παραγωγής υπηρεσιών ή προϊόντων. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Εύκολο να προτείνεις έργα υποδομών.


Ασυνάρτητες προτάσεις δεν κάνω. Προτείνω τον τρόπο με τον οποίον ένα έργο υποδομής μπορεί να συνδεθεί με ένα έργο παραγωγής. Πετάγονται από δω κι από κει ασύνδετες προτάσεις για έργα υποδομών χωρίς να έχουμε ορίσει πρώτα το παραγωγικό μας μοντέλο.


Όταν προτείνεις πχ ένα υδατοδρόμιο (και για να είναι αυτό βιώσιμο έργο) οφείλεις να εξηγήσεις ποιά παραγωγική ή στρατηγική επένδυση θα εξυπηρετεί. Οφείλεις λοιπόν πρώτα να προτείνεις τις στρατηγικές παραγωγικές επενδύσεις και κατόπιν τα έργα υποδομών που θα τις υποστηρίξουν.


Διαφορετικά, κινδυνεύεις να έχεις υδατοδρόμιο χωρίς δρομολόγια!
Και αεροδρόμιο στην Κοζάνη έχουμε. Βλέπεις κίνηση;
Και ιχθυόσκαλα να κάνουμε. Χωρίς οργανωμένη ιχθυοκαλλιέργεια για ποιον λόγο;
Και παραλίμνιο δρόμο να κάνουμε. Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης της λίμνης με συγκεκριμένες επενδύσεις μεγάλης οικονομίας κλίμακος ποιο το όφελος;


Την μόνιμη απασχόληση δεν την φέρνουν τα έργα υποδομών. Αυτά βοηθούν τους επενδυτές να έρθουν για επενδύσεις. Από μόνα τους δεν αρκούν όμως. Μισή δουλειά.


Όταν λοιπόν κάποιος σας μιλάει για τη μισή δουλειά, δεν πρέπει να μιλήσει και κάποιος άλλος για την υπόλοιπη μισή;


Ακόμη δεν διαβάσατε ούτε τα μισά από αυτά που έχω να πω.


Επίσης, δεν απευθύνομαι μόνο στο Δήμο Σερβίων. Απευθύνομαι σε όλους. Αφορά όμως κυρίως τον Δήμο Σερβίων, το καταλαβαίνεις αυτό. Δεν μίλησα ακόμη για συνεργασίες με άλλους Δήμους και για τις προοπτικές που υπάρχουν μέσα από αυτές τις συνεργασίες. Ο Δήμος Σερβίων όμως οφείλει να έχει προτάσεις στη φαρέτρα του.


Έχει;


Ήρθε η Επίτροπος Ελίζα Φερέϊρα και είπε ξεκάθαρα «φέρτε μου προτάσεις. Ήρθα να ακούσω εσάς». Άκουσες εσύ καμία εκτός από Ρεχάγκελ και γενική θεωρία της σχετικότητας; (Θα αρθρογραφήσω σχετικά, να είσαι βέβαιος, αλλά κάνουμε κι άλλες δουλειές, βλέπεις).


Ο λόγος που το κάνω έχει πρωτίστως να κάνει με το γεγονός ότι αγαπώ την Πατρίδα μου, όπως όλοι μας, όπως κι εσύ. Αυτό δεν το αμφισβητώ σε κανέναν. Αυτό για το οποίο αμφιβάλω είναι ο τρόπος με τον οποίον το κάνει κάποιος. Υπάρχει ο σωστός και υπάρχει και ο λάθος τρόπος.


Με πληγώνει (όπως πληγώνεσαι κι εσύ) να τη βλέπω να μαραζώνει και αυτό είναι κρίμα διότι είναι μια περιοχή με τεράστια αναπτυξιακή δυναμική. Δεν το αξίζει. Και δεν το έχουμε πιστέψει ακόμα.


Πρέπει ντε και καλά να έχω κάποια προσωπική βλέψη για να το κάνω;


Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η επιστημονική και επαγγελματική μου εμπειρία είναι τέτοια που πιστεύω ότι θα ήταν άχαρο και κρίμα να τα κρατώ για τον εαυτό μου.


Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την προσωπική διαπίστωση ότι γενικά δεν ξέρουμε που παν τα τέσσερα. Η στοχοθέτηση είναι λανθασμένη, η ατζέντα της συζήτησης είναι λανθασμένη, η αντίληψη περί επενδύσεων είναι λανθασμένη, ο πήχης είναι χαμηλά, αναπτυξιακό μοντέλο δεν υπάρχει και θα γίνουμε έρμαιο της ψεύτικης (υπο-) ανάπτυξης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών και πένητες των «ανταποδοτικών».



Τότε θα μου πείτε, εφόσον είχες άποψη γιατί δεν μιλούσες;
Την λέω λοιπόν για να μη μου πείτε ότι δεν την είπα όταν έπρεπε.


Υπάρχει και τέταρτος λόγος:


Όταν, αγαπητέ φίλε, ασκείς κριτική, έχεις την ηθική υποχρέωση να αντιπροτείνεις. Αλλιώς η κριτική δεν έχει νόημα και δεν είναι γόνιμη. Διαφορετικά, «κράζεις», δεν ασκείς κριτική. Απεχθάνομαι το πρώτο και βλέπω το δεύτερο ως δημοκρατική πράξη του δικαιώματος και της υποχρέωσης ελέγχου. Αντιπροτείνω διότι δεν είμαι μηδενιστής και ισοπεδωτής.


Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.


Ανδρέας Τσιφτσιάν.


ΥΓ. Αγαπητέ φίλε 09:32, και βουνά έχουμε!

Ανώνυμος είπε...

Κ. Τσιφτσιάν
Όλα όσα γράφετε τα έχω δει ήδη γραμμένα σε εισηγήσεις στελέχους του δήμου μας . Μου τα έδειξε αξιόπιστος συμπολίτης μας ο οποίος στήριξε τον νυν δήμαρχο αλλά τώρα πια νιώθει ντροπή που το έκανε. Αυτές τις εισηγήσεις τις έχει και ο νυν δήμαρχος ο οποίος εκτιμούσε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο υπηρεσιακό στέλεχος του δήμου. Τώρα ο υπάλληλος αυτός είναι μαύρο πρόβατο για λόγους που μου έχουν μεταφερθεί και είναι απλά εκτός λογικής όπως τουλάχιστον μου μεταφέρθηκαν. Γνωρίζω ότι και άλλοι υπάλληλοι του δήμου και συνεργάτες του νυν και του πρώην δημάρχου εκφράζουν οικονομικές αναπτυξιακές και τεχνικές προτάσεις και μιλούν για την ανάγκη σχεδίου. Τα έχω ακούσει από τους ίδια τα στελέχη στο παρελθόν . Ας πω ότι δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Το γιατί ας το κρίνετε εσείς και οι συμπολίτες μας. Αντίθετα μαθαίνω ότι είναι σχεδόν όλα τα στελέχη του δήμου απαξιωμένα.
Υπενθυμίζω επίσης ότι ο δήμαρχος προσέλαβε Ειδικό Σύμβουλο Απολιγνιτοποίησης και Γενικό Γραμματέα. Θα μπορούσε λοιπόν να πάει στην επίτροπο κα Περέιρα με προτάσεις αυτού του Συμβούλου. Άσχετα εάν η συνεισφορά μέχρι τώρα είναι μια εργασία με αντιγραφές από εργασίες που βρίσκεις στο ίντερνετ από κάποια επιστημονική ομάδα που κανείς δεν ξέρει ποια είναι από ποιους αποτελείται και εάν πληρώνονται και πως. Αντί αυτού πήγε και μίλησε για Ρεχάγκελ, ότι ο Μουσουρούλης θα μας σώσει γιατί είναι Χιώτης και νόμους της Φυσικής. Τουλάχιστον συγκρατήθηκε και δεν είπε για τις θεωρίες της κλιματικής αλλαγής που είναι μπαρούφες όπως είπε στο ανοιχτό θέατρο μας ούτε κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν θέλει το καλό του τόπου.
Δεν προσπαθώ να σας πείσω για το μάταιο να απευθύνετε προτάσεις στη δημοτική αρχή. Οι προθέσεις είναι αγαθές αλλά ο/η 16:10 με βρίσκει σύμφωνο όταν γράφει : Από την άλλη ο ΑΤ προτείνει σε ποιον; Στην δημοτική αρχή που πρότεινε χυτά αμιάντου; Κοροιδευόμαστε; Να δεχτώ ότι κάνει προτάσεις από ενδιαφέρον. Οκ και μπράβο. Που τις κάνει; Σε αυτούς που τον στόλισαν κανονικά;Τι περιμένει;
Σε συγχαίρω για το ενδιαφέρον σου είναι αλήθεια ότι ο τόπος μας έχει δυνατότητες. Φαίνεται όμως ότι λείπει το κυριότερο, οι άνθρωποι να τον αξιοποιήσουν. Τουλάχιστον αυτοί που επέλεξαν οι ψηφοφόροι του δήμου. Προσωπικά έχω ρίξει μαύρη πέτρα και δεν βλέπω μέλλον όσο τουλάχιστον υπάρχει ένας Δήμαρχος που θέλει να ακούει μόνο πόσο ο καλύτερος δήμαρχος είναι και αδυνατεί να συνομιλήσει , δεν ξέρω για ποιο λόγο ακριβώς . Μην ξεχνάμε ότι για μια πρωταθλήτρια της περιοχής μας έγραψε ότι με τα παράπονά της δημιουργεί αρνητική διαφήμιση για την περιοχή. Αντί να την ακούσει της έκανε και παρατήρηση. Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών στην θέση του Μηχανικού Δ. Ζάκη ένας συμπαθής εστιάτορας (με πολύ καλό φαγητό στο μαγαζί) . Αντιδήμαρχος οικονομικών στην θέση του Τ. Κακαφίκα δεν ξέρω ποιος είναι. Για να μην αναφερθώ στους υπόλοιπους αντιδημάρχους. Η ψήφος του λαού είναι σεβαστή. Την σέβομαι οπότε όσοι στηρίζουν ακόμα την δημοτική αρχή ας κάνουν προτάσεις και ας βρουν λύσεις.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ,

δεν έχω καταλάβει πού διαφωνούμε κι αν τελικά αυτό που αντιπροτείνεις είναι η σιωπή, η απάθεια, η αδράνεια, η παθητικότητα και ποιον βολεύουν τελικά όλα αυτά. Διότι μία αντίφαση την εντοπίζω.

Δηλαδή προτείνεις (όπως και ο άλλος φίλος) να απολογηθώ επειδή αυτά που γράφω δεν βρίσκουν ανταπόκριση! Δεν ευθύνομαι όμως εγώ γι'αυτό. Είμαι όμως βέβαιος θα βρουν ανταπόκριση στο μέλλον. Scripta manent. Υπάρχουν και άξιοι άνθρωποι που τα λαμβάνουν υπόψη τους.

Διακρίνω μια δυσφορία (ή τέλος πάντων είναι εσφαλμένη η εντύπωσή μου) από την πλευρά και των δυο σας. Φταίει για σας ο γάιδαρος κι αποφασίσατε να βαρέσετε το σαμάρι;

Επίσης, κανείς δεν με "στόλισε". Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί εν ευθέτω χρόνω σχετικά. Ο λόγος σ'αυτήν.

Αν θες μπορείς να μου στείλεις με e-mail αυτές τις εισηγήσεις, στις οποίες αναφέρεσαι. Δεν τις έχω υπόψη μου. Έχει (και) επιστημονικό ενδιαφέρον για μένα να τις μελετήσω. (a.tsiftsian@gmail.com)

Με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν ασχολήθηκα στην αρθρογραφία μου στο παρελθόν. Άλλη ήταν η θεματολογία μου. Εξωτερική πολιτική και εθνική οικονομία. Το τί έζησα από "περιέργα" τηλεφωνήματα και άλλα "τέτοια", άστο να το ξέρω μόνο εγώ για την ώρα. Δεν πτοούμαι. Είναι πολύ ρηχά τα νερά τούτα.

Να'σαι καλά πάντως
ΑΤ

Ανώνυμος είπε...

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση δεν αναφέρομαι στο τώρα και στη Δημοτική Αρχή όταν αναφέρομαι σε "περίεργες" καταστάσεις. Καμία σχέση με τα Σέρβια. Αναφέρομαι στο πιο μακρινό παρελθόν. Απλά θέλω να πω ότι σε "στολίσματα" είμαι συνηθισμένος.
ΑΤ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, εγώ δεν σε κάλεσα να απολογηθείς για κατι απλά θεωρώ μάταιο να προσπαθείς να βρεις ευηκοα ώτα σε αυτή τη δημοτική αρχή. Εάν κάποιος άλλος σε ακούει δεν ξέρω.
Για τις εισηγήσεις που γράφει ο 11.47 έχω ακούσει και εγώ γενικότητες αλλά δεν ξέρω κάτι συγκεκριμένο.
Ας ελπίζουμε όλοι στο καλύτερο λοιπόν. Εάν ποτέ βρεθείς ξανά στην πόλη μας θα επιδιώξω να γνωριστούμε
Ο φιλος (όχι φίλη) 16.10

Το Προφίλ μας