Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 στην Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ για τις προσπάθειές τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη. Η κα Ressa και ο κ. Muratov λαμβάνουν το βραβείο ειρήνης για τον θαρραλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, είναι εκπρόσωποι όλων των δημοσιογράφων που υπερασπίζονται αυτό το ιδεώδες σε έναν κόσμο στον οποίο η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν όλο και πιο δυσμενείς συνθήκες.
Η Μαρία Ρέσσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να εκθέσει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη χώρα της, τις Φιλιππίνες. Το 2012 συνίδρυσε τη Ράπλερ, εταιρεία ψηφιακών μέσων έρευνας δημοσιογραφίας, στην οποία εξακολουθεί να ηγείται. Ως δημοσιογράφος και διευθύνων σύμβουλος του Rappler, η Ressa έχει δείξει ότι είναι ατρόμητη υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης. Ο Ράπλερ έχει επικεντρώσει την κριτική προσοχή στην αμφιλεγόμενη, δολοφονική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών του καθεστώτος Ντουτέρτε. Ο αριθμός των θανάτων είναι τόσο υψηλός που η εκστρατεία μοιάζει με έναν πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του πληθυσμού της χώρας. Η κυρία Ressa και ο Rappler έχουν επίσης τεκμηριώσει πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση ψεύτικων ειδήσεων, παρενοχλούν αντιπάλους και χειραγωγούν δημόσια
Ο Dmitry Andreyevich Muratov έχει υπερασπιστεί επί δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο αμφισβητούμενες συνθήκες. Το 1993 ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaja Gazeta. Από το 1995 είναι συνολικά 24 χρόνια αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Η Novaja Gazeta είναι η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας σήμερα, με μια βασική κριτική στάση απέναντι στην εξουσία. Η δημοσιογραφία και η επαγγελματική ακεραιότητα της εφημερίδας την έχουν καταστήσει σημαντική πηγή πληροφοριών για λογιστικές πτυχές της ρωσικής κοινωνίας που αναφέρονται σπάνια από άλλα μέσα ενημέρωσης. Από την έναρξη λειτουργίας του το 1993, η Novaja Gazeta δημοσίευσε επικριτικά άρθρα σε θέματα που κυμαίνονται από διαφθορά, αστυνομική βία, παράνομες συλλήψεις, εκλογική απάτη και ′′ εργοστάσια τροφίμων ′′ στη χρήση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εντός και εκτός Ρωσίας.
Οι αντίπαλοι της Novaja Gazeta έχουν απαντήσει με παρενόχληση, απειλές, βία και δολοφονίες. Από την αρχή της εφημερίδας, έξι δημοσιογράφοι της σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Anna Politkovskaja που έγραψε αποκαλυπτικά άρθρα για τον πόλεμο στην Τσετσενία. Παρά τις δολοφονίες και τις απειλές, ο αρχισυντάκτης Muratov αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της εφημερίδας. Έχει υπερασπιστεί με συνέπεια το δικαίωμα των δημοσιογράφων να γράφουν ό, τι θέλουν για ό, τι θέλουν, αρκεί να συμμορφώνονται με τα επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα της δημοσιογραφίας.
Η ελεύθερη, ανεξάρτητη και πραγματική δημοσιογραφία χρησιμεύει στην προστασία από την κατάχρηση εξουσίας, ψεύδους και πολεμική προπαγάνδα. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Νόμπελ είναι πεπεισμένη ότι η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία ενημέρωσης βοηθούν στην εξασφάλιση ενός ενημερωμένου Αυτά τα δικαιώματα είναι κρίσιμα προαπαιτούμενα για τη δημοκρατία και την προστασία από τον πόλεμο και τη σύγκρουση. Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στη Μαρία Ρέσσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ προορίζεται να υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας και της υπεράσπισης αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Χωρίς ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του Τύπου, θα είναι δύσκολο να προωθήσουμε με επιτυχία την αδελφότητα μεταξύ εθνών, αφοπλισμού και μιας καλύτερης παγκόσμιας τάξης για να πετύχουμε στην εποχή μας. Η φετινή απονομή του Νόμπελ Ειρήνης είναι επομένως σταθερά αγκυροβολημένη στις διατάξεις της θέλησης του Άλφρεντ Νόμπελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου