Πρόκειται για μια σπουδαία γυναίκα με πολλές ικανότητες και αντοχές στο
δημόσιο πολιτικό βίο των Ρώσων, στις αρχές του 10ου μ.Χ. αιώνα.
Υπήρξε σύζυγος βασιλιά, που μετά τη δολοφονία του συζύγου της ανέλαβε,
σε νεαρή ηλικία η ίδια, καθήκοντα βασιλείας επιτροπεύοντας τον ανήλικο -
σε βρεφική ηλικία - γιο της.
Το έτος 955 η Βασίλισσα Όλγα έρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη, όπου εκπαιδεύτηκαν και οι δύο Θεσσαλονικείς αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, οι φωτιστές των Σλάβων. Εδώ κατηχείται και βαπτίζεται χριστιανή. Της δίνεται κατά τη Βάπτιση το όνομα Ελένη. Ανάδοχός της η σύζυγος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ', Ελένη Λεκαπηνή.
Ωστόσο η ιερή Υμνογραφία την αναφέρει, όχι ως Ελένη, που είναι το βαπτιστικό της όνομα, αλλά ως Όλγα, που είναι το προηγούμενο όνομά της. Με το όνομα Όλγα γίνεται αποδεκτή πλέον και στη λειτουργική συνείδηση της Εκκλησίας. Με το όνομα αυτό άλλωστε και εμείς απευθυνόμαστε σ' αυτήν και ζητάμε τις πρεσβείες της στο Χριστό - το Θεό μας, για τη σωτηρία μας, που μόνο Αυτός προσφέρει.
Ως βασίλισσα η Αγία Όλγα είναι η πρώτη που βάζει στην άκρη τον παγανισμό και μεταφέρει, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες και αγώνες, και αντιμετωπίζοντας μύριες δυσκολίες και πολεμική, στη Ρωσία και στην Ουκρανία, τον Χριστιανισμό, το Ευαγγέλιο, το Χριστό και το απολυτρωτικό για το ανθρώπινο γένος στο σύνολό του, έργο Του.
Στα γεράματά της η βασίλισσα Όλγα, αποσύρεται από τον δημόσιο πολιτικό βίο και ασχολείται επίμονα και υπομονετικά με την καλλιέργεια του έσω ανθρώπου, που είναι και το θεμέλιο για την εξωτερική ολοκληρωμένη κοινωνική αλλαγή, ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την κατά Χριστόν διδαχή (που τη θεωρεί ύψιστο και βαθύ παιδαγωγικό έργο, με ανυπολόγιστη αξία) των εγγονών της. Μια εικόνα με διαχρονική πνευματική και παιδαγωγική σημειολογία.
Η προσπάθειά της αυτή δεν πάει χαμένη. Αποδίδει καρπούς. Ιδού.
Ένα από τα εγγόνια της, ο Βλαδίμηρος, θα γίνει αργότερα βασιλιάς των Ρώσων. Διαποτισμένος ο Βλαδίμηρος από την αφοσίωση και την πίστη στο Χριστό της βασίλισσας γιαγιάς του Όλγας, θα είναι αυτός που θα κάνει τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία των Ρώσων και των Ουκρανών. Κάτι σαν ένας μικρός Μέγας Κωνσταντίνος δηλαδή. Με αποτέλεσμα να αλλάξει μια για πάντα ο ρους της ιστορίας Ρώσων και Ουκρανών. Για να συμπορεύονται πλέον στην ιστορία, με αισθήματα υιικής και αδελφικής ευγνωμοσύνης (πρέπει), με τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης.
Η Αγία βασίλισσα Όλγα πέθανε στις 11 Ιουλίου το 969 μ.Χ.
Το έτος 1587 η Εκκλησία της Ρωσίας, με την ευλογία του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, την ανακήρυξε Αγία και Ισαπόστολο. Η μνήμη της τιμάται στις 11 Ιουλίου.
Διά πρεσβειών της, ας οδηγούμαστε και οι σημερινοί με επίγνωση και σωφροσύνη στην ελευθερία, την αγάπη και την ενότητά μας εν Χριστώ. Στο ανέσπερο Φως του Χριστού "το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον".
Μεγαλυνάριον.
Χαίροις Ισαπόστολε του Χριστού, θεόληπτε Όλγα, βασιλίδων η καλλονή, χαίροις της Ρωσίας, λαμπάς τηλαυγεστάτη, το φως της ευσεβείας, η απαυγάζουσα.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
11-7-2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου