Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τοπική Αυτοδιοίκηση και πανδημία

του Λάζαρου Μαλούτα

Έχουν περάσει εννέα περίπου μήνες από  το ξεκίνημα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και ο Νόμος Κοζάνης από τα μέσα Οκτωβρίου συνεχίζει να βρίσκεται σε παρατεταμένο lock down και όλοι βιώνουμε όσα αυτό συνεπάγεται.

Θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω μερικά ζητήματα που μας απασχολούν, προκειμένου στο επόμενο διάστημα, να κάνουμε όλοι μας το καλύτερο δυνατό για τον τόπο, την κοινότητα, τους οικείους μας, τον ίδιο μας τον εαυτό.

Διευκρινίζω έξ´ αρχής, πως μιλώ με την ιδιότητά μου ως  Δημάρχου και σε καμία περίπτωση δεν διεκδικώ άλλη ιδιότητα, όπως του γιατρού, ή του λοιμωξιολόγου, ή του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας, ή του υπουργού υγείας.

 

l  Ο Νομός Κοζάνης βρίσκεται σε παρατεταμένη καραντίνα αν και δεν είναι στις πρώτες θέσεις σε αριθμό κρουσμάτων.

Πράγματι ο Νομός μας δεν έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας. Παρ´ ότι σε Μακεδονία Θράκη υπάρχει μια γενικότερη επιβάρυνση σε κρούσματα ο νομός μας βρίσκεται στην 13η θέση (https://lab.imedd.org/covid19/).

Καθημερινά σε όλα τα  ΜΜΕ γίνονται συζητήσεις με αναλύσεις από ειδικούς για το θέμα της πανδημίας και έχει επισημανθεί, ότι η εμφάνιση υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού οφείλεται πρωτίστως στην μη τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και σε τυχαίους παράγοντες. Δεδομένου λοιπόν ότι με βάση επίσημα στοιχεία δεν είμαστε από τους πρώτους νόμους σε αριθμό κρουσμάτων, τυχαίοι παράγοντες συνέβαλαν, ώστε στα μέσα Οκτωβρίου και στα μέσα Δεκεμβρίου να παρουσιαστεί στο νομό υψηλός αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα την επιβολή παρατεταμένου lock down.

 

l  Η αρμοδιότητα του Δήμου όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα στα θέματα υγείας. Δεν διαθέτει υγειονομικές υπηρεσίες και δεν της ανατέθηκε από την Κυβέρνηση κάποιος τομέας ευθύνης για την κρίσιμη αυτή περίοδο. Για το γεγονός αυτό ασκήθηκε μάλιστα κριτική από έγκριτους δημοσιογράφους ( Α. Καρακούσης, ΤΟ ΒΗΜΑ) :

Αποδείχθηκε ακόμη μία φορά ότι χωρίς τη συμμετοχή και τον συντονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του μόνου μηχανισμού που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορούν να κερδηθούν τέτοιες μάχες” (https://www.tovima.gr/2020/12/26/opinions/stratigeio-xoris-strato/),

 

 

 

 

l  Rapid test,  ιχνηλάτηση κρουσμάτων .

Και σε αυτό το πεδίο οι Δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Οι φορείς που μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους για τον ιό SARS-CoV-2 μέσω ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου, καθώς και οι προϋποθέσεις διαγνωστικής επάρκειας των σχετικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων περιγράφονται στο ΦΕΚ 5198/24-11-2020 Β :

Οι φορείς που δύνανται να χρησιμοποιούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS- CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης φυσικών προσώπων από τον κορονοϊό COVID-19, είναι τα Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, οι δημόσιες δομές υγείας, όπως νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ, υπό τον όρο της παρουσίας ιατρονοσηλευτικού προσωπικού υπεύθυνου για την ορθή χρήση του προϊόντος και την κατάλληλη ενημέρωση του φυσικού προσώπου ως προς το εξαγόμενο αποτέλεσμα.

(http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdWr4xouZundtvSoClrL868HQV_d05BHuFUDqazHcNeJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Pu3hxZzkOTz5qZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtfX-jd6BCrMM8SBEH1Jr0d1eh-K1CL18pNJ2rKAtGAdD).

 

l  Επιβαλλόμενα περιοριστικά μέτρα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όλα τα κατά τόπους περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται αποκλειστικά με ευθύνη και αρμοδιότητα της Κυβέρνησης έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Σε καμία περίπτωση δεν ερωτώνται, ούτε συναποφασίζουν οι Δήμοι.

 

l  Αποτελεσματικότητα των επιβαλλόμενων μέτρων.

Χωρίς αμφιβολία, έως και σήμερα ο μόνος τρόπος που έχουμε,  για να προστατευτούμε και να μετριάσουμε την εξάπλωση της πανδημίας, είναι η τήρηση των μέτρων.

Είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι για την επιβολή μέτρων έχουν ολοκληρωμένη  και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά της πανδημίας και επομένως είναι σε θέση να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά τους ως προς την ασφάλεια και την προστασία του πληθυσμού της χώρας μας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η επιβολή περιοριστικών μέτρων δεν επιδέχεται κριτικής.

Είναι ακατανόητο γιατί επιβλήθηκαν τα τελευταία αυστηρά περιοριστικά μέτρα  στην περιοχή μας, τα οποία οδήγησαν σε συγχρωτισμό όλων μας κατά την εορταστική περίοδο και προκειμένου να κάνουμε τις απαραίτητες αγορές σε κλειστούς χώρους ( surer market ), καθώς απαγορεύτηκαν οι λαϊκές αγορές και παράλληλα μειώθηκαν οι επιτρεπόμενες ώρες κυκλοφορίας των πολιτών και επομένως και της λειτουργίας των καταστημάτων. Όλοι βιώσαμε την ίδια κατάσταση και όλοι διαπιστώσαμε, ότι  η επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων δημιούργησε συμφόρηση και όχι το αντίθετο.

 

 

l  Ενημέρωση της Τοπική Αυτοδιοίκησης  για τον  αριθμό των κρούσματων και την κατανομή τους.

 

Αυτό που ζητήσαμε  από τον ΕΟΔΥ ήταν η ενημέρωση σε ημερήσια βάση για τον αριθμό των κρουσμάτων και τη χωρική και ηλικιακή κατανομή τους. (https://cityofkozani.gov.gr/documents/10182/566878/ΕΠΙΣΤΟΛΗ.pdf/478dc451-7d04-48b4-ba83-3c3762397c3f )

Οι Δήμοι μόλις το τελευταίο δεκαπενθήμερο λαμβάνουν τη σχετική ενημέρωση.

 

 

l  Ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση την περίοδο της πανδημίας κινήθηκε σε τρεις κατευθύνσεις :

-στον τομέα ευθύνης της, στα σχολεία, σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης έλαβε όλα τα μέτρα (απολυμάνσεις κτλ) ώστε τα μαθήματα να γίνονται με τον ασφαλέστερο τρόπο.

-πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, στήριξης  ευπαθών ομάδων  καθώς και επιπλέον ανάπτυξης των κοινωνικών δομών για όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε ανάγκη.

-στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης του νόμου προχώρησε σε μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων με απαλλαγή τους από ανταποδοτικά τέλη και το τέλος κατάληψης δημοσίου χώρου καθώς και  έλαβε όλα τα ευνοϊκά μέτρα, που προβλέπονται για μισθωτές δημοτικών ακινήτων ή σχολικών κυλικείων.

-στήριξε ομόθυμα τις διεκδικήσεις των τοπικών παραγωγικών φορέων.

 

l  Η περιοχή μας και οι άνθρωποί  της σήμερα και αύριο

Είναι απαραίτητο να κινηθούμε οργανωμένα  τόσο σε προσωπικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σε προσωπικό επίπεδο προστατεύουμε την υγεία μας, την υγεία των οικείων μας και της κοινότητας γενικότερα, τηρώντας  απαρέγκλιτα τα μέτρα που λαμβάνονται αρμοδίως, ώστε να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονική ροή της ζωής μας.

Σε πολιτικό επίπεδο στεκόμαστε δίπλα σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας,  ιδιαίτερα δε σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και στηρίζουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τους εμπορικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας.

Η στήριξη της περιοχής μας και των ανθρώπων της είναι όρος επιβίωσης όλων μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να σταθούμε δυνατοί και να προχωρήσουμε στο μέλλον.   

 

*Ο Λάζαρος Μαλούτας είναι δήμαρχος Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας