Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ & Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ: Άμεσα μέτρα για να μη μείνει κανείς φοιτητής στον «αέρα» - Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι φοιτητές, και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο μακριά από τις σπουδές τους, μακριά από το φυσικό τους χώρο τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια των σχολών τους. Και ενώ ανησυχούν τι θα γίνει με τις σπουδές τους, πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει

ένα καινούργιο νομοσχέδιο που βάζει επιπλέον εμπόδια στους φοιτητές. Η υπουργός Παιδείας, μάλιστα, μιλά για «συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη» και για «αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων» ενώ την ίδια στιγμή με βάση το  ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα υπάρξουν Τμήματα που θα βρεθούν με πολύ λιγότερους εισακτέους σε σχέση με πέρυσι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη της Κοζάνης, όπου από τους 1717 φοιτητές που εισάγονται θα καταλήξουμε σ’ ένα νούμερο κοντά στους 450.  Όλα αυτά προκαλούν δικαίως μεγάλη αγανάκτηση στους φοιτητές και πολλά ερωτηματικά αφού αυτό σημαίνει ότι και η ίδια η ύπαρξή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να βρεθούν στον «αέρα»,  νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος Τμημάτων.

 

Απαιτούμε άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση! Να μην μείνει κανένας φοιτητής και οι σπουδές του στον «αέρα»!

 

Άλλωστε οι φοιτητές δεν είναι «χρυσόψαρα» και δεν ξεχνάμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια είτε με τις συγχωνεύσεις τμημάτων είτε με το άνοιγμα νέων τμημάτων χωρίς να πληρούν κανένα κριτήριο. Πριν από μόλις ένα χρόνο ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες «αναδιαρθρώσεις» στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις τμημάτων του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ και με την δημιουργία τμημάτων και σχολών όπως των Οικονομικών, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, απλά με μια αλλαγή «ταμπέλας». Οι αλλαγές δηλαδή που προωθεί το Υπουργείο με το νέο ν/σ έρχονται να προστεθούν σε αλλαγές και συγχωνεύσεις που ήδη έγιναν τα τελευταία χρόνια.

 

Μάλιστα πολλοί από αυτούς που σήμερα ανησυχούν για το τι θα απογίνουν μια σειρά τμήματα, που κινδυνεύουν με αυτές τις αλλαγές να κλείσουν και τώρα ρίχνουν μάλλον "κροκοδείλια" δάκρυα για τον μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ήταν οι ίδιοι που πανηγύριζαν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις αναδιαρθρώσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το άνοιγμα πολλών νέων Τμημάτων σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, τμήματα που άνοιγαν χωρίς καμία υποδομή. Με 2 και 3 καθηγητές, χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς εργαστήρια, χωρίς καμία πρόβλεψη για φοιτητική μέριμνα.

 

Οι φοιτητές και τότε είχαν προχωρήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις και στην περιοχή μας απαιτώντας ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με αύξηση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και όχι μια απλή αλλαγή "ταμπέλας" στο όνομα των σχολών σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Κανείς τότε δεν άκουγε τις φωνές των φοιτητών που αναρωτιόντουσαν πως θα μπορούσε ένα Ίδρυμα με τόσο χαμηλή κρατική χρηματοδότηση να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές, καθηγητές, φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές του.

 

 

Βέβαια όλες αυτές οι αλλαγές έρχονται να προστεθούν σε μια ακόμα πιο άσχημη κατάσταση που δημιουργεί το νομοσχέδιο αν εφαρμοστεί στην πράξη. Βάζει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα στην πρόσβαση των μαθητών και φοιτητών χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που προσπαθούν ήδη να ανταπεξέλθουν με δυσκολία στο μεγάλο κόστος σπουδών. Το όριο φοίτησης ν+1/2ν, οι απειλές για διαγραφές χιλιάδες φοιτητών, η αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να πετάξουν εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές ώστε να τους ωθήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση στρώνουν το έδαφος για να ενταθεί η κατηγοριοποίηση πανεπιστημιακών σχολών και αποφοίτων, την εκ νέου υποβάθμιση των σχολών!

 

Και όλα αυτά η κυβέρνηση τα σερβίρει με τη «γαρνιτούρα» της καταστολής. Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, οι κάρτες εισόδου, τα face control και οι νέες πειθαρχικές ρυθμίσεις κατατίθενται στο ίδιο νομοσχέδιο με τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές! Θέλουν να βγάλουν από τη μέση την οργανωμένη διεκδίκηση, τους αγώνες των φοιτητών!

 

Προκαλούν την κοινή λογική! Η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες δίνει 30 εκατ. ευρώ(!!) για αστυνομικές δυνάμεις σε κλειστές σχολές όταν όλο αυτό το διάστημα επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες των φοιτητών! Την ίδια ώρα το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών συνεχίζει να στεγάζεται στην αποθήκη ενός σουπερμάρκετ, το Τμήμα των Μηχανολόγων σε μια οικοδομή, η νέα Πανεπιστημιούπολη στην ΖΕΠ να φαντάζει όνειρο «θερινής νυκτός» και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται εστία και λέσχη, ακόμα και το προσωπικό καθαριότητας παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

 

Οι αλλαγές της κυβέρνησης στην Παιδεία πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική απάντηση όλου του λαού. Άμεσα με τον αγώνα τους σε όλες τις πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας να απαιτήσουν:

        Να μην κατατεθεί το ν/σ της κυβέρνησης που βάζει ακόμα περισσότερους φραγμούς στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

        Να δοθεί άμεση απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Κανείς φοιτητής να μην μείνει στον αέρα!

        Να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα καταστολής, πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, face control και πειθαρχικά μέτρα.

        Με ευθύνη Υπουργείο διοικήσεων να εξασφαλιστεί ότι οι φοιτητές που το επιθυμούν θα γυρίσουν στον τόπο σπουδών τους άμεσα και χωρίς καμία επιβάρυνση.

        Να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Ειδικά για το Α’ έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας