Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Τιμήθηκε η μνήμη των Τριών Ιεραρχών στα Σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (και) στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, εν μέσω της πανδημίας 2021, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων. – Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Διαφορετική φέτος 2021, λόγω της πανδημίας του αόρατου και φονικού ιού, και με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών των Γραμμάτων και των Τεχνών, παντού στην Ελλάδα και στα σχολεία στην Αρχιερατική Περιφέρεια (Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία (29-1-2021) μόνο αντιπροσωπειών των σχολείων (μαθητών και διδασκόντων).

 

Τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στην Α.Π.Β. είναι τα παρακάτω:

ΒΕΛΒΕΝΤΟ: Παιδικός Σταθμός, 1ο Νηπιαγωγείο, 2ο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο. Έγινε κατάθεση στεφάνων στις προτομές: Χαρισίου Παπαμάρκου παιδαγωγού, Σταμάτη Κλεάνθη αρχιτέκτονα - πρώτου πολεοδόμου Αθηνών και Ζήνωνος Παπαναστασίου ευεργέτη του Βελβεντού. Η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όπου και η μνημόνευση δωρητών και ευεργετών.  

 

ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΥΜΜΑ: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο. Η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο διευθυντής του Σχολείου κ. Αθανάσιος Δαλαγιώργος. Έγινε μνημόνευση δωρητών - ευεργετών του σχολείου. 

 

ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑ: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο περιοχής Βαθυλάκκου (οι μαθητές προέρχονται από: Βαθύλακκο, Μεσιανή, Κουβούκλια, Ροδίτη, Λεύκαρα). Έγιναν κατά τμήμα επισκέψεις των μαθητών του σχολείου και παιδαγωγική διδασκαλία -  εργασία με την ευθύνη των δασκάλων στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Κουβουκλίων.

 

Στα παραπάνω Σχολεία (διδάσκοντες και διδασκομένους) την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μεταφέρει ο αρχιερατικός της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας.  ‘’Να σας εμπνέει πάντοτε το παράδειγμα των Τριών μεγίστων φωστήρων και προστατών της παιδείας μας και η Χάρη τους να σας συνοδεύει στη ζωή σας και τον αγώνα σας’’.

 

Στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού (με τήρηση των υγειονομικών μέτρων) τελέσαμε (30-1-2021) Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο. Διαβάσαμε το φετινό (2021) μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για τους Τρεις Ιεράρχες. Μνημονεύθηκαν αξιοχρέως και οι κεκοιμημένοι εκπαιδευτικοί, όσοι που τα ονόματά τους θυμηθήκαμε: π. Κωνσταντίνος Γαζής, π. Ευάγγελος Σκορδάς, π. Παρασκευάς Βαλταδώρος, Μαρία Βλατή, Αντώνης Μπαλούς, Μιλτιάδης Ζορμπάς, Αντώνιος Ζανδές, Γεώργιος Γηραλέας, Ελένη Ασημοπούλου-Ζανδέ, Μαρία Χουρχούρου, Όλγα Γκουλιώτη-Ασμή, Αντώνης Νούραγας, Νίκος Παπαευαγγέλου, Νίκος Δαλαμπής, Απόστολος Ξεφτέρης, Αναστάσιος Βαλωμάς, Αντώνης Διινής, Βασίλης Δημόπουλος, Γιάννης Γκαντρής, Αθηνά Τζινίκου-Κακούλη. Όλοι αυτοί οι παραπάνω δίδαξαν, ενθάρρυναν, φώτισαν. Αιωνία τους η μνήμη.  

 

Το φετινό (2021) μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για τους Τρεις Ιεράρχες:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης των Προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, Τριών Ιεραρχών (Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου), απευθύνει και εφέτος Εόρτιο Μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Πατρίδος μας. Το περιεχόμενο του μηνύματος είναι το εξής:

 

‘’Αγαπητοί μας μαθητές και αγαπητές μας μαθήτριες,

Η σημερινή κοινή εορτή των τριών μεγάλων φωστήρων της Εκκλησίας μας και της Οικουμένης, των Τριών Ιεραρχών, που οι πατέρες μας καθιέρωσαν αμέσως μετά τον ηρωικό αγώνα για την ανεξαρτησία και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους ως εορτή της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, και τους Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες του, εορτάζεται φέτος υπό διαφορετικές συνθήκες. Τις συνθήκες αυτές διαμορφώνει η πανδημία, η οποία άλλαξε τη σχολική καθημερινότητά σας και σας στέρησε για μεγάλο διάστημα τη φυσική παρουσία στους χώρους της Παιδείας. Τις διαμορφώνει όμως και η σημαντική επέτειος την οποία εορτάζει φέτος η πατρίδα μας, η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

 

Οι Τρεις Ιεράρχες δεν υπήρξαν μόνο οι ίδιοι σοφοί και πανεπιστήμονες, αλλά αγωνίσθηκαν και για να κάνουν την Ελληνική και τη Χριστιανική Παιδεία κτήμα όλων των νέων. Δεν υπήρξαν μόνον οι ίδιοι κοινωνικά ευαίσθητοι και ενεργοί, αλλά δίδαξαν και διδάσκουν την αξία της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο με τους λόγους και το παράδειγμα της ζωής τους. Δίδαξαν και διδάσκουν, όχι μόνο στους συγχρόνους τους, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους και κυρίως στα παιδιά και τους νέους όλων των εποχών.

 

Η ζωή και η διδασκαλία τους στηρίχθηκε στον καθαρό λόγο του Ευαγγελίου, στον οποίον ενετρύφησαν και τον οποίον έκαναν πράξη, χωρίς να παραβλέπουν ό,τι καλό υπήρχε και στα έργα των σοφών της αρχαιότητος. Συστήνουν μάλιστα τη μελέτη και την αξιοποίηση και των δύο για την παιδεία και τη μόρφωση των νέων. Έτσι αναδείχθηκαν όχι μόνο δημιουργικοί παιδαγωγοί, αλλά και εμπνευσμένοι διδάσκαλοι και γνήσιοι φορείς της αληθείας που ελευθερώνει τον άνθρωπο από κάθε είδους δεσμά. Έτσι φώτισαν και φωτίζουν μέχρι τις μέρες μας όσους επιθυμούν να μορφώσουν και τον νου και την ψυχή τους, όσους επιθυμούν να κατακτήσουν τη γνώση και συγχρόνως να καλλιεργήσουν μέσα τους την αρετή.

 

Τιμώντας σήμερα τους τρεις μεγάλους Ιεράρχες και φωστήρες, τους προστάτες αγίους της Ελληνικής και Χριστιανικής παιδείας, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, οι οποίοι με το φως που σκόρπισαν με τη ζωή και τα έργα τους φώτισαν την ανθρωπότητα σε μία δύσκολη και μεταβατική εποχή, δεν μπορούμε παρά να στρέψουμε το βλέμμα μας και στους διδασκάλους του Γένους μας, οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών, μεταλαμπάδευσαν τις αρχές και τις αξίες της Ελληνικής και της Χριστιανικής Παιδείας στους μαθητές τους, φώτισαν με αυτές τις ψυχές τους και τις προετοίμασαν για τον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους μας το 1821.

 

Αγαπητά μας παιδιά. Σε μία εποχή στην οποία τα πάντα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, ας μην ξεχνούμε τα μηνύματα των Τριών Ιεραρχών και ας μην ξεχνούμε να συνδυάζουμε τη γνώση με την αρετή, την πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία με την αγάπη και τη φροντίδα για τον συνάνθρωπο, με την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη η χρειάζεται βοήθεια. Γιατί η αληθινή γνώση είναι αυτή που μεταλαμπαδεύει το φως του Χριστού, αυτή που συμπορεύεται με την αρετή. Είναι αυτή που χρειάζεται σήμερα και η Πατρίδα μας και ο κόσμος.

 

Έχοντας λοιπόν τη βεβαιότητα ότι αυτή την αληθινή γνώση ποθείτε και ονειρεύεστε και εσείς να κατακτήσετε στη ζωή σας, ευχόμεθα και προσευχόμεθα να σας εμπνέει πάντοτε το παράδειγμα των Τριών μεγίστων φωστήρων και προστατών της παιδείας μας και η Χάρη τους να σας συνοδεύει στη ζωή σας και τον αγώνα σας.

 

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος, 30-1-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας