Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Kοινή επιστολή δημάρχων Κοζάνης, Σερβίων & Βελβεντού, προς τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας, για πλωτά φωτοβολταϊκά ΡΑΕ και δημοσιεύματα

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δήμων Βελβεντού, Κοζάνης και Σερβίων, των τριών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική άμεση σχέση με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, επιθυμούμε να ενημερωθούμε επισήμως και επειγόντως για τα σχέδια, ανακοινωθέντα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναδημοσιευμένα διθυραμβικά, από διάφορα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναφέρονται στην αδειοδότηση πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου.

Ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ήδη ενημερωμένη και ότι οι διεργασίες αυτές δεν έγιναν ερήμην της Περιφερειακής Αρχής όπως γίνεται με τους Δήμους μας. Ανεξέλεγκτες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου δυστυχώς παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη.

Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς λήψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους καθώς και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμό). Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης
Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής. Αναμένοντας μια επείγουσα συνάντηση ενημέρωσης,

Με εκτίμηση,
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Τι είναι αυτό που θέλει να κάνει το κράτος και η περιφέρεια.; Ο αρνητισμός δεν βοηθάει κανέναν. Στην περιοχή ήδη έχουν θαφτεί αμιαντούχα υλικά .Δεν μπορώ να είμαι αρνητικός αν δεν ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να γίνει εκεί .Θα πάμε στην τοπική κοινωνία και θα ζητήσουμε το λόγο. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Μακάρι να γίνει το έργο χωρίς κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Υπάρχει έντονος προβληματισμός και αρνητισμός .Πώς αρνείσαι αν δεν ξέρεις; Ο δήμος αν έχει αποφασιστεί κεντρικά μπορεί να σταματήσει το έργο; Θα πάμε με ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η τοπική κοινωνία θα πει ναι ή όχι. Το τι θα γίνει μετά δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα .Η τοπική κοινωνία έχει το Α και το Ω. Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητές .Η περιοχή καταρρέει , αν λέμε όχι σε όλα θα μας μείνει το κουφάρι”

ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!!!!!!

Το Προφίλ μας