του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Γιορτάστηκε, 22 και 23-1-2021, (ακολουθήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για τη διαφύλαξη από τον αόρατο και φονικό ιό) με ανακούφιση, συγκίνηση και χαρά, έστω και με παρουσία ελάχιστων στο Ναό πιστών, ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Το εσπέρας της 22ας Ιαν. 2021 τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός (ψάλθηκαν τα ‘’Ανοιξαντάρια’’ Θ. Φωκαέως, σε ήχο πλ. δ’.) με Αρτοκλασία και έγινε η ευλόγηση των κολλύβων εορταζόμενου Αγίου.
Την 23η Ιαν. το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ευλογήθηκε και κόπηκε η πίτα. Το φλουρί ‘’έπεσε’’ στον ‘’ξένο’’. Το απόγευμα ψάλθηκε το κτιτορικό μνημόσυνο.
Τις εορταστικές Ακολουθίες τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. και προϊστάμενος του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, ο οποίος μετέφερε στην ιερά πανήγυρη την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Έψαλαν: Γιάννης Τζινίκος, Αριστείδης Σταμάτης, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Σεραφείμ.
Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω έζησε στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και γύρω στα 1524 μ.Χ. από το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Βέροιας, όπου ήταν Ηγούμενος, και ενώ όλα τότε ‘’τάσκιαζε η φοβέρα και πλάκωνε η σκλαβιά’’, αυτός με πίστη, επιμονή και υπομονή, περιέτρεχε, ως άλλος πρόδρομος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όλα τα παραποτάμια του Αλιάκμονα χωριά, και όσα σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των Πιερίων ορέων, δίδασκε, εξομολογούσε, αγίαζε τους τοπικούς πληθυσμούς, στερέωνε τις υπάρξεις τους, ενθάρρυνε τους υποδούλους, συνύφανε την νεοελληνική ταυτότητα, τους άρδευε ‘’Αγίω Πνεύματι’’ και ‘’ελληνικοίς γράμμασι’’. Ο τόπος μας είδε καλό από τον Άγιο Διονύσιο τον εν Ολύμπω. Θα πρέπει αυτό να του το αναγνωρίσουμε φέτος, 2021, που η πατρίδα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’.
Από την κοπή της πίτας μοιράστηκαν κομμάτια στους παρακάτω:
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ: Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο. Ιερά Μητρόπολη – εργαζόμενους σε Αυτήν.
ΕΝΟΡΙΕΣ: Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού (Α.Π.Β.) - Ενορίες που ανήκουν σ’ αυτήν: Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, Πλατανορέματος και Μοσχοχωρίου, Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου, Ίμερας και Αύρας, Νεράιδας, Βαθυλάκκου, Μεσιανής και Κουβουκλίων, Ροδίτη, Λευκάρων, Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. Εκκλησιαστικά Συμβούλια. Χορούς ψαλτών Ι. Ενοριακών Ναών. Ιερά Εξωκλήσια των Ενοριών της Α.Π.Β. και στους εκκλησάρηδες τους.
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ στα όρια της Α.Π.Β.: Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Βελβεντού, Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου.
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Δήμο Βελβεντού – τοπικές Κοινότητες που ανήκουν σ’ αυτόν: Βελβεντού, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής, Πολυφύτου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Σχολεία Δήμου Βελβεντού – διδάσκοντες και διδασκομένους. Σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ: Συλλόγους (όλου του φάσματος με τις ποικίλες δράσεις τους) του Δήμου Βελβεντού και των τοπικών Κοινοτήτων, μέσα στους οποίους και τα νεανικά μουσικά άτυπα σχήματα. Στο ΚΑΠΗ Βελβεντού.
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΒΙΟ: Αγροτικό Σύλλογο. Συνεταιρισμούς ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ΤΟΕΒ.
ΠΟΝΟ – ΝΟΣΗΛΕΙΑ: Ασθενείς που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου στα σπίτια ή στα νοσοκομεία. Κατ’ επέκταση και ευγνωμόνως στους φιλότιμους νοσηλευτές και γιατρούς.
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑ: Παρόντες εκκλησιαζόμενους και στους 100/δες απόντες σωματικά λόγω υγειονομικών μέτρων της πανδημίας.
ΠΑΤΡΙΔΑ: Στην πατρίδα μας την Ελλάδα, που φέτος, το 2021, γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’.
ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ:
Χαίροις του Ολύμπου ο οικιστής, και των Ασωμάτων, Διονύσιε μιμητής, χαίροις της Ενορίας, αγλάισμα και κλέος, και Οικουμένης πάσης, προστάτης έτοιμος.
Όλυμπε υπέρτατε των βουνών, χαίρε και ευφραίνου, κεκτημένος συ βοηθόν, ρύστην και προστάτην εν τοις πειρατηρίοις, τον θείον και υπέρλαμπρον Διονύσιον.
Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε. (Ι.Π.).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
24-1-2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου