Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Στο Περιφερειακό το θέμα των Φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου- Η ιδιωτική εταιρεία ζητά 3.000 στρ.-

του Ζήση Πιτσιάβα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Με έντονες αντιδράσεις και ισχυρές ενστάσεις πραγματοποιήθηκε η συζήτηση- ενημέρωση για την πρόθεση ανάπτυξης φωτοβολταικών εντός της λίμνης Πολυφύτου, που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το θέμα που προέκυψε μετά από την ανάρτηση στο χάρτη της ΡΑΕ που αφορά τις αιτήσεις όλων των έργων ΑΠΕ ανά την Ελλάδα, προκάλεσε ερωτήματα για το μέλλον της λίμνης και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή, με την περιφερειακή αρχή να συζητά τις επιπτώσεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ σοβαρές αντιδράσεις υπάρχουν από τους Δήμους Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού και τους ψαράδες.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Καλλιόπη Κυριακίδου, ενημέρωσε πως πρόκειται για δύο περιπτώσεις που θα καλύψουν περίπου 11.500 στρ., με τη μία αίτηση να αφορά τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες(1350στρ.) και τη δεύτερη την ιδιωτική εταιρεία «Σάββας Ζαφειράτος» η οποία έχει αιτηθεί 11.000 στρ.

Όπως σημείωσε «αυτό σημαίνει πως θα καλυφθεί το 1/6 της συνολικής έκτασης της λίμνης» ξεκαθαρίζοντας πως η περιφερειακή αρχή είναι αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς εκεί το πλάνο ανάπτυξης είναι διαφορετικό, υπάρχουν 150 επαγγελματίες ψαράδες αλλά και αργότερα σχέδιο για τη δημιουργία υδατοδρομίου: «Όλα αυτά καταρρίπτονται αν προχωρήσει η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών».

Στη συνεδρίαση συμμετείχε εκπρόσωπος της εταιρείας «Σάββας Ζαφειράτος» ο οποίος παρουσίασε μία εντελώς διαφορετική εικόνα καθώς είπε πως η αίτηση αφορά μόλις 3.000στρ. χωρίς να υπάρχει διάθεση να διαταραχθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες της λίμνης: «Γνωρίζουμε τα όρια που επιτρέπονται και σε καμία περίπτωση δε ζητάμε παράλογα πράγματα. Είμαστε ανοιχτοί να βρούμε μια κοινή συνισταμένη με τους αρμόδιους φορείς».


Το λόγο ζήτησε και πήρε επίσης η κόρη του Σάββα Ζαφειράτου, Ελένη, η οποία σημείωσε πως η εταιρεία δεν έχει βλέψεις επεκτατικής πολιτικής στη λίμνη και επιζητά συνέργειες στη Δυτική Μακεδονία: «Αν όσα σας παρουσιάσουμε με τα ανταποδοτικά που θα προτείνουμε δεν σας ικανοποιούν, τότε θα δούμε τη συνέχεια».

Πάντως η αναφορά της κας Ζαφειράτου, περί πρότερης επικοινωνίας με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκάλεσε ερωτήματα με μέλη της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις.

Την επικοινωνία διέψευσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Καλλιόπη Κυριακίδου, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης, Στέργιος Κιάνας επεσήμανε πως υπήρξε επαφή τον Οκτώβριο με την εταιρεία η οποία απλώς εξέφρασε την πρόθεσή της για ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών: «Αυτή η επαφή ήταν απλώς ενημερωτική και πρώιμη χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη συζήτηση».

Την συζήτηση περί επικοινωνίας έκλεισε ουσιαστικά η διευκρίνιση της κας Ζαφειράτου, η οποία ξεκαθάρισε πως απλώς έστειλε μια πρόταση ανταποδοτικών μετά τα δημοσιεύματα που προέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη το θέμα θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου διάθεση να ενημερώσει το σώμα έχει εκδηλώσει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ενώ προσπάθεια γίνεται να συμμετέχει και εκπρόσωπος από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

Ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, αναφέρθηκε σε προχειρότητες και ερασιτεχνισμούς από τη ΡΑΕ υποστηρίζοντας πως η λίμνη είναι για άλλου είδους δραστηριότητες.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε πως αναζήτησε τους εκπροσώπους της εταιρείας αλλά δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί τους.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετατέθηκαν και τα άλλα θέματα για εγκρίσεις ΜΠΕ έργων ΑΠΕ.

Ζήσης Πιτσιάβας, e-ptolemeos.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ Φ/Β;
ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ; ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ; ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΤΕ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ; ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑΜ ΠΟΥ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΔ;
ΕΔΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑΝΤΙΑ;
ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑΤΙ
ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΑΚΙ
ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ... ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΩΤ ΑΦ/Β ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΛΩΤΑ Φ/Β . ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑΜ ΣΤΑ ΜΑΒΕ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΕΣ ΡΗΓΜΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕς ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΖΩΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΛΟΥΤΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ. ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΛΙΜΝΗ ΕΧΕΙ ΑΜΙΑΝΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΗΔΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΨΑΡΑΔΕΣ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ! ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΛΕΙΣΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΑΣ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

«Τι είναι αυτό που θέλει να κάνει το κράτος και η περιφέρεια.; Ο αρνητισμός δεν βοηθάει κανέναν. Στην περιοχή ήδη έχουν θαφτεί αμιαντούχα υλικά .Δεν μπορώ να είμαι αρνητικός αν δεν ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να γίνει εκεί .Θα πάμε στην τοπική κοινωνία και θα ζητήσουμε το λόγο. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Μακάρι να γίνει το έργο χωρίς κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Υπάρχει έντονος προβληματισμός και αρνητισμός .Πώς αρνείσαι αν δεν ξέρεις; Ο δήμος αν έχει αποφασιστεί κεντρικά μπορεί να σταματήσει το έργο; Θα πάμε με ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η τοπική κοινωνία θα πει ναι ή όχι. Το τι θα γίνει μετά δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα .Η τοπική κοινωνία έχει το Α και το Ω. Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητές .Η περιοχή καταρρέει , αν λέμε όχι σε όλα θα μας μείνει το κουφάρι"

ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

αντιφάσεις επί αντιφάσεων. Στην αμέσως επόμενη πρόταση αναιρεί την προηγούμενη.

Το Προφίλ μας