Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Γεώργιος Λαγογιάννης: Ενημερωτικό σημείωμα για δύο οικήματα

Με αφορμή μια άστοχη ενέργεια του Προέδρου της Κοινότητας, άνοιξε και πάλι μια συζήτηση ανάμεσα στους κατοίκους, σχετικά με τον κάτοχο ιδιοκτησίας των δύο αμφιλεγόμενων οικημάτων- στα υπ’ αριθμόν 228 και 230 οικόπεδα του 0.Τ 49-.

Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω όλα τα στοιχεία και τις ενέργειες που έχουν γίνει, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι «ο ενημερωμένος πολίτης είναι και σωστός πολίτης». Εξάλλου, το οφείλω στους συγχωριανούς μου για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του χωριού μου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το κράτος έκτισε δύο οικήματα για τις ανάγκες της κοινότητας Παλαιογρατσάνου, διότι είχε αποφασισθεί η μετεγκατάσταση των κατοίκων του στην κοινότητά μας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμόμαστε ποιοι διέμεναν για πολλά χρόνια στα εν λόγω προαναφερθέντα οικήματα.

Την 6η Ιουλίου του 1974 παραχωρήθηκαν κατά πλήρη κυριότητα νομής και κατοχής στην κοινότητά μας με αριθμούς παραχωρητηρίου, 3 και 4, ενώ τα διεκδικούσαν συγχρόνως η κοινότητα Βελβεντού και η Σχολική Εφορία. Έκτοτε, διαμείνανε διάφορες οικογένειες- νόμιμα ή παράνομα-, κάτι που δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού επί του παρόντος.

Στη διάρκεια της θητείας μου με την ιδιότητα του κοινοτικού άρχοντος τακτοποιώντας όλο το αρχείο, βρήκα και άλλα έγγραφα που πιστοποιούσαν την παραπάνω παραχώρηση των οικημάτων. Στον δύσκολο αυτό αγώνα μου με βοήθησαν πολλοί άνθρωποι που είχαν σχέση με το αντικείμενο. Ιδιαιτέρως, όμως, ας μου επιτραπεί, να ευχαριστήσω τη δικηγόρο Κοσματοπούλου Μένη,  την υπάλληλο της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, κυρία Γκανάτσιου Ζωή(εγγονή του Καψαλιάρη Γεωργίου) και τον κύριο Τζιούτζιο Νικόλαο.

Τελευταία ενέργεια ήταν να δηλωθούν και στο κτηματολόγιο, και αφού λάβαμε την έγκριση χωρίς κανένα πρόσκομμα, ξεκίνησα τις επόμενες ενέργειες. Όσον αφορά το οίκημα του οικοπέδου 228 να κατεδαφισθεί. Σε αυτό το σημείο θα αποτελούσε παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους μηχανικούς της Περιφέρειας, Αμπατζίδου Μαρία και Στόικου Βάγια.

Στις 4-9-2018 επισκεφτήκαμε επί τόπου τον χώρο με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Σερβίων-Βελβεντού, για να νομιμοποιηθεί η αυθαίρετη επέκταση διαστάσεων 3,5 x 4,5 μέτρα.

Το παραπάνω κτίριο, δε, το ζητούσε για χρήση ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού. Πράγματι, τους ενημέρωσα ότι, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χώρο. Μάλιστα, σε κάθε συνάντησή μας, εισέπραττα ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθειά μου. Γι΄αυτό, προέβην και στις αντίστοιχες ενέργειες, όπως η επανασύνδεση του ρεύματος και ο καθαρισμός του προαύλιου χώρου.

Τον Ιούνιο του 2018 επισκέφτηκα τα γραφεία του Συλλόγου, για να υπογράψουν την αίτηση παραχώρησης του οικήματος. Μετά λύπης μου, όμως, διαπίστωσα μια ανεξήγητη επίθεση προς το πρόσωπό μου με έντονες λεκτικές εκφράσεις αποδοκιμασίας.

Στις 31 Ιουλίου του 2018 έστειλα επιστολή στον Σύλλογο, με σκοπό να μου γνωστοποιήσουν αν επιθυμούν ακόμη την παραχώρηση του οικήματος, γιατί συγχρόνως είχε δείξει ενδιαφέρον και ο Μορφωτικός Σύλλογος. Δυστυχώς, δεν έλαβα καμία απάντηση. Ίσως το θεώρησαν υποτιμητικό να απαντήσουν στην κοινότητα. Τον λόγο άρνησής τους τον πληροφορήθηκα ένα χρόνο μετά και, συγκεκριμένα στις 31-5-2019 και ώρα 16.30μ.μ, ημέρα Παρασκευή. Με λυπεί, ακόμα και τώρα, η στάση της προέδρου του Συλλόγου.

Τον Σεπτέμβριο ο εκτελών χρέη προέδρου παραπλανώντας και τη Δημοτική Αρχή, από άγνοια ή σκοπιμότητα, προσπάθησε να παραδώσει το οίκημα σε δημότισσα διαφορετικού Δήμου, με τη δικαιολογία ότι είναι δικό της.

Θα του συνιστούσα να αλλάξει συμβούλους, γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Να του υπενθυμίσω, επίσης, ότι ο κάθε πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της κοινότητας-βάσει του Νόμου 4555/19 Ιουλίου 2018, αριθμός 83, παράγραφος 1.

Κοινοποιώντας όλα τα παραπάνω δεν είχα πρόθεση να αισθανθώ δικαιωμένος. Απλώς, όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να λύσω δυσεπίλυτα και εκκρεμή χρόνια προβλήματα που ταλάνιζαν την κοινότητά μας. Εννοείται, πως όλα τα στοιχεία και έγγραφα έχουν παραδοθεί στον Δήμο ήδη από τις 5-10-2020.

Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ότι ο τόπος χρειάζεται οραματιστές και όχι κατευθυνόμενους διαχειριστές.

Τέλος στην Πολιτική ΑΝΟΧΗ….

Επί τη ευκαιρία, να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με δημιουργικότητα, υγεία και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Λαγογιάννης,

Πλειοψηφών Τοπικός Σύμβουλος Πλατανορεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας