Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Μπλόκο στη γέφυρα των Σερβίων ετοιμάζουν οι αγρότες της περιοχής – Έρχονται κινητοποιήσεις

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Επί ποδός  βρίσκονται αυτό το διάστημα οι αγρότες πανελλαδικά και τοπικά, συντονίζοντας τις δράσεις τους με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, ενώ τοπικά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ήδη αγρότες έχουν βγει στους δρόμους με τα τρακτέρ τους. Στην Κοζάνη την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  στο εργατικό κέντρο με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων ώστε να ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην περιοχή, με κορύφωση το μπλόκο που σχεδιάζεται την ερχόμενη Κυριακή 28/1  στη Γέφυρα των Σερβίων.

 Αιχμή του δόρατος για τον αγροτικό κλάδο είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η παραπέρα μείωση των τιμών παραγωγού, η νέα περικοπή στις ενισχύσεις – επιδοτήσεις, οι μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία και τις ζωικές και φυτικές αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και την παραπέρα διόγκωση του κόστους παραγωγής. Το 2018 βρήκε τους αγρότες απλήρωτους, ενώ παράλληλα αυξάνονται κι άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές 2%, ενώ στα αντιαγροτικά σχέδια περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 200 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης θα πληρώνει 12 ευρώ το στρέμμα. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν  τη μάχη που αφορά την ίδια την επιβίωσή τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Αβραάμ Εγρές, μέλος του αγροτικού συλλόγου Βοΐου, της ΠΑΣΥ και του μπλόκου Αγίας Κυριακής Βοΐου, στην εν λόγω σύσκεψη που κάλεσε ο αγροτικός σύλλογος Βοΐου με την επιτροπή αγώνα περιοχής Τσιαρτσιαμπά , συζητήθηκαν τα προβλήματα των αγροτών και το κάλεσμα του πανελλαδικού συντονιστικού μπλόκων με δεκαήμερο αγροτικών κινητοποιήσεων. Στόχος είναι οι κινητοποιήσεις αυτές να κορυφωθούν με δυναμική συμμετοχή στην Agrotika της Θεσσαλονίκης στις 3 Φεβρουαρίου.
«Στόχος μας είναι να δούμε τι κατάσταση επικρατεί μεταξύ των αγροτών. Τα δύο ζητήματα, που αφορούν τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και τη διάθεση και το αγωνιστικό κλίμα των αγροτών στο Νομό. Η εκτίμηση που ισχύει για την περιοχή μας και τη Δυτική Μακεδονία, είναι ότι από πλευράς οργάνωσης έγιναν τη χρονιά που μας πέρασε καλύτερες ενέργειες , δημιουργήθηκαν επιπλέον αγροτικοί σύλλογοι. Όμως, είναι χειρότερα τα πράγματα από την άποψη των προβλημάτων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι», τόνισε ο κ. Εγρές.
Η φορολογία, το ασφαλιστικό, οι τιμές, ο ΕΛΓΑ, οι επιδοτήσεις που μειώνονται, έρχονται σαν «βραχνάς» για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, με τον αγροτικό κλάδο να ζητάει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που «χαρατσώνει» τους παραγωγούς . Επίσης, αρκετοί αγρότες παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς να πληρώνονται, ενώ την ίδια στιγμή οι κατασχέσεις απειλούν τον κλάδο, σημείωσε. Ακόμη, τους αγρότες απασχολεί ο πολύ υψηλός ΕΦΚΑ, που κλιμακώνεται, οι συντάξεις που ανέβηκαν τα όριά τους, η ΚΑΠ που έριξε τις ενισχύσεις, αλλά και η πεσμένη τιμή γάλακτος και κρέατος στους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα τα κοπάδια να απειλούνται με ξεκλήρισμα. «Εμείς προσπαθούμε μέσα σε αυτή την κατάσταση, που δεν είναι και η καλύτερη, να δούμε τι θα κάνουμε», σχολίασε.
Η απόφαση που πάρθηκε είναι το διάστημα που θα ακολουθήσει να ενημερωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα χωριά της περιοχής , με κατεύθυνση την ερχόμενη Κυριακή να στηθεί μπλόκο στη Γέφυρα των Σερβίων. Οι αγρότες δεν ξεκινούν στη βάση ότι θα κλείσουν δρόμους και θα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, αλλά να περάσουν το μήνυμά τους, με συμβολικές κινητοποιήσεις, η πορεία των οποίων θα κριθεί από τη συμμετοχή που θα υπάρξει τότε.
Η συνέχεια θα κριθεί από τη συμμετοχή στην πρώτη δράση, ενώ αγρότες της περιοχής θα συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο της Agrotika. Επίσης, γίνονται επαφές ώστε να βγουν μπλόκα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας , σε σχέση με τα μπλόκα των προηγούμενων χρόνων. «Η κατεύθυνση τους είναι το ξεκλήρισμά , ώστε να στηθούν μεγάλες μονάδες στη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά, σε συνεργασία και με άλλες κοινωνικές ομάδες . Για αυτό καλούμε σε εγρήγορση και μαζικές κινητοποιήσεις», είπε τέλος ο κ. Εγρές.


Οι διεκδικήσεις των αγροτών
  • «Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας