Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Σαρακοστιανή Ακολουθία στο Πολύφυτο.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Γεύση σαρακοστιανής Ακολουθίας (μετά από δεκαετίες) για δεκάδες πιστούς στο Πολύφυτο, Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Ήταν αίτημα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Πολυφύτου, η τέλεση (μιας - κάποιας) ιερής Ακολουθίας στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής στο Πολύφυτο.

Η έκπληξη (συγχρόνως και συγκίνηση) ήταν η παρουσία και συμμετοχή πολλών πιστών, όχι μόνο από το Βελβεντό, αλλά από τη Βέροια και την Πιερία. Ταξίδεψαν οι άνθρωποι – με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους – διανύοντας μακρινές ορεινές διαδρομές για τη σαρακοστιανή Ακολουθία στο (και για να ‘’δουν’’ το) αγαπημένο και αξέχαστο χωριό τους.  

Το κατανυκτικότατο Μεγάλο Απόδειπνο, το τμήμα των Χαιρετισμών (Γ’  Στάση) και η Αρτοκλασία που τελέσαμε (16-3-2017) ήταν μια όαση σαρακοστιανής κατάνυξης μέσα στη φυσική όαση του ιστορικού (και φροντισμένου) Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου.

Την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μετέφερε στο –απρόσμενα- πυκνό εκκλησίασμα ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας.

Η παρουσία του Θεού εδώ είναι θαρρείς απτή και φυσική, είναι ενθαρρυντική και ειρηνευτική ανάμεσα στους ανθρώπους και διοχετεύεται παντού στα έθνη:

‘’Υιοί ανθρώπων, έως πότε βαρυκάρδιοι; Ινατί αγαπάτε ματαιότητα και ζητείτε ψεύδος;’’ (Ψαλμός δ’, διαβάζεται στο Μ. Απόδειπνο).  

‘’Μεθ’  ημών ο Θεός, γνώτε έθνη και ηττάσθε. Ότι μεθ’ ημών ο Θεός.
Ισχυκότες ηττάσθε. Ότι μεθ’  ημών ο Θεός.
Εάν γαρ πάλιν ισχύσητε, και πάλιν ηττηθήσεσθε. Ότι μεθ’ ημών ο Θεός.
Ότι Παιδίον εγεννήθη ημίν, Υιός, και εδόθη ημίν. Ότι μεθ’  ημών ο Θεός. 
Και της ειρήνης αυτού ουκ έστιν όριον. Ότι μεθ’  ημών ο Θεός.
Και καλείται το όνομα αυτού, ….. Άρχων ειρήνης. Ότι μεθ’  ημών ο Θεός’’. (Ψάλλεται στο Μ. Απόδειπνο).

‘’Κύριε των Δυνάμεων, μεθ’  ημών γενού, άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν, εν θλίψεσιν ουκ έχομεν. Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς’’. (Ψάλλεται στο Μ. Απόδειπνο).

Στο Αναλόγιο διάβασαν τα αναγνώσματα κι έψαλαν μελωδικά και συγχρονισμένα τους υπέροχους κατανυκτικούς Ύμνους του Μεγάλου Αποδείπνου οι ψάλτες του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας και ο 80ετής ψάλτης από τη Βεργίνα Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου.



Με εντυπωσίασε η ευλάβεια των πιστών στη διάρκεια της (άγνωστης σε πολλούς) Ακολουθίας του Μεγάλου Αποδείπνου και η προσοχή με την οποία ακροώντο την ανάγνωση των πολλών ψαλμών του Μ. Αποδείπνου.

Είναι ένα μικρό δείγμα της αμφίδρομης σχέσης που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στους πιστούς και στη Θεία Λατρεία, της αναγωγικής διαδικασίας, που οδηγεί εν ελευθερία ‘’τους εκ γης, προς ουρανόν’’ με ελκτική πρόταση τη Θεία Λατρεία.

Κι όλο αυτό συμβαίνει μέσα σ’ ένα πρώιμο ανοιξιάτικο τοπίο, σ’ ένα πολύ μικρό χωριό με ωραίους κήπους και περιβόλια, μέσα στην εσπερινή ησυχία, στο βάθος μιας ορεινής-κατάφυτης χοάνης, κάτω από το μεγάλο φράγμα της μεγάλης λίμνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου. Είναι το σαρακοστιανό απόγευμα στο Πολύφυτο.

‘’Πολλά χρόνια, ούτε θυμόμαστε πόσα, έχει να γίνει τέτοιου είδους ‘’λειτουργία’’ (εννοούν το Μεγάλο Απόδειπνο) τη Σαρακοστή στο Πολύφυτο’’, έλεγαν οι μεγαλύτεροι. 

Παρόντες στο Μεγάλο Απόδειπνο ήταν και η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυφυτιανών ‘’Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ’’ Γεώργιος Μαρκόπουλος, που ήρθε από την Καστανιά Πιερίας.

Μετά την Ακολουθία στην αίθουσα προσφέρθηκε κέρασμα σ’ όλο το εκκλησίασμα.

‘’Πώς θα το αντέξω δεν ξέρω, όταν, λόγω ηλικίας, δεν θα μπορώ να ‘ρχομαι στο Πολύφυτο και στην Αγία Παρασκευή μας!’’, έλεγε κουνώντας την κεφαλή του, ο 80ετής ακούραστος ψάλτης Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, που διαμένει και ψάλλει στη Βεργίνα.

‘’Στο Πολύφυτο ηρεμώ εδώ μέσα’’, έλεγε ο Γιώργος Μαρκόπουλος χαϊδεύοντας με την παλάμη το στήθος του. ‘’Εργαστήκαμε σκληρά όλοι για την εκκλησιά, την Αγία Παρασκευή μας. Χτυπήσαμε τις πόρτες όλων των Πολυφυτιανών. Όλοι, μας άνοιξαν την πόρτα και βοήθησαν’’ συμπλήρωσε κάνοντας φανερή τη συλλογική προσπάθεια (την ευλάβεια και την αφοσίωσή τους στην Αγία Παρασκευή) για την ανακαίνιση του Ναού.  

Ο καλλιεπής ιστορικός Ναός της Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου είναι αποτέλεσμα πολύμοχθης συνεργατικής προσπάθειας όλων των Εκκλησιαστικών Επιτροπών με τους απανταχού Πολυφυτιανούς.

Ο συμπνευματισμός και η συν-εργατικότητα του λαού μας μέσα στο κλίμα της ορθόδοξης ευσέβειας αποτελεί το πιο ζωντανό παράδειγμα και για τις ηγεσίες.

Αν το εκτιμήσουν και το τολμήσουν και πάρουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη, θα ανταποκριθούν σωστικά στην προτροπή του ποιητή: ‘’Κάν(τ)ε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά’’!

Αλλιώς δεν θα προλάβουν - και δεν θα προλάβουμε. Θα μας προλάβει η φθορά.  

Στη νέα Εκκλησιαστική Επιτροπή Πολυφύτου: Βουλγαροπούλου Κασσιανή, Μπλάνα Αθηνά, Ραφαήλ Αντωνία και Σκιπητάρη Γεώργιο, ευχόμαστε καλή διακονία για την 3ετία 2017-2019.   

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος,
18-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας