Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Πως πραγματικά φθάσαμε στην υπογραφή του έργου για το ταρτάν

Του Μιλτιάδη Ζορμπά
Επειδή τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει ένας διάλογος και μία προσπάθεια οικειοποίησης ενός έργου που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, αλλά μετά την υλοποίησή του θα βελτιώσει σημαντικά την υποδομή και τις προοπτικές στο ανοικτό στάδιο του ΔΑΚ Σερβίων, θα ήθελα να παρατεθεί στους αναγνώστες του ιστότοπου η σειρά των γεγονότων των τελευταίων δυόμισι ετών.
Όταν στο τέλος του 2014 και στις αρχές του 2015 στην Τεχνική Υπηρεσία εξετάζαμε έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα Μέτρα του νέου ΕΣΠΑ,  διαπιστώθηκε και με βάση και τις οδηγίες της Διαχειριστικής αρχής ότι δεν υπήρχαν μέτρο-α που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν έργα για υποδομές Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Ακολούθως μετά από εξέταση της μελέτης που υπήρχε στα αρχεία της Υπηρεσίας από την θητεία του κ. Κοκολιού, διαπιστώθηκε αμέσως ότι τα 150.000 ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα από τον Ιούνιο του 2014 στις προτάσεις της προηγούμενης Δημ. Αρχής για το έργο του Ταρτάν στο ΔΑΚ Σερβίων, δεν θα επαρκούσαν για να καλύψουν τον Προϋπολογισμό.

Μετά την οικειοθελή διάθεση του Μηχανικού κ. Πεκόπουλου Δημητρίου να βοηθήσει, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με την Υπηρεσία και διαπιστώθηκαν πολλά κενά και συμπληρωματικά στοιχεία που έπρεπε να συμπεριληφθούν ώστε να γίνει ένα πλήρες και με τις απαραίτητες υποδομές έργο. Ο κ. Πεκόπουλος ανέλαβε την ριζική αναμόρφωση της μελέτης.
Τον Ιούλιο του 2015 στην πρόθεση του υποφαινόμενου να εγγραφεί στις προτάσεις του ΕΑΠ ποσό 250.000 ο κ. Πεκόπουλος, ο οποίος έχει καθοριστική συμβολή στην πληρότητα του Έργου, με ενημέρωσε ότι δεν θα φθάσουν για τον πλήρη προϋπολογισμό, ο οποίος θα κυμανθεί μεταξύ 280 και 320 χιλιάδων. Σε ενημέρωση της παράταξης στην οποία ανήκα τότε, υπήρξε συμφωνία να μπουν τα δύο έργα αθλητικών υποδομών στις προτάσεις του ΕΑΠ. Αποφασίσθηκε τότε από κοινού με τον μελετητή να βάλουμε 300.000 στην συγκεκριμένη πρόταση και θα προσαρμοζόταν ο προϋπολογισμός σ' αυτό το ποσό. Επόμενο βήμα πριν την έγκριση από το δημ. Συμβούλιο, να έχουμε την προφορική προέγκριση από την επιτροπή εντάξεως πράξεων στο ΕΑΠ, ώστε να μπει σε μέτρο του συγκεκριμένου προγράμματος. Παρά το ότι τα έργα των αθλητικών υποδομών δεν κρίνονται ως "αναπτυξιακά", υπήρξε συνεννόηση με τους Υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Δ-Μ μιας και οι ίδιοι μας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει χώρος στο νέο ΕΣΠΑ, ούτε Εθνικό πρόγραμμα που να έτρεχε τότε για αθλητικές υποδομές.
Μετά την ψήφιση διαπαραταξιακά του έργου από το Δ.Σ., λόγω και των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, η ένταξη από το Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε στις 19-10-2015. Μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμιά ένταξη νέου έργου στο ΕΑΠ, παραμόνο την άνοιξη του 2015 είχαν ενταχθεί στο ΕΑΠ 2012-16 τα έργα "γέφυρες" από το προηγούμενο ΕΑΠ.
Μετά την ολοκλήρωση της εκ βάθρων αναθεωρημένης μελέτης από τον κ. Πεκόπουλο τον Φεβρουάριο του 2016, η Τεχνική Υπηρεσία την προσάρμοσε με μικροδιορθώσεις και ετοίμασε τα Τεύχη Δημοπράτησης, ενώ από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού.
Μετά την συμφωνία του Μαϊου του 2016 μεταξύ δανειστών και Κυβέρνησης για την πρώτη αξιολόγηση, είχαμε νέα καθυστέρηση, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ από 1-6-16 από 23 σε 24%, επέβαλε αναθεώρηση του Προϋπολογισμού του έργου ώστε να ενσωματωθεί η αύξηση μεν, αλλά να έχουμε και πάλι προϋπολογισμό στο ύψος των εγκεκριμένων 300.000 ευρώ. Μετά από την αναπροσαρμογή ορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού τον Ιούλιο του 2016. Το αποτέλεσμα άργησε να επικυρωθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, καθώς τον Αύγουστο του 2016 δεν έγινε συνεδρίαση, παρά την πίεση από τον υποφαινόμενο ο κ. Δήμαρχος δεν συγκαλούσε Οικονομική Επιτροπή επικαλούμενος τις ανεξαρτητοποιήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά τις εγκρίσεις, τον Νοέμβριο να κριθεί σκόπιμο, να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ελέγχων και η Σύμβαση του Έργου διάρκειας 210 ημερών να υπογραφεί τον Μάρτιο του 2017, ώστε να υπάρχει καθαρή θερινή περίοδο για την εκτέλεση των εργασιών. Στο διάστημα από την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου και μετά, το ενδιαφέρον του κ. Τζικανούλα ήταν εντινόμενο, όμως δεν ήταν εφικτό να ξεκινήσουν οι εργασίες το θέρος του 2016, ενώ τον περασμένο χειμώνα δεν θα είχαμε κανένα όφελος να έχει υπογραφεί η Σύμβαση.
Στόχος θα πρέπει να είναι η άρτια εκτέλεση των εργασιών και κυρίως των αποστραγγιστικών που προβλέπονται και θα βοηθήσουν στη καλύτερη ποιότητα και την μακρόχρονη λειτουργικότητα του έργου. Επίσης, θα πρέπει οι χρήστες των εγκαταστάσεων να δείξουν κατανόηση κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών και να σεβαστούν τις όποιες απαγορεύσεις χώρων υπάρξουν τόσο λόγο ασφάλειας, όσο και λόγο χρονικών απαιτήσεων μεταξύ επιμέρους σταδίων των εργασιών. Είμαστε σίγουροι ότι οι χρήστες θα αποκτήσουν αυτό που χρειάζονται και φυσικά θα δωθεί μία καθοριστική ώθηση σ' όλη την αθλούμενη νεολαία στο τμήμα του Στίβου. 


ΖΟΡΜΠΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΑΝΕΞ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

milto esi me ton thanasi sora ti doulia exeis, exeis ksepesi para poli prosekseto den arki mono i aneksartopiisi.

ΖΟΡΜΠΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ είπε...

ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΣΩΡΡΑ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΑ Η ΕΧΩ. ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΗΜΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ "ΕΠΕΝΔΥΤΗ".

Ανώνυμος είπε...

Κε Ζορμπά τί σημαίνει ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος;Ανεξάρτητος απο τί;Στο Δημαρχείο βρίσκεσαι για να προσφέρεις δίπλα σ΄αυτον που ο κόσμος καλώς ή κακώς επέλεξε για Δήμαρχο.Αν διαφωνείς δικαίωμά σου αλλα πάς σπίτι σου και την θέση σου την παίρνει κάποιος που συμφωνεί.Ετσι απλα τα καταλαβαίνουμε τα πράγματα εμείς οι Δημότες Κε Ζορμπά.

Ανώνυμος είπε...

Μίλτο πρέπει να απαντήσεις για το πλήθος των μελετών που έχεις αναθέσει απευθείας σε γραφεία της Θεσσαλονίκης και σε διάφορους άλλους τύπους που έχουν σχέση με τον προηγούμενο Δήμαρχο. Θα μιλήσεις για αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο?

Ανώνυμος είπε...

βρε καθυστερημένε 10:18 το ανεξάρτητος σε πείραξε ; οτι ειναι ένας απο του ς ελάχιστους που δεν ειναι πιράνχας σαυτόν τον συνδυασμό και ασχολείται με το γενικό συμφέρον του δήμου και οχι της τσέπης του δεν σε ενδιαφέρει βλήμα ;

Ανώνυμος είπε...

10.59 ΔΕΝ ΤΌΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ Η ΛΑΘΟΣ;ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΗ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ;ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕΡΒΙΩΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΕ ΖΟΡΜΠΑ;

Ανώνυμος είπε...

12.31 ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. Η ΚΕΡΚΙΔΑ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝ ΕΧΕΙ?

Ανώνυμος είπε...

2:09 ΕΜΕΝΑ ΡΩΤΑΣ; ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ; ΚΕ ΖΟΡΜΠΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΑΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΌ ΚΑΙ Η ΚΕΡΚΙΔΑ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Το κλειστό δεν έχει άδεια. ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό, γι'αυτό και δεν μπορεί η ΔΕΗ να βάλει μετρητή (ρολόι) σε αυτό, και έτσι παίρνει ρεύμα από τις εγκαταστάσεις του 5x5. Γι'αυτό και το γήπεδο δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες, γι'αυτό και δεν έχει παραδοθεί ακόμη επίσημα, γι'αυτό και τόσο ο πρώην δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν απαντάνε στα σχετικά σχόλια.

Η κερκίδα, τα αποδυτήρια, τα γραφεία του Τιτάν και το γυμναστήριο του γηπέδου, όπως και τα παλιά αποδυτήρια, σαφώς και έχουν άδεια. Όποιος έχει τη παραμικρή απορία ας κάνει μια βόλτα στο υποθηκοφυλακειο και στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου για να το διαπιστώσει. Ας σταματήσουν να πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα ορισμένοι που έχουν ἴδια συμφέροντα και οφέλη από τη λειτουργία του κλειστού.

Ανώνυμος είπε...

11.52 εισαι ειτε βαθιά νυχτωμένος ειτε θλιβερός συκοφάντης. Η δεη εχει χρηματοδοτήσει κανονικα το γήπεδο, η χελωνα βρισκεται μπροστα στα αποδυτηρια και σε καμια περίπτωση δεν παίρνει ρευμα απο το 5×5. Αν πας μια βολτα θα το διαπιστώσεις. Αρα ως κοινος αμπελοφιλοσοφος του καφενείου μιλας χωρις να ξέρεις. Επισης καλο ειναι να προσέχουμε τι λεμε δημόσια γιατι η ανωνυμια του διαδικτύου δεν προστατεύει τα πάντα. Το γιατι δεν γινονται μεγαλοι αγωνες ειναι κυριως γιατι δεν υπαρχει θέρμανση. Αληθεια ο δήμαρχος σου θα κανει κατι γι αυτό?

Ανώνυμος είπε...

11.52 ΠΟΣΟ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΣ ΠΟΥΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ? ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΡΙΞΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ ΑΓΩΓΗ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ

Το Προφίλ μας