Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Η υπόσχεση Τσίπρα

Του Θανάση Χειμωνά
Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε ουκ ολίγα τεχνάσματα για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Όλοι θυμόμαστε το θρυλικό «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Τους ισχυρισμούς του για την πάταξη της διαφθοράς, την αδυσώπητη μάχη που θα ξεκινούσε απέναντι στο «Παλιό». Στην πορεία, όλα αυτά φυσικά αποδείχτηκαν μούφα. Κι όμως… Κατά κάποιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ όντως πραγματοποίησε μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν δυο - τρεις μέρες διάβασα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post για την επιρροή των σόσιαλ μίντια (κυρίως του Facebook) στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Στο άρθρο αυτό γινόταν αναφορά στη μαζική και εσκεμμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων η οποία αμαύρωσε την εικόνα της Χίλαρι Κλίντον και βοήθησε τελικά τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Σας θυμίζει κάτι; Μα κάπως έτσι δεν δεκαπλασίασε τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αγγίζοντας τελικά το 40% και κερδίζοντας τις εκλογές το 2015;
Όλοι θυμόμαστε τις
«ειδήσεις» για τα παιδιά που λιποθυμούσαν από την πείνα, για τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς ΜΑΤαζήδες που συμμετείχαν στην καταστολή του «Λαού», για τα εκατομμύρια που είχαν βγάλει στις ξένες τράπεζες οι βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο κ.ο.κ. Προσθέτουμε βεβαίως βεβαίως και τις προσωπικές επιθέσεις και τις στοχοποιήσεις που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια όσοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν την εθνοσωτήριο ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούμαστε στη συνταγή που αντέγραψε ο με θρησκευτική ευλάβεια ο Τραμπ για να χριστεί 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Φυσικά, η χειραγώγηση των σόσιαλ μίντια δεν αποτελεί έμπνευση του Τσίπρα. Έχει εφαρμοστεί τόσο από τον Πούτιν όσο και από το κινεζικό καθεστώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ήταν το πρώτο κόμμα που εισήγαγε τη συγκεκριμένη πρακτική στον λεγόμενο δυτικό κόσμο. Εφαρμόζοντάς τη σε μια αληθινή δημοκρατία και όχι σε μια προβληματική, όπως εκείνη της Ρωσίας, ή μια ουσιαστική δικτατορία, όπως στην Κίνα.

Εδώ αναρωτιέσαι, φίλε αναγνώστη: Ποια λοιπόν είναι η υπόσχεση που υλοποίησαν ο Τσίπρας και η παρέα του; Μα οι συριζαίοι δεν μας έλεγαν πως, με τη νίκη τους, θα άλλαζαν την Ευρώπη και εν συνεχεία τον κόσμο; Θεωρούσαν βέβαια πως την επιτυχία του Τσίπρα θα ακολουθούσε εκείνη των Ποδέμος στην Ισπανία και, σιγά σιγά, όλο το σύμπαν θα γινόταν πιο προοδευτικό και ανθρώπινο. Φευ, οι Ποδέμος καταποντίστηκαν (πληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό και τα νταραβέρια τους με τον ΣΥΡΙΖΑ), η τεχνογνωσία των συριζοτρόλ όμως δεν πήγε χαμένη, συνεισφέροντας λιγουλάκι στην εκλογή του πιο συντηρητικού και ακροδεξιού Πλανητάρχη στην ιστορία. Τώρα, έχει πιθανότατα σειρά μια μεγάλη φαν (το έχει άλλωστε δηλώσει επανειλημμένα άλλωστε) του Αλέξη της καρδιάς μας. Η Μαρίν Λε Πεν. Να λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ όντως αλλάζει τον κόσμο. Προς το πολύ χειρότερο.
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας