Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί ο Τσίπρας δεν επιβάλλει στους υπουργούς να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα;

του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από το aixmi.gr
Διάβασα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών, όπως όλοι οι Έλληνες υποθέτω, και μου δημιουργήθηκαν οι ίδιες απορίες με πέρυσι τέτοιες μέρες.
Απορία πρώτη: Γιατί διατηρούν στο εξωτερικό καταθέσεις υπουργοί, ακόμη και του οικονομικού κύκλου; Προσέξτε: Δεν αναρωτιέμαι γιατί κάποτε απέκτησαν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες. Δικαίωμα κάθε εργαζόμενου είναι να τοποθετήσει τα χρήματά του, όπου εκείνος κρίνει ότι θα είναι ασφαλή ή θα αποδώσουν περισσότερο όφελος. Και, φυσικά, αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για όσους δούλεψαν χρόνια στο εξωτερικό.
Το δικό μου ερώτημα είναι γιατί κρατούν τις καταθέσεις στο εξωτερικό και μετά την υπουργοποίησή τους.
Δεν εμπιστεύονται, μήπως, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την οποία οι ίδιοι έχουν στα χέρια τους; Ή μήπως εν αντιλαμβάνονται ότι είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να πείσουν τους Έλληνες να βγάλουν τα χρήματα που κρύβουν στα «σεντούκια» και να τα βάλουν στις τράπεζες, όταν εκείνοι έχουν τα δικά τους στην ασφάλεια του εξωτερικού;
Το ερώτημα, βέβαια, είναι ρητορικό. Προφανώς και ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει συτό που κάνουν, όπως και τι μήνυμα θα έστελναν αν εν μια νυκτί όλοι απέσυραν τα λεφτά τους από τις ξένες τράπεζες και τα κατέθεταν σε ελληνικές. Το «σήμα» προς τους διστακτικούς Έλληνες θα ήταν πεντακάθαρο: κάντε ό,τι και εμείς.
Απορία δεύτερη: Αφού οι υπουργοί παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, γιατί δεν αναλαμβάνει να τους το «εξηγήσει» ο πρωθυπουργός; Γιατί δεν ζητάει από όσους έχουν λεφτά στο εξωτερικό να τα φέρουν πίσω, για όσο διάστημα παραμείνουν υπουργοί; Μετά, ας κάνουν ό,τι επιλέξουν, δικαίωμά τους είναι.
Θέτω το θέμα με τον τρόπο αυτό, επειδή δε συμμερίζομαι την άποψη ότι ο αριστερός πρέπει να είναι οπωσδήποτε και φτωχός. Δεν πιστεύω πως δεν έχει δικαίωμα να δηλώνει αριστερός, όποιος δεν έχει φορολογική δήλωση ανάλογη με των βουλευτών του ΚΚΕ. Υπάρχουν επιστήμονες με σημαντική καριέρα στο εξωτερικό -είτε επιχειρηματική είτε ακαδημαϊκή, είτε και τα δύο- που απέκτησαν περιουσία και παρέμειναν αριστεροί. Εκείνο που ισχυρίζομαι είναι πως όταν αναλαμβάνουν υπουργικά καθήκοντα σε κυβέρνηση της Αριστεράς, οφείλουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Και για να επιβεβαιώσουν το πολυθρύλητο ήθος της Αριστεράς και για να διαμηνύσουν στους πολίτες ότι πρέπει να εμπιστευτούν την οικονομία της χώρας. Και αφού δεν το κάνουν οι ίδιοι, θα έπρεπε να τους το επιβάλει ο Αλέξης Τσίπρας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας αρέσουν αυτά στο ai-vres.
Επειδή ο συγγραφέας δεν θα απαντήσει μήπως οι αναπαραγωγικοί του ai-vres μπορούν να μας πουν ποιες είναι οι Ελληνικές τράπεζες;

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι και αριστερή Κυβέρνηση. Αρκετά με αυτό το παραμύθι. Αν ο Καμένος που συγκυβερνάει με τον Τσίπρα είναι αριστερός, τότε και εγώ είμαι αεροπόρος. Όσο για το ήθος της αριστεράς, άστα να πάνε.

Το Προφίλ μας