Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Σάλος: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μόνο ψηφοδέλτιο, με πρώτο το Οχι

Με εντελώς παράδοξο τρόπο σχεδιάζει η κυβέρνηση να οργανώσει το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια.
Οπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται το λογικό και επιβεβλημένο από νομικής και πολιτικής άποψης να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα με το «Ναι» και ένα με το «Οχι», συν ένα λευκό.
Αντιθέτως, υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, με διατύπωση του ερωτήματος και πρώτο το «Όχι» , το οποίο θα βρίσκεται αριστερά, ενώ το «Ναι» θα βρίσκεται δεξιά και οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν σταυρό προτίμησης ή να ρίξουν λευκό.
Αρθρο Αλιβιζάτου: Η εκτροπή συνεχίζεται

Με άρθρο του στην Καθημερινή ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Αλιβιζάτος αναφέρει ότι «με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μόλις εξέδωσε (ΦΕΚ Α’64/28.6.2015), η κυβέρνηση μεταβάλλει μονομερώς και προς το συμφέρον της τους κανόνες του παιχνιδιού που ίσχυαν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: όπως ορίζεται επί λέξει, «εάν δεν είναι δυνατή η συγκρότηση μιας μόνο Επιτροπής Υποστήριξης για το «ναι» ή το «όχι», λόγω ιδεολογικών ή πολιτικών ή άλλων διαφωνιών, αυτό ανακοινώνεται [στον αρμόδιο Υπουργό] από τον εκπρόσωπο του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν κάθε επιλογή». Στην περίπτωση αυτή διατίθενται τα 2/3 του προεκλογικού χρόνου στα κόμματα και το 1/3 στους λοιπούς φορείς που συντάσσονται με κάθε επιλογή».
«Με άλλα λόγια, επειδή προφανώς δεν επιθυμεί να συγκροτήσει κοινή Επιτροπή Υποστήριξης με την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας εξασφαλίζει το δικαίωμά του να βγαίνει μόνος στην τηλεόραση για το μεγαλύτερο μέρος του διατιθέμενου ραδιοτηλεοπτικού χρόνου» συνεχίζει.
«Αν αυτό ίσχυε μόνο για τον ίδιο (και για τον κ. Καμμένο) θα επιβεβαίωνε απλώς την κομματική ερμηνεία του Συντάγματος που του είναι τόσο οικεία. Όμως η νέα ρύθμιση επιβάλλει τον κανόνα των 2/3 και του 1/3 και για τους υποστηρικτές της άλλης επιλογής, ακόμη και αν αυτοί δεν το θέλουν. Η τροποποίηση αυτή επήλθε μετά την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, κάτι που ούτως ή άλλως την καθιστά νομικά προβληματική. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι κραυγαλέα παράνομη αφού προσαρμόζει τους κανόνες του παιχνιδιού στις ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος: όχι μόνο θέλει να κρύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κόμμα που διώκεται ως «εγκληματική συμμορία», αλλά εμποδίζει και τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής (δηλαδή του «ναι») να εμφανισθούν ενωτικά, πάνω από κομματικούς πατριωτισμούς. Πρόκειται για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην στρατηγική του αντιπάλου για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι η εκτροπή συνεχίζεται…» καταλήγει.
Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διευκρινίζει ότι το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Βουλής.
Προκαταρκτικά υπενθυμίζεται ότι το Π.Δ. 38/2015 για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αναφέρει ρητά την παρακάτω απόφαση, που αποτελεί ταυτόχρονα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και εν συνεχεία απόφαση της Βουλής:
«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the Completion of the Current Program and Beyond” («Μεταρρυθμίσεις για την Ολοκλήρωση του Τρέχοντος Προγράμματος και Πέραν Αυτού») και το δεύτερο “Preliminary Debt Sustainability Analysis” («Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους»).
Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΟΧΙ.
Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ.»
Όπως γίνεται φανερό η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ
Όσον αφορά την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, τη μορφή και το περιεχόμενό του, υπενθυμίζεται ότι καθορίζονται ρητά από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011, ο οποίος προβλέπει ένα ψηφοδέλτιο στο άρθρο 13 και το περιεχόμενό του στο άρθρο 15.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4023 / 2011 το ψηφοδέλτιο είναι ένα.
Άρθρο 13
1. Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
2. Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Σύμφωνα με το άρθρο 15, καθορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου.
Άρθρο 15
1. Σε κάθε έντυπο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα.
2. Παραπλεύρως κάθε ερωτήματος αναγράφονται, με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης, οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.
3. Το ερώτημα και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με κάθετη γραμμή της ίδιας απόχρωσης.
4. Στην περίπτωση που τα ερωτήματα είναι περισσότερα, αυτά και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με οριζόντια γραμμή.
5. Ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του σε κάθε ερώτημα, θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό ή άλλη καθορισμένη στο προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ένδειξη, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης.
6. Όταν δεν τίθεται σταυρός ή άλλη προβλεπόμενη ένδειξη σε έντυπο ψηφοδέλτιο, αυτό για κάθε ερώτημα χωρίς απάντησης θεωρείται λευκό
Μητσοτάκης: Εβαλαν πρώτο το Οχι, ντροπή!
Απαράδεκτο και «ξεδιάντροπη επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γεγονός ότι στο ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα είναι πρώτο το «Οχι».
Γράφει ο κ. Μητσοτάκης στο τουίτερ για το ψηφοδέλτιο:
Κυριάκος Μητσοτάκης ‏@kmitsotakis 9m9 minutes ago
Αν αυτό είναι το ψηφοδέλτιο αποτελεί ξεδιάντροπη επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου. Ντροπή. #dimopsifisma #Nai

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έρχεται ο άλλος το πρωί και μου λέει « τι σόι αρχηγός είναι ο τσίπρας και ρίχνει την ευθύνη στον λαό και του απαντάω «ξέρεις οι αριστεροί (θέλουν να) έχουν ηγέτες και όχι τσομπάνηδες». «Δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη», συνεχίζει. «οκ του λέω, έχεις εμπιστοσύνη στον Ζάππειο, στο πασοκ και τον ποταμίσιο του ψαριανού, τον γιούνκερ που έκανε το Λουξεμβούργο το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος στην ευρώπη, στον ντάισεμπλουμ που δήλωνε ότι έχει μεταπτυχιακό και το πανεπιστήμιο τον άδειασε , στην λαγκάρντ που στην γαλλία την αποκαλούν θάτσερ»? «Δεν εμπιστεύομαι τον τσίπρα» επιμένει. «ρε άνθρωπε επειδή δεν τον εμπιστεύεσαι σου λέει, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ, ΘΕΣ ΝΑ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙΣ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ Ή ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ»?
Μου λέει «εγώ δεν ξέρω από αυτά» και έφυγε.


για τον αλεβιζάτο δεν υπάρχει κάτι να πει κανείς. γνωρίζουμε όλοι με ποιους πολιτεύεται

να υπενθυμίσω ότι κορυφαίος συνταγματολόγος είναι και ο μπένι του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο λοβέρδος της διαπόμπευσης των οροθετικών και ο κατάλογος συνεχίζεται με άφαρίκιαλλα τε

Ανώνυμος είπε...

Και καλά κάνει!Μη σου πω ότι έπρεπε να βάλει μόνο το ΟΧΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ολοι ρωτανε και ανησυχουν για το τι θα γινει αν ψηφιστει το οχι.Εγω θα ηθελα καποιος να μου απαντησει υπευθυνα για το πως θα ειναι η ζωη μιας οικογενειας με βασικο μισθο και τοσους φορους η η ζωη ενος συνταξιουχου με 240 ευρω συνταξη.Αυτοι οι ανθρωποι θα ειναι στην ευρωπη αλλα ποσο μπορει να αντεξουν λιμοκτονοντας?Γιατι μ αυτα τα εισοδηματα δεν θα εχουν την πολυτελεια να φανε.Αλλα βεβαια θα μου πεις θα ειναι υπερηφανοι γιατα θα πεθανουν Ευρωπαιοι.Εγω παλι θα ηθελα αν ειναι να πεθανω αυτο να το κανω για την Ελλαδα σαν Ελληνιδα!!!!!Δεν ακυρωνω την αντιθετη αποψη απλα σαν αναγνωστρια του σαιτ παραθετω την δικη μου

Ανώνυμος είπε...

Γιατί καθορίζεις τη σύνταξη 240 Ευρώ ;;;; από πού προκύπτει αυτό ;;;
Οι εταίροι νομίζω ότι μας ζητούν διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία ώστε η οικονομία μας σαν χώρα να γίνει βιώσιμη ….
Τι σε κάνει να πιστεύεις πως με το όχι δεν θα έχεις μειωμένες συντάξεις; ή μειωμένους μισθούς ; σε μια χώρα χρεοκοπημένη πιθανότατα εκτός Ευρωζώνης αρχικά και εκτός Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης αργότερα;;;;

Ανώνυμος είπε...

Τα 240 προκυπτουν απο τις μειωσεις που θα γινουν αν περασουν τα συγκεκριμενα μετρα των εταιρων.Οσο για το τι με κανει να πιστευω οτι το αυριο θα ειναι καλυτερο με το οχι η αποψη μου/και ξαναλεω οτι δεν ακυρωνω κανεναν που εχει αντιθετη αποψη για τους οποιους λογους/ειναι οτι ηδη η χωρα εχει πτωχευσει οσο και να μην μας αρεσει αυτο.Αν παρθουν και αυτα τα μετρα εχουμε σβησει!Ενω αν τα αρνηθουμε ισως εχουμε μια αμυδρη ελπιδα για σωτηρια.Και μη μεινετε στη λεξη ισως γιατι τα τελευταια χρονια μ αυτη τη λεξη ζουμε.Ισως αυριο να ειναι καλυτερα τα πραγματα ισως αυριο να βρω δουλεια ισως αυριο να πληρωθω και να εχω να καλυψω τις υποχρεωσεις μου.Οσο για την Ε.Ε δεν ειδα κανεναν να παιρνει θεση οταν οι γειτονες μας μας επισκεπτονται με τζαμπουκα απο αερα η θαλασσα.Δεν ειμαι υπερ του να φυγουμε απο την Ε.Ε αλλα νομιζω πως αξιζουμε περισσοτερη προσοχη και σεβασμο απο τους εταιρους μας χωρις τραμπουκισμους και μαγκιες αλλα σιγουρα και χωρις να σκυβουμε συνεχεια το κεφαλι

Ανώνυμος είπε...

Είναι απίθανο αυτό που συμβαίνει με τους Συριζαίους. Μην τυχόν και κάποιος έχει διαφορετική άποψη. Πυρ ομαδόν και στον Καιάδα.Το κακό όμως είναι ότι προσπαθούν την κομματική τους προπαγάνδα ανερυθρίαστα να την περάσουν και στους άλλους. Από πού προκύπτει σύνταξη στα 240 €; Άλλα προβλέπονται από τις προτάσεις της κυβέρνησης και των δανειστών. Ο θεός να βάλει το χέρι του. Πάντως εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας. Ναι στην Ευρώπη και στο Ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Πρωτα απο ολα δεν ειμαι Συριζα.Δευτερον απο την αρχη ξεκαθαρισα πως δεν ακυρωνω την αποψη κανενος απλα παραθετω τη δικη μου/πραγμα που μαλλον ενοχλει καποιους γιατι δεν εχουν μαθει να δεχονται αλλες αποψεις διαφορετικες απο τις δικες τους/και συνοψιζοντας θα συμφωνησω μαζι σου Ο ΘΕΟΣ βοηθος

Ανώνυμος είπε...

poy einai i raxil na kopsi merika eyro na pliro8oyme

Το Προφίλ μας