Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Kαι στο βάθος Μνημόνιο δραχμής

Του Γιώργου Καρελιά
Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε την προδιαγεγραμμένη απόφαση της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να θέσουμε ορισμένα ευθέα ερωτήματα, που απαιτούν καθαρές απαντήσεις.
Ερώτημα πρώτον: Είναι συνταγματική ή αντισυνταγματική η πρόταση για δημοψήφισμα;
Απάντηση: Δεν έχει σημασία. Έτσι κι αλλιώς, η Βουλή παίρνει την τελική απόφαση. Η Βουλή κρίνει τη συνταγματικότητα. Μία -και μοναδική- περίπτωση υπάρχει να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα: να διαφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην το προκηρύξει. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Ερώτημα δεύτερον: Είναι καθαρό ή παραπλανητικό το ερώτημα που επέλεξε η κυβέρνηση να τεθεί στο δημοψήφισμα;
Απάντηση: Πρώτον, ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τους πάντες σχετικά με τις προθέσεις του. Μόλις πριν από δέκα ημέρες, διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να
πει το «ναι» ή το «όχι» σε οποιαδήποτε συμφωνία και ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος. Διαβάστε και ακούστε εδώ. Δεύτερον, το ερώτημα δεν είναι σαφές, όπως απαιτούν τα δημοψηφίσματα. Δεν ξέρουμε για ποια πρόταση θα ψηφίσουμε. Κι αν αυτή που ξέρουμε (των δανειστών) αποσυρθεί; Ήδη δεν ισχύει.
Ερώτημα τρίτον: Είναι εντέλει αυτό το πραγματικό ερώτημα ή μήπως είναι άλλο; Την απάντηση έχει δώσει σε ανύποπτο(;) χρόνο ο Βαρουφάκης (εδώ). Το πραγματικό ερώτημα είναι «ναι ή όχι στο ευρώ» κι έτσι θα το εκλάβουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν. Όμως, τώρα αυταπάτες δεν υπάρχουν: το «όχι» σημαίνει «όχι» στη λιτότητα του ευρώ. Άρα, φεύγουμε. Η άκρως αντιευρωπαϊκή ομιλία Τσίπρα στη Βουλή το επιβεβαιώνει. Ο Τσίπρας δεν θα μπορεί την επόμενη μέρα να συμβιώσει με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
Ερώτημα τέταρτο: Ποιος θα κερδίσει το δημοψήφισμα;
Απάντηση: Αν επικρατήσει η κυβερνητική πρόταση για «όχι» ή «ναι» στην πρόταση των δανειστών, θα κερδίσει η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), με την οποία συμφωνεί  και η Χρυσή Αυγή. Ελάχιστοι θα ψηφίσουν «ναι» στην επιβολή φόρων. Αντίθετα, αν το ερώτημα μετατραπεί, επί της ουσίας, σε ερώτημα υπέρ ή κατά του ευρώ, η κατάσταση αλλάζει. Η κυβέρνηση θα ηττηθεί. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει τα κόμματα που συγκροτούν το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) να πάρουν καθαρή θέση υπέρ του «ναι». Μεσοβέζικες στάσεις ευνοούν μόνο την κυβερνητική θέση.
Ερώτημα πέμπτο: Το δημοψήφισμα θα δώσει λύση στο πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει (όχι στη λιτότητα);
Απάντηση: Όχι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά του. Αν επικρατήσει το «ναι», η χώρα θα συνάψει νέα συμφωνία με τους εταίρους της στη βάση που αυτοί πρότειναν. Δεν είναι αυτή τη στιγμή σαφές ποια κυβέρνηση θα την υπογράψει. Η παρούσα κυβέρνηση, πάντως, θα έχει αποδοκιμαστεί. Πολιτικά δεν θα μπορεί να σταθεί.
Αν επικρατήσει το «όχι», υπάρχουν δυο ενδεχόμενα. Πρώτον, η κυβέρνηση να επιδιώξει νέα συμφωνία με τους δανειστές, ευνοϊκότερη από την προταθείσα. Αν εκείνοι δεχτούν, όλα καλά. Δεύτερον, οι δανειστές να μη δεχτούν ουσιώδεις αλλαγές και η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά στο ίδιο αδιέξοδο και μπροστά στο δίλημμα να αποδεχθεί το νέο Μνημόνιο ή να το απορρίψει και να φύγει από την ευρωζώνη.
Στην πρώτη περίπτωση θα πορευθούμε με το νέο Μνημόνιο των «θεσμών». Στη δεύτερη με ένα νέο Μνημόνιο, ελληνικό, της δραχμής, που θα είναι τρισχειρότερο. Για όλα αυτά θα μελετήσουμε, θα σκεφθούμε και θα αποφασίσουμε μέσα σε εφτά ημέρες. Καλό κουράγιο.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας