Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πρώην διευθυντής τράπεζας καλλιεργεί 73 στρέμματα αρωματικών φυτών στο Φρούριο!

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του μισθολογικού κόστους των τραπεζών, τον οδήγησε πριν δυο χρόνια σε εθελούσια έξοδο από την Τράπεζα Πειραιώς όπου εργαζόταν ως διευθυντής, μετά από 28ετή επιτυχημένη καριέρα σε διάφορες ιδιωτικές τράπεζες, σε διευθυντικές ως επί το πλείστον θέσεις (Εργασίας, Eurobank, Κύπρου, Πειραιώς). Ήταν μόλις 51 ετών και με τη συνταξιοδότησή του να βρίσκεται πολύ μακριά, πήρε τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί συστηματικά με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, κάνοντας το μεγάλο άλμα από τον χώρο της παροχής υπηρεσιών στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα, μετά από ώριμη σκέψη, επισταμένη μελέτη και έρευνα, οπλισμένος βέβαια  με όρεξη για δουλειά, αποφασιστικότητα και πλάνο δημιουργίας.
Πρόκειται τον Χρήστο Λιάκο του Ευαγ., που από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2014-2015, καλλιεργεί βιολογικά στον τόπο της γενέτειράς του, στο Φρούριο των Καμβουνίων Σερβίων-Βελβεντού,  73 στρέμματα αρωματικών φυτών, που κατανέμονται σε 53 στρέμματα τσαγιού του βουνού (200.000 φυτά) και 20 στρέμματα ρίγανης (70.000 φυτά). Συγκεκριμένα καλλιεργεί 10 στρέμματα τσάι του βουνού τύπου Ολύμπου (Sideritis Scardica) στη θέση Γεώτρηση, 10 στρέμματα τσάι του βουνού τύπου Παρνασσού (Sideritis Raeseri) στη θέση Αι-Θανάσης, 17 στρέμματα τσάι του βουνού
τύπου Παρνασσού στη θέση Αι-Δημήτρης, 16 στρέμματα επίσης τσάι του βουνού Παρνασσού στη θέση Αι-Λιάς και τέλος 20 στρέμματα ρίγανη στη θέση Κόκκινος.
Η πρώτη χρονιά κρίνεται σαν ιδιαίτερα θετική, αφού οι απώλειες φυτών ήταν σχετικά ελάχιστες, ενώ κατάφερε να έχει και παραγωγή κάποιων ποσοτήτων τσαγιού και ρίγανης. Παραγωγή που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί από του χρόνου και τα επόμενα χρόνια.
Τα αγροτεμάχια που καλλιεργεί  είναι επί ενοικίου και προέρχονται στο σύνολό τους από δημόσιες εκτάσεις αδιάθετες εκτός αναδασμού,
που κατοχύρωσε κατόπιν δημοπρασίας από τη Δνση Γεωργίας ΠΕ Κοζάνης για 25 έτη, έναντι -υψηλού αναμφίβολα- τιμήματος 34 € ανά στρέμμα/ανά έτος. Στον άμεσο σχεδιασμό του είναι η ενοικίαση επιπλέον αγροτεμαχίου 20 στρεμμάτων για την καλλιέργεια τσαγιού, ενώ διεκδικεί επίσης από τη Δνση Γεωργίας  για μακροχρόνια ενοικίαση -συναντώντας αδικαιολόγητες δυσκολίες- και οικοπεδική έκταση για την ανέγερση εγκαταστάσεων ξήρανσης και αποθήκευσης του προϊόντος.
Συνομιλώντας με το Χρήστο, με φόντο τις επιμελημένες καλλιέργειές του, σχηματίζεις
γρήγορα την εντύπωση ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει δυναμικά, έχοντας όραμα και σχέδιο, γνωρίζοντας και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.  Έχει μελετήσει και τις παραμικρές λεπτομέρειες, προέβη σε εδαφολογικές αναλύσεις, εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μέσω του ΕΘΙΑΓΕ,  έρχεται σε επαφή με αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου ή συνεταιρισμούς θέλοντας να συνεργαστεί και να πλασάρει το προϊόν, με βλέψεις και στην αγορά του εξωτερικού μέσω διαδικτύου, μελετά τον τρόπο πιστοποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας του προϊόντος
που προσδίδουν βέβαια την υπεραξία, σχεδιάζει την επωνυμία και το εμπορικό σήμα του προϊόντος. Στα άμεσο σχεδιασμό του -τη φετινή θερινή περίοδο- είναι η μεταλλική κατασκευή ξηραντηρίου κάλυψης κτίσματος 800 τ.μ. με επιφάνεια ξήρανσης περί τα 4.500 τ.μ.
Στηρίζεται στις δυνάμεις του, δεν προσβλέπει στη βοήθεια από κρατικές ή αυτοδιοικητικές υπηρεσίες και τονίζει ότι η όλη δραστηριότητα δεν τυγχάνει καμιάς επιδότησης.
Συνομιλώντας με το Χρήστο, αποκομίζεις τη βεβαιότητα ότι θα πετύχει…

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

51 xronon xekoyrastos kai me to efapax agorase thn gh o agroths h enas aplos poliths pws? aytoi oi kyrioi prepei na exoyn forologia 100% poy ton postarhs kiolas 8a prepe na ntrepese gia paradigma ton evales

Ανώνυμος είπε...

Ψυχραιμία "ανώνυμε" κομπλεξικέ ελληναρά της μιζέριας, του καναπέ και του καφενείου. Ώστε κινδυνεύει να καταληφθεί και ο πρωτογενής τομέας από "βολεμένους". Χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή των Καμβουνίων καλλιεργούνται υποτυπωδώς ή μένουν ακαλλιέργητα. Αν υπήρχαν άλλοι δέκα, με εγχειρήματα ανάλογα με του Χρήστου, η περιοχή θα άλλαζε όψη σε λίγα χρόνια.
Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν για το τόλμημα του Χρήστου και ευχές να διατηρήσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα μέχρι να πετύχει.
ΥΓ Και πριν σχολιάζεις να διαβάζεις τουλάχιστον τα άρθρα (που την είδες την αγορά γης;)

Γ. Μαστρ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε με τα greeklish που η χρήση τους θα σε δικαιολογούσε μόνο εάν ήσουν προγραμματιστής της δεκαετίας του 80:
α. ο άνθρωπος δεν έκλεψε, δούλεψε και πήρε αυτά που προβλεπόταν, βλέπε εφάπαξ που το χρησιμοποιείς απαξιωτικά.
β. πήρε μεγάλο ρίσκο γιατί επενδυτικά μπορούσε να χρησιμοποιούσε το εφάπαξ αλλού και με λιγότερο ρίσκο

Μπράβο στον κύριο Χρήστο γιατί τόλμησε και επένδυσε στον τόπο του!

Το Προφίλ μας