Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Το Eurogroup απέρριψε την παράταση που ζητάει ο Τσίπρας- Αρχίζει plan B

Έβγαλαν έξω τον Βαρουφάκη.

 • Δραματικές ώρες για την χώρα μας.
«Εχω εκπλαγεί αρνητικά από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία διεκόπη πριν από λίγο και θα συνεχιστεί χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη στο τραπέζι.
Οπως μεταδίδει ο Πίτερ Σπίγκελ, υπήρξε μικρή διακοπή στο Eurogroup, το οποίο θα συνεχιστεί χωρίς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Eurogroup απέρριψε το
αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μήνα στο πρόγραμμα.
Αυτό σημαίνει ότι στις 30 Ιουνίου, Τρίτη, το πρόγραμμα παύει να ισχύει και έτσι παύει να ισχύει και η πρόταση των δανειστών πάνω στην οποία γίνεται το δημοψήφισμα στην Ελλάδα!
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup, την οποία δεν υπέγραψε ο Βαρουφάκης!


Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα
Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup «για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης» χωρίς όμως τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβγαλαν από τη συνεδρίαση τον Γιάνη Βαρουφάκη και συνεχίζουν μόνοι τους τη συνεδρίαση για το PLAN B, δηλαδή τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.

Στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών είπαν όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε την αποχώρηση Βαρουφάκη ώστε όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης να συζητήσουν το PLAN B για τη χώρα μας.
Ντάισελμπλουμ: Τέλος συνομιλιών λόγω άρνησης της πρότασης των θεσμών από την Ελλάδα
Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκίνησε τη συνέντευξή του ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει μια κοινή δήλωση των 18 υπουργών της Ευρωζώνης και ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με αυτές τις δηλώσεις. Συμπλήρωσε δε ότι στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου οι 18 για να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο. 
Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ντάισελμπλουμ: 
 • Οπως προείπα εξεπλάγην αρνητικά με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης 
 • Μετά το τελευταίο eurogroup είπα ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις 
 • Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν αλλά η ελληνική πλευρά έπρεπε να εγκαταλείψει χθες 
 • Εφερε σε τέλος τις συνομιλίες 
 • Μετά καταλάβαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει τις προτάσεις των θεσμών 
 • Οι 18 λυπούνται για αυτή την εξέλιξη 
 • Γιατί διεκόπησαν χθες οι συνομιλίες και σήμερα δεν υπήρχαν νέες 
 • Αυτές οι προτάσεις έλαβαν το μέγιστο της ευελιξίας που το eurogroup προέβλεπε 
 • Ημασταν προετοιμασμένοι να λάβουμε υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα 
 • Οι θεσμοί και οι προτάσεις τους έδειξαν τη μέγιστη ευελιξία 
 • Ωστόσο οι ελληνικές αρχές απέρριψαν αυτές τις προτάσεις και αποφάσισαν να υποβάλλουν μαι δική τους πρόταση για δημοψήφισμα 
 • Η δική μας διαδικασία δεν είχε τελειώσει ωστόσο η ελληνική πλευρά αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες και να απορρίψει τις προτάσεις 
 • Δίνει την επιλογή του όχι σε προτάσεις που δεν ήταν τελικές 
 • Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ
 • Εμείς θα συναντηθούμε εκ νέου για να δούμε τα μελλοντικά μας βήματα 
Ερ.: Τι θα σήμαινε το όχι και τι το ναι στο δημοψήφισμα;
 • Πολλοί υπουργοί στο Eurogroup έκαναν το ίδιο ερώτημα στον Βαρουφάκη: τι θα σημαίνει το ναι παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει εκστρατεία κατά του όχι 
 • Μας είπαν ότι θα εφάρμοζαν το πακέτο 
 • Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας 
 • Αν η κυβέρνηση έχει εκφραστεί τόσο αρνητικά όπως χθες ο Τσίπρας, τότε η αξιοπιστία είναι μικρή 
 • Αν υπάρχει όχι, τότε θα υπάρξει δυνητικά ένα καλύτερο μέλλον 
 • Δεν ξέρω την απάντηση 
 • Οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει αλήθεια να το πει στους ψηφοφόρους τότε έχει προβλήματα αξιοπιστίας 
Ερ.: Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο λαός για να μείνει στο ευρώ; 
 • Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε αυτό βήμα βήμα
 • Το κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πρόταση δεν είχε ολοκληρωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι στο τραπέζι 
 • Το κοινοβούλιο πρέπει να αποφανθεί να καταλάβει που είμαστε και να δει αν έχει ενημερωθεί σωστά για την πρόταση 
Ερ.: Αν το πρόγραμμα εκπνεύσει την 30η Ιουνίου τι θα ψηφίσουν την Κυριακή; 
 • Μου κάνετε μια ερώτηση που ίσως θα έπρεπε να απευθύνετε στην ελληνική κυβέρνηση
 • Υπήρχε μια τετράμηνη παράταση 
 • Εως τώρα ήμασταν αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει 
Ερ.: Μπορεί να προσφερθεί ρευστότητα μετά την Τρίτη;
 • Είναι ένα ερώτημα που η εΚΤ πρέπει να απαντήσει, είναι ανεξάρτητη 
Ερ.: Ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να πληρώσει το χρέος;
 • Είναι  ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης σε οποιοδήποτε σενάριο, 
 • Πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. 
 • Η ευρωζώνη έχει δώσει υποστήριξη στην Ελλάδα, υπάρχει ευθύνη, βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση και μετά το δημοψήφισμα η ευθύνη θα  βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση 
Ερ.: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη συνέχιση των συνομιλιών, τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την  ΕΚΤ, τι θα γίνει αν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση; 
 • Θα συναντηθούμε τώρα χωρίς τον Βαρουφάκη για να δούμε τι θα γίνει με όλα αυτά 
Ερ.: Τι θα συμβεί αν οι Ελληνες επιλέξουν ναι την Κυριακή, μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα, τι θα συζητήσετε τώρα,
 • Θα επεκταθούμε σε όσα θέματα κρίνουμε απαραίτητα, εμείς εγγυόμαστε ότι θέλουμε να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης 
 • Λυπούμαστε που η Αθήνα απέρριψε τις προτάσεις μας
 • Επί τη βάση όσων ήταν στο τραπέζι ως τώρα θα έχουν ένα δημοψήφισμα, αν υπάρχει ναι, θα δούμε τι θα γίνει, ωστόσο θα υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, αν είναι το αποτέλεσμα είναι ναι, το ερώτημα είναι ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόβλημα. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ στο Eurogroup συζητήθηκαν τρεις επιλογές για την κατάσταση στην Ελλάδα.
1)Να «πατήσει» η ΕΕ το κουμπί stop και να αποσυρθούν όλες οι υπάρχουσες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η πρόταση για παράταση της προθεσμίας για τη λήξη του δεύτερου προγράμματος χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερη οικονομική ρευστότητα.
2) Η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να επιμείνει στην τελευταία πρόταση που κατατέθηκε προς την Ελλάδα, η οποία εμπεριείχε σύμφωνα με τους δανειστές συμβιβαστική μορφή σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, η οποία όμως διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές" των πιστωτών για τις συντάξεις και του ΦΠΑ.
3) Τέλος, η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να δώσει την ευκαιρία στον Γιάνη Βαρουφάκη να παρουσιάσει μια τελευταία πρόταση, η οποία να περιέχει συμβιβασμούς στον ΦΠΑ και ειδική αντιμετώπιση για τα ελληνικά νησιά, τα οποία αποτελούν το βαρόμετρο της τουριστικής βιομηχανίας. Στη συνέχεια να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια βιαστική συμφωνία.
Βαρουφάκης: Ζητάμε παράταση λίγων εβδομάδων
Επέκταση όχι για λίγες ημέρες αλλά για λίγες εβδομάδες θα ζητήσει η Ελλάδα, όπως εξήγησε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Reuters, πριν ξεκινήσει το Eurogroup.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να επιτύχει γρήγορα μια συμφωνία με τους πιστωτές στο πνεύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Οσον αφορά την πληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι θα εξαρτηθεί από την ευελιξία που θα δείξουν οι πιστωτές και πρόσθεσε ότι θέλει η ΕΕ να επιστρέψει το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει παρακρατήσει η ΕΚΤ για να πληρωθεί το Ταμείο στις 30 του μηνός.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοικτές κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου διάσωσης  και ότι ρόλος της ΕΚΤ είναι να το διασφαλίσει.
Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ
«Το δημοψήφισμα είναι μία θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα καθώς κλείνει την πόρτα για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία πρόταση των Θεσμών, η πόρτα στο μυαλό μας ήταν ακόμα ανοιχτή για επιπλέον συνομιλίες» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup λαμβάνει δραματικές διαστάσεις αφού, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, διακυβεύεται πλέον η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Bαρουφάκης: Ζητάμε επέκταση λίγων εβδομάδων, όχι ημερών
Oπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Reuters η Ελλάδα θα ζητήσει στο σημερινό Eurogroup επέκταση λίγων εβδομάδων και όχι ημερών. 
Μπλοκ των Βόρειων για αρνητική στάση απέναντι στο αίτημα της Αθήνας
Οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν, ωστόσο, ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα. Πριν καν συγκληθεί το Eurogroup, υπήρξε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στο κεντροδεξιό μπλοκ και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα απορρίψουν το αίτημα της Αθήνας. Το στίγμα έδωσε ο Φινλανδός υπουργός μιλώντας για καθαρή πλειοψηφία που απορρίπτει την επέκταση, ενώ ο εκφραστής της σκληρής γραμμής Βόλφανγκ Σόιμπλε έστειλε μήνυμα πως την Τρίτη τελειώνει το ισχύον πρόγραμμα.
H Handelsblatt γράφει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πουν όχι σε παράταση του ελληνικού προγράμματος. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, το Eurogroup  δεν θέλει να δώσει στην Ελλάδα νέα προθεσμία. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα».
Όσον αφορά στο «καυτό» θέμα των τραπεζών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνουν ανοικτές σε όλο αυτό το μεταβατικό διάστημα, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ παίζει κομβικό ρόλο σε αυτό. Τα μηνύματα δεν είναι, πάντως, ενθαρρυντικά, αφού φαίνεται ότι υπερισχύει η άποψη για capital controls έτσι ώστε να μην πληγεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμα πιο σκληρές εισηγήσεις για κλείσιμο των τραπεζών και πιο αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με τα όσα εφαρμόστηκαν στην Κύπρο.
Κυβέρνηση: Ακόμη κι αν μας καλέσουν για συνομιλίες, το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικότατα
Κυβερνητική πηγή μιλώντας λίγο νωρίτερα στο iefimerida.gr ανέφερε πως οι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με χαμηλές προσδοκίες, και συμπλήρωσε πως με αυτό το δεδομένο οι διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν αν ψηφίσει ο λαός «όχι». Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα βγάλει «ναι» απλά θα βάλουμε την υπογραφή μας, προσέθεσε. 
Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι δεν θα γίνει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν καλό να μας καλέσουν (σ.σ. οι Θεσμοί)το δημοψήφισμα όμως  θα γίνει κανονικότατα», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι το Eurogroup της Πέμπτης ήταν καταλυτικό για να δρομολοληγθούν οι εξελίξεις για δημοψήφισμα. 
Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΔΝΤ δεν είναι  ο καλύτερος υπερασπιστής του ευρώ, ενώ όσον αφορά την ΕΚΤ και τον ELA είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα αποσύρουν τη στήριξη στις τράπεζες επειδή η χώρα πάει σε δημοψήφισμα». 
H πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι
Η πρόταση των Θεσμών, η οποία θα αποτελέσει τη βάση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Αυτό τόνισε, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τον Μισέλ Ρέινς, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν κανονικά στις 3 μ.μ. και θα αξιολογήσουν την κατάσταση, μετά από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα.
Παράλληλα, ο Ρέινς σημείωσε ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή την ώρα διεξάγεται όπως ήταν προγραμματισμένο η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup για να προετοιμάσει τις εργασίες του Eurogroup.
Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, ανέφερε ότι οι Ελληνες καλούνται να ψηφίσουν επί μίας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι.
Στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να βρεθεί το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ομως, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι δυσοίωνα για κάτι τέτοιο, με αξιωματούχους να δηλώνουν στον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times και τον Εντ Κόνγουεϊ του Sky News, ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο.
Αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών θα είναι και ένα εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Λίγο αργότερα όμως, η εισήγηση του EuroWorking Group, προς το Eurogroup, ήταν να μην γίνει δεκτή η παράταση του προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega.
Πηγές από τη διαπραγμάτευση, τις οποίες επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι, αναφέρουν ακόμη ότι αποσύρεται από το τραπέζι των συζητήσεων και η πρόταση των δανειστών, ενώ θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ακούσουν την εισήγηση του Γιάννη Βαρουφάκη.
Λαγκάρντ: Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους
Προσερχόμενη για τη σύσκεψη του Eurogroup, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι η δουλειά θα συνεχιστεί και επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για ελάφρυνση χρέους από μέρους των Ευρωπαίων.
«Πάντα με τους Θεσμούς έχουμε δείξει ευελιξία για την προσαρμογή στις νέες οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στην Ελλάδα. Ο σκοπός των όσων κάνουμε είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και η αποκατάσταση της οικονομικής ανεξαρτησίας της όπως και σε άλλες χώρες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Χρειάζεται ισορροπημένη προσέγγιση. Από τη μία βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και από την άλλη οικονομική υποστήριξη και αναδιάρθρωση χρέους. Εχουμε δουλέψει σε αυτές τις γραμμές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε η διευθύντρια του Ταμείου.
Μοσκοβισί: Οι συνομιλίες διεκόπησαν με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος
Πιερ Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το Eurogroup πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσο η συμφωνία εξακολουθεί να είναι δυνατή υπό της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος. Οταν κοιτάζω να δω το πού είματσε βλέπω διαφορές αρκετά περιορισμένες και καλά προσδιορισμένες. Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Καθήκον μας είναι πρώτα να εξετάσουμε την κατάσταση και στη συνέχεια να λάβουμε αποφάσεις. Το Eurogroup θα αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να γίνει συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη σήμερα. Οι Θεσμοί πάντα έδειχναν τη σαφή τους βούληση να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η θέση της Κομισιόν είναι πάντα απλή και θετική. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οι συνομιλίες διεκόπησαν με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Η απόφαση για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί στη σημερινή συζήτηση των υπουργών Οικονομικών. Η πρόταση των θεσμών που είναι στο τραπέζι είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. 
Την περίπτωση επέκτασης απέρριψε ο Αλεξάντερ Στουμπ. «Πολύ δυσάρεστη έκπληξη το ελληνικό δημοψήφισμα. Κλείνει τις πόρτες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η ξεκάθαρη πλειοψηφία μέσα στο Eurogroup είναι της άποψης ότι αποκλείεται επέκταση του προγράμματος. Το Plan B γίνεται τώρα Plan A», δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ.
Ντε Γκίντος: Δύσκολο να συμφωνήσουμε για παράταση, καθώς υπάρχει μονομερής ρήξη από την ελληνική πλευρά
Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λούις Ντε Γκίντος: Τα πράγματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα. Δύσκολο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε τέτοιες περιστάσεις. Τα πάντα έχουν γίνει λίγο πιο δύσκολα. Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου. Δύσκολο να συμφωνήσουμε για μια παράταση, καθώς υπάρχει μια «μονομερής ρήξη» από την ελληνική πλευρά. Σκοπός αυτού του Eurogroup είναι να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα έχει κάνει τη ζωή όλων δυσκολότερη. Η απόφαση του Eurogroup σήμερα, θα έχουν επιπτώσεις για τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα. Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο σημείο όπου το Plan B θα γίνει Plan A. 
Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση έχει λήξει τις διαπραγματεύσεις
Σόιμπλε: «Η ελληνική κυβέρνηση, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, έχει λήξει τις διαπραγματεύσεις. Θέλαμε να συζητήσουμε την επέκταση, αλλά ο Τσίπρας το έληξε. Δεν έχουμε καμία βάση για περαιτέρω συζητήσεις. Κανένας από τους συναδέλφους μου δεν βλέπει δυνατότητα για μια συμφωνία τώρα». Οταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ρωτήθηκε για το Plan Β και τι μπορεί να σημαίνει αυτό απάντησε πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η επέκταση λήγει την Τρίτη και πλέον δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες.  
Σελινγκ: Γιατί δεν έκανε πριν εβδομάδες η Ελλάδα το δημοψήψισμα;
«Αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν σοβαρή με τη δημοκρατία, γιατί δεν έκαναν δημοψήφισμα πριν από εβδομάδες, όταν υπήρχε ακόμη χρόνος; Δεν υπάρχει συμφωνία οπότε πώς μπορούν να ψηφίσουν οι Ελληνες; Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει επέκταση του προγράμματος», τόνισε ο Χανς Γιόεργκ Σέλινγκ, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Κάζιμιρ: Τι περιμένω από τον Βαρουφάκη; Διάλεξη ως συνήθως
Πίτερ Κάζιμιρ (Σλοβακία): Η ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε για να παίρνει αποφάσεις, οπότε πρέπει να τις πάρει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η προσθέτει δράμα. Αν απορρίψει την πρόταση που είναι στο τραπέζι, τότε το πρόγραμμα τελείωσε. Τι περιμένω από τον Βαρουφάκη σήμερα; Ως συνήθως, τη διάλεξη. 
Νούναν: Δεν ξέρω τι θα φέρει η επόμενη εβδομάδα, αδύνατο να προβούμε σε εικασίες, είναι εντελώς αχαρτογράφητα νερά
Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ, Νούναν: «Είναι η πέμπτη φορά σε 10 ημέρες που ερχόμαστε να συνεδριάσουμε για την Ελλάδα. Αφήσαμε την Πέμπτη δύο χαρτιά πάνω στο τραπέζι. Είχα έρθει εδώ για να γεφυρώσω το χάσμα και στη συνέχεια ανακάλυψα τα μεσάνυχτα ότι η Ελλάδα είχε μονομερώς διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Είμαι απογοητευμένος.  Δεν ξέρω τι θα φέρει η επόμενη εβδομάδα. Αδύνατο να προβούμε σε εικασίες, είναι εντελώς αχαρτογράφητα νερά». Οσον αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος, ο κ. Νούναν έιπε: «Θα δούμε. Πρέπει να ενημερωθούμε από τα θεσμικά όργανα. Είμαι ανοιχτός και ως προς τις δύο πλευρές». 
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας