Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Η Κοζάνη υποδέχθηκε το Ιερό Λείψανο της Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας

Σε πνεύμα κατάνυξης κλήρος και λαός της Κοζάνης υποδέχτηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2013 τεμάχιο του ιερού Λειψάνου της Αγίας Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας από τον ομώνυμο Ιερό Ναό των Αθηνών.
Το ιερό λείψανο μετέφερε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Αναργύρων Κοζάνης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, Προϊστάμενος του Ναού των Αθηνών, και το υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος, Ιερείς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης κ. Ιωάννης Σόκουτης, ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος και εκπρόσωπος του Στρατού.

Ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Παύλου, ενώ την Κυριακή την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Τιμόθεος Άνθης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο
Το ιερό Λείψανο θα παραμείνει στο Ναό για προσκύνημα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως 7 Απριλίου και καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες ως εξής:

·       ΔΕΥΤΕΡΑ  1  ΑΠΡΙΛΙΟΥ
7.00 π.μ.: Όρθρος – Ώρες – Εσπερινός με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία - Αγιασμός.
6.30 μ.μ.: Μέγα Απόδειπνο.

·       ΤΡΙΤΗ  2  ΑΠΡΙΛΙΟΥ
7.00 π.μ.: Όρθρος – Ώρες - Εσπερινός με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
8.30 μ.μ.: θ΄ Ώρα - Εσπερινός με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

·       ΤΕΤΑΡΤΗ  3  ΑΠΡΙΛΙΟΥ
7.00 π.μ.: Όρθρος - Ώρες - Εσπερινός με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
6.30 μ.μ.: Ευχέλαιο.
8.30 μ.μ.: Μέγα Απόδειπνο.

·       ΠΕΜΠΤΗ  4  ΑΠΡΙΛΙΟΥ
7.00 π.μ.: Όρθρος - Ώρες – Εσπερινός με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
6.30 μ.μ.: Μέγα Απόδειπνο – Παράκληση της Οσίας.

·       ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  5  ΑΠΡΙΛΙΟΥ
7.00 π.μ.: Όρθρος – Ώρες – Εσπερινός με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
7.30 μ.μ.: Γ΄ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.
9.00 μ.μ.: Αγρυπνία.

·       ΣΑΒΒΑΤΟ  6  ΑΠΡΙΛΙΟΥ
7.00 π.μ.: Όρθρος - Θεία Λειτουργία.
6.30 μ.μ.: Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία.

·       ΚΥΡΙΑΚΗ  7  ΑΠΡΙΛΙΟΥ
7.00 π.μ.: Όρθρος - Θεία Λειτουργία.
12 μεσημέρι: Παράκληση Οσίας Φιλοθέης – Αναχώρηση Ιερού Λειψάνου.

Σύντομος βίος της Αγίας Φιλοθέης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1522. Μετά τη χηρεία της έγινε μοναχή και ίδρυσε στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής τη Μονή του Αγίου Ανδρέου, όπου έβρισκαν προστασία και μάθαιναν και οικιακές τέχνες άπορα κορίτσια της πόλης. Τη νύχτα της 2-3 Οκτωβρίου του 1588, και ενώ παρακολουθούσε αγρυπνία στο Μετόχι των Πατησίων (Άγιος Ανδρέας οδού Λευκωσίας), τη συνέλαβαν οι Τούρκοι και αφού τη βασάνισαν ανηλεώς, την άφησαν ημιθανή. Μετεφέρθη στο Μετόχι της Καλογρέζας (όπου σήμερα η εκκλησία που φέρει το όνομά της), όπου και απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου 1589. Η μνήμη της τιμάται στις 19 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας