Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Οι αποφάσεις της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας για σχέδιο «Αθηνά», απαλλοτριώσεις και λαικές αγορές

από το ΧΡΟΝΟ
Συνεδρίασε την Πέμπτη το μεσημέρι το Δ.Σ. της Περιφερειακής Eνωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας με κύρια θέματα τις εξελίξεις στο σχέδιο Αθηνά, του θεσμικού πλαισίου των απαλλοτριώσεων της ΔΕΗ και τις λαικές αγορές.

Αναφορικά με το σχέδιο Αθηνά στην απόφαση της ΠΕΔ τονίζεται πως «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παραμένει στην Περιφέρειά μας μόνο ως θετική εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί στο γενικό επίπεδο αξιολόγησης. Τα επιμέρους εκπαιδευτικής και νομικής φύσεως ζητήματα ελπίζουμε οι αρμόδιοι και οι ειδικοί να τα διασαφηνίσουν με τρόπο δίκαιο και κατάλληλο. Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι η κατάργηση του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα και της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά αποτελεί καίριο πλήγμα για την ακριτική περιοχή μας που έχει προσφέρει τόσα πολλά σ’ αυτόν τον τόπο. Καλούμε το υπουργείο έστω και τώρα να επαναξιολογήσει την απόφασή του και να προβεί στις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις».
Σχετικά με την αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου περί απαλλοτριώσεων της ΔΕΗ σύμφωνα με το άρθρο 76 σχετικού πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 10 Απριλίου 2013η ΠΕΔ αναφέρει πως « εκτιμούμε ότι η τροπολογία που ψηφίσθηκε, δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές επιπτώσεις και καθιστά ουσιαστικά άπορους τους κατοίκους ιδιοκτήτες, των οποίων οι περιουσίες αναγκαστικά απαλλοτριώνονται για Δημόσιο όφελος, κατά παρέκκλιση των Συνταγματικών επιταγών (άρθρο 17 του Συντάγματος).
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι παραπάνω κοινωνίες προσφέρουν για περισσότερο από 50 χρόνια στο βωμό της ανάπτυξης της Εθνικής οικονομίας και υφίστανται όλες τις αρνητικές συνέπειες (περιβαλλοντική επιβάρυνση, έλλειψη ζωτικού χώρου, αδυναμία εναλλακτικών επιλογών απασχόλησης με την στέρηση πάνω από 200.000 στρεμμάτων αγροτκτηνοτροφικών εκτάσεων, ξεκληρισμό από τις προγονικές εστίες, αναγκαστική και βίαιη μετεξέλιξη των αγροτοκτηνοτρόφων σε άνεργους άκληρους αστούς). 
Τις ρυθμίσεις αυτές τις θεωρούμε κατάφορη αδικία και ζητούμε η Ελληνική Πολιτεία, να αντιμετωπίσει δίκαια το αίτημα χιλιάδων κατοίκων της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα ζητούμε να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο νομικό καθεστώς ως προς την διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε αρνητική μεταβολή που θίγει καίρια αυτή την ίδια την υπόσταση των συγκεκριμένων περιοχών».
Τέλος για το θεμα των λαικών αγορών η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζει πως « οι προτεινόμενες διατάξεις συνιστούν το αποκορύφωμα του συγκεντρωτισμού καθώς αφαιρεί από τους Δήμους τη σχετική αρμοδιότητα. Επιπλέον, μέσα στις δύσκολες εποχές που βιώνει η τοπική αυτοδιοίκηση της αφαιρούνται επιπλέον θεσμοθετημένοι πόροι που έχουν καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα έναντι των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Δήμοι προκειμένου να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.
Κατ´ επανάληψη τόσο η ΚΕΔΕ όσο και όλες οι ΠΕΔ της χώρας έχουν διατυπώσει την απλή και ξεκάθαρη θέση να περάσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορά στις λαϊκές αγορές στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι οι θέσεις μας αγνοούνται συστηματικά από την Πολιτεία και το Αρμόδιο Υπουργείο. Τη συμπεριφορά αυτή τη θεωρούμε εμπαιγμό καθώς όχι μόνο οι σχετικές αρμοδιότητες αφαιρούνται αλλά και οι θεσμοθετημένοι πόροι μεταφέρονται στις Περιφέρειες οι οποίες ως γνωστόν δε διαθέτουν καν μηχανισμούς είσπραξης των σχετικών τελών.
Κατόπιν τούτου ζητάμε την άμεση απόσυρση του σχετικού άρθρου και την αντικατάστασή του με διατάξεις που διασφαλίζουν την πλήρη μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας