Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γ. Προβόπουλος: Ο Β. Βενιζέλος έχει κάνει πολύ περισσότερα για τη χώρα από όσα θα του αναγνωρίσει η Ιστορία

Γράφει ο Δ. Μητρόπουλος στα ΝΕΑ της Μ. Δευτέρας:

« Ο Γιώργος Προβόπουλος θεωρεί ότι ο «Βαγγέλης Βενιζέλος έχει κάνει πολύ περισσότερα για τη χώρα από όσα θα του αναγνωρίσει η Ιστορία». Είναι μια άποψη που εκφράζεται κατ’ ιδίαν από πρόσωπο που ξέρει. Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος είναι η μόνη θεσμική αναφορά της χώρας από το 2008 μέχρι σήμερα. Κι έχει δει από μέσα μια σειρά από κυβερνήσεις να προσπαθούν απελπισμένα να κρατήσουν το τιμόνι της χώρας μέσα στη δίνη της κρίσης.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το δωδεκάμηνο μεταξύ Ιουλίου 2011 και Ιουνίου 2012- δηλαδή από τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου έως τη συγκρότηση της κυβέρνησης Σαμαρά- ήταν το πιο κρίσιμο. Ο Βενιζέλος κράτησε στο διάστημα αυτό το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Οικονομικών. Είναι η γνώση των δύσκολων στιγμών στις οποίες έζησε εκείνη την περίοδο που πυροδοτεί την ψυχολογία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις όπως η χθεσινή. Και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την κρύα οργή με την οποία αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Βενιζέλος αισθάνεται επίσης δικαιωμένος όχι από την Ιστορία αλλά από την εξέλιξη των πολιτικοοικονομικών γεγονότων. Δηλαδή από την οικονομική τραγωδία της Κύπρου. Όπως υπενθύμισε και χθές από το βήμα της Βουλής, μετά από όσα συνέβησαν εκεί δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το λεγόμενο εναλλακτικό σενάριο σε σχέση με το αν τα πράγματα από το 2010 και μετά θα μπορούσαν να είχαν τρέξει διαφορετικά με άλλες επιλογές.

Στην πραγματικότητα ο Β. Βενιζέλος επιχειρεί μια τιτάνια άσκηση πολιτικής παιδαγωγίας. Θέλει με το βάρος των επιχειρημάτων του να επανακαθορίσει το αφήγημα της τελευταίας τριετίας σαν μια ιστορία όπου υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις – μια από τις οποίες λέγεται ΠΑΣΟΚ- έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα χειρότερα, κόντρα στο λαϊκισμό.

Πέρα όμως από την αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βενιζέλος είχε επίσης τον αέρα του κυβερνητικού εταίρου που πέτυχε να επηρεάσει σημαντικά το χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου, πιέζοντας ως την τελευταία στιγμή για ρυθμίσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως η πρωτοβουλία για την ανεργία. Με δεδομένες τις υποχωρήσεις Βρούτση – την περικοπή κατά 35% των συντάξεων του ΟΑΕΕ και την αντικατάσταση Κικίλια- αλλά και τη βόλτα με τον Πρωθυπουργό στο Κιάτο, ο Βενιζέλος είχε επίσης το ατού ενός πολιτικού αρχηγού που στηρίζει αλλά δεν τσουβαλιάζει.»
 http://www.mavrioxia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας