Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΩΝΗ ΚΥΡΙΝΑ ΣΤΟΝ «Π» Η Περιφερειακή Αρχή εφαρμόζει κυβερνητικές εντολές

Τονίζει ότι το μνημόνια είναι η ταφόπλακα της περιφερειακής ανάπτυξης και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Γ. Δακή

Συνέντευξη στον Χρήστο Βήττα
Περιφερειακή ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αποδεσμευτούμε από μνημονιακές πολιτικές, αν δεν διαμορφώσουμε μία άλλου τύπου παραγωγική ανασυγκρότηση, επισημαίνει με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Π» ο επικεφαλής της Εναλλακτικής Δράσης για τη Δυτική Μακεδονία, Αντώνης Κύρινας. Ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης, ασκεί σκληρή κριτική στον Γιώργο Δακή, υπογραμμίζοντας ότι η περιφερειακή αρχή εφαρμόζει κυβερνητικές εντολές, αποδέχεται τη λιτότητα, την περικοπή κονδυλίων στη αυτοδιοίκηση και την υποβάθμιση του ρόλου της στην περιφερειακή ανάπτυξη. Επίσης, διατυπώνει τέσσερις προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:


-Επειδή συχνά συνδέετε δυσμενείς εξελίξεις για την περιοχή με το μνημόνιο, θεωρείτε ότι το μνημόνιο αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Περιφέρειας;
Κύριε Βήττα, το είχαμε πει απ το 2010 ότι το μνημόνιο θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αναπτυξιακής στρατηγικής τόσο στη χώρα μας όσο και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Και δικαιωθήκαμε. Το βλέπουμε καθημερινά σ όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Συνολικά στη χώρα μας το ΑΕΠ, μετά  την εφαρμογή και των  μεσοπρόθεσμων μέτρων έχει μειωθεί  περίπου στο 25%.
Η ανεργία οδεύει στο 30% συνολικά και 35% για την περιοχή μας και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα μιας εσωτερικής υποτίμησης που καταστρέφει  ό,τι αποκτήσαμε στην Ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια.
Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αποδεσμευτούμε από τις μνημονιακές πολιτικές και αν δε διαμορφώσουμε μιαν άλλου τύπου παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα έχει κοινωνικό και οικολογικό προσανατολισμό.
Επιδίωξη θα πρέπει να είναι με βάση  τα  συγκριτικά πλεονεκτήματα  της χώρας και της περιφέρειας να μπει  φρένο καταρχήν στην ύφεση και στη συνέχεια να αρχίσει η αντίστροφη προσπάθεια της ανάκαμψης.
Χρειαζόμαστε μια παραγωγική ανασυγκρότηση  που θα ανακατανέμει  το παραγόμενο αποτέλεσμα με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και που θα εξασφαλίζει την οικονομική και παραγωγική αυτάρκεια  της χώρας. Αλλιώς θα συνεχίσει αυτή η καταστροφική πορεία για τους πολίτες της χώρας και της Δυτικής Μακεδονίας που ήδη στενάζουν.

-Ο Γιώργος Δακής είναι «μνημονιακός» περιφερειάρχης ή «ρεαλιστής»; Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του στο τιμόνι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;
 Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αποτελεί μέρος της εφαρμογής αυτής της μνημονιακής πολιτικής. Είχαμε τονίσει απ τη δημιουργία του «Καλλικράτη» ότι αυτό το σχέδιο δε θεσπίστηκε για την ουσιαστική ανασυγκρότηση  της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά για να εξυπηρετήσει την δημοσιονομική προσαρμογή της. Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή  ακολουθεί και εφαρμόζει τις κυβερνητικές εντολές. Αποδέχεται τη λιτότητα, την περικοπή κονδυλίων  στην Τοπική αυτοδιοίκηση, την υποβάθμιση του ρόλου της στην περιφερειακή ανάπτυξη, τη διάλυση των κοινωνικών υποδομών και κυρίως γίνεται φορέας μεταβίβασης δράσεων σε γερμανικά συμφέροντα, όπως υποδηλώνουν οι συναντήσεις και οι συσκέψεις με τον κ. Φούχτελ. Ο κύριος Δακής και η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου αποδείχτηκαν πιστοί «υπηρέτες» αυτής της πολιτικής. Και όλα αυτά στο όνομα του «ρεαλισμού», του «ρεαλισμού» που στην ουσία είναι ηττοπάθεια και ενδοτικότητα στα μεγάλα συμφέροντα, μοιρολατρία, κυβερνητική προστασία, και η αποδοχή  ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει. Στον αντίποδαι υπάρχει ο ρεαλισμός της άλλης πολιτικής που προανέφερα της πολιτικής που και στην τοπική αυτοδιοίκηση βάζει τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής στο επίκεντρο.

-Η κατάσταση στην  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την ύφεση και την ανεργία, μπορεί να είναι αναστρέψιμη, σε συνθήκες μάλιστα βαθιάς οικονομικής κρίσης;
H συνέχιση της υφεσιακής πολιτικής, που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις με συνέπεια τα τρία τελευταία χρόνια, δεν μας κάνει αισιόδοξους ότι η κρίση και στις περιφέρειες θα ξεπεραστεί γρήγορα. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ που φτάσαμε. Απαιτείται άλλη αντίληψη στο σύνολο των παραγωγικών τομέων με ανατροπές. Πρέπει να ξεχάσουμε το παραγωγικό μοντέλο που μας έφερε στα σημερινά αδιέξοδα ξεκινώντας από το βασικό ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη που έχει δεμένη την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο άρμα της κεντρικής εξουσίας αφαιρώντας της αυτό καθαυτό το δικαίωμα της ύπαρξης και τη δυνατότητα παραγωγής αυτόνομης πολιτικής για την περιφέρεια. Υπάρχει η δυνατότητα μιας αναστρέψιμης πολιτικής μόνο που, για να συμβεί αυτό, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε μόνο τη κάθετη σκέψη αλλά να υπάρξει και η πλάγια σκέψη, της δημιουργικότητας και των νέων απαντήσεων  που θα μας δώσει τις εναλλακτικές προοπτικές. Η χώρα μας έχει περάσει και άλλες κρίσεις. Το ζητούμενο είναι  σε ποια κατεύθυνση θα επιλυθεί και σε βάρος ποιου. Εδώ είναι που πρέπει να απαντήσουμε και να κάνουμε τις επιλογές μας. Θα συνεχίσουμε αναπαράγοντας τις ίδιες πολιτικές που μας έφεραν σ αυτή την κρίση – γιατί η κρίση δεν ήρθε από μόνη της- ή θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε στρατηγική πολιτική κατεύθυνση που θα βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο κέντρο των αποφάσεων;
Η Δυτική Μακεδονία, όπως και η χώρα ολόκληρη, έχει τεράστιες δυνατότητες που όμως για δεκαετίες είτε δεν αξιοποιήθηκαν ή λεηλατήθηκαν προς όφελος πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

-Ποιες οι προτεραιότητες του συνδυασμού σας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;
Αυτή τη στιγμή και στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, μια πρέπει να είναι  η βασική μας προτεραιότητα, η δική μας σαν συνδυασμού αλλά και όλων των πολιτών   αυτού του τόπου: η προσπάθεια να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση. Και σ αυτή την κατεύθυνση τίποτα λιγότερο δεν έχουμε να κάνουμε παρά να προβάλουμε και να προωθήσουμε ως βασικό άξονα της φιλοσοφίας μας  την  εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα και για εμάς και, επιτρέψτε μου να πω, και για την ίδια την κοινωνία. Θα μπορούσε να πει κανείς και να επαναλάβει πολλά και μεγάλα λόγια, που ακούγονται μεν ενδεχομένως καλά στα αυτιά του κόσμου, όμως έμειναν και μένουν κενό γράμμα. Αυτή τη στιγμή  πρέπει να εξασφαλίσουμε τις βασικές ανάγκες για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Η εξασφάλιση και η επέκταση  των κοινωνικών δομών στην περιφέρεια,  στην Υγεία,  στην Παιδεία,  στη στήριξη της τρίτης ηλικίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσα από τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη είναι βασικές προτεραιότητες. Από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε και πρέπει να αλλάξουμε όλη την αντίληψη για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Πρέπει να αλλάξουμε, και επιβάλλεται να το κάνουμε, την αντίληψη των μονοκαλλιεργειών και να επεκτείνουμε τη σκέψη μας στην ανάδειξη όλων των φυσικών πλεονεκτημάτων που έχει αυτός ο τόπος. Ανάπτυξη δεν είναι μόνο το κάρβουνο, ανάπτυξη δεν είναι μόνο η γούνα,  για να αναφερθώ σε δύο απ τους βασικούς τομείς στους οποίους βασίστηκε η ανάπτυξη στην περιοχή μας για χρόνια. Θέλουμε με βάση και αυτά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα  στην περιφέρεια να αναπτύξουμε και άλλες παραγωγικές διαδικασίες, όπως τον αγροτουρισμό, τη γεωργική παραγωγή, την κτηνοτροφία, την τεχνολογία. Θέλουμε να ξαναδούμε τη μεταποίηση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι η Δυτική Μακεδονία έχει φυσική και γεωγραφική θέση όπου με την αξιοποίηση των συγκοινωνιακών μέσων (αεροδρόμια, επέκταση σιδηροδρόμου και με την Εγνατία οδό) μπορεί να παίξει το ρόλο ενός βασικού διαμετακομιστικού κόμβου προς πολλές κατευθύνσεις.   Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω βασικές προϋποθέσεις και ταυτόχρονα κεντρικές πολιτικές επιλογές είναι για μας :
Α. Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας Α’ και Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, απαλλαγμένης από την κεντρική διοίκηση.
Β. Χωροταξική οργάνωση με πλήρη αναμόρφωση των υπαρχόντων σχεδίων.
Γ. Αναδιάρθρωση των τριών τομέων παραγωγής με έμφαση στην αγροτική παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, την ενέργεια και συνεταιριστική δράση στον δευτερογενή και την καινοτομία στον τριτογενή.
Δ. Δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και μέριμνα, αλληλεγγύη, στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

-Θα είστε υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και στις επόμενες εκλογές;
Θα σας πω ένα μόνο πράγμα: στο δικό μας αξιακό σύστημα το ποιος κάθε φορά θα ηγείται ενός εκλογικού σχήματος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απόφαση του ίδιου. Αφήνουμε τις προσωπικές πολιτικές και φιλοδοξίες για άλλους χώρους. Αυτούς που μας έφεραν ως εδώ και που έχουν ως κορωνίδα της πολιτικής τους την πολιτική του ενός ανδρός. Αυτά τα μοντέλα δεν τα υιοθετήσαμε ποτέ, δε θα το κάνουμε και τώρα. Ήμασταν και είμαστε εθελοντές σε μια κοινή προσπάθεια και αυτήν υπηρετούμε όλοι μας σ’ αυτόν το  χώρο.  Κι αυτός ο χώρος μέσα απ τις συγκροτημένες συλλογικές του διαδικασίες αποφασίζει και θα αποφασίσει για όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας