Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους Μηχανικούς στο ΕΤΑΑ

  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Σε συνέχεια της υπ΄ Αριθμ. Πρωτ. 1987/21-9-2012 ερώτησης Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις αυξήσεις στις εισφορές των Μηχανικών, επανερχόμαστε διαπιστώνοντας ότι η τρικομματική συγκυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια εξόντωσης των εργαζομένων.
Σε στενό συντονισμό με τη ηγεσία του ΕΤΑΑ, επιτίθεται στους Μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), θέτοντας σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 3986/11 που αφορά στις νέες ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, στις κινητοποιήσεις της 28ης Μαρτίου, επιστράτευσε τα ΜΑΤ για να εμποδίσει την είσοδο των μηχανικών στο Ταμείο τους ενώ, με την πραξικοπηματική συμπεριφορά του Προέδρου του ΕΤΑΑ, επιχειρεί να εμποδίσει την αντιμετώπιση των ζωτικής σημασίας ασφαλιστικών προβλημάτων που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των μηχανικών, στη συνεδρίαση της διοίκησης του ταμείου.
Παρά τις διαπιστώσεις των Υπουργών για βούλιαγμα των δραστηριοτήτων των Μηχανικών και παρά τις εξαγγελίες για ενεργοποίηση ασφαλιστικού Κλάδου Προνοιακών Παροχών, η Κυβέρνηση εμμένει στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρεωτική ένταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και με τη συνεχιζόμενη απόδοση εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν μπορούν να ενταχθούν.
Οι εργαζόμενοι Μηχανικοί έχουν ενημερώσει, επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους την Κυβέρνηση, ότι δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, σε πρώτη φάση άνω του 25%.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, 27.943 Μηχανικοί δεν εξόφλησαν το β' εξάμηνο του 2012 τις εισφορές τους. Ένα ποσοστό 40% των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου 8.000 ασφαλισμένοι) έχουν προβεί σε διακανονισμό με αβεβαιότητα για τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην επόμενη δόση και 3.778 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτές Μηχανικών. Πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων διπλωματούχων δεν κάνουν πλέον έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγουν τις υπέρογκες εισφορές. Για τον ίδιο λόγο, παρατηρείται κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αθρόες αιτήσεις διαγραφής από το ΤΕΕ, προκειμένου να διακοπεί και η ατέρμων διόγκωση χρεών. Ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, η προ τριετίας αναλογία μεταξύ ενεργών και συνταξιούχων, επτά προς ένα, ήδη μετατρέπεται σε δύο προς ένα.
Το ΤΕΕ, κατά τους προηγούμενους μήνες, κατέθεσε αίτηση αναστολής κατά της επίμαχης διάταξης. Περαιτέρω, η Αναλογιστική Μελέτη κατΆ ανάθεση του ΤΕΕ,  του Δρ. Αλέξανδρου Ζυμπίδη, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν τεθεί σε γνώση όλων των Αρμοδίων, προβλέπει ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά. Τέλος, η Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ αποφάσισε ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής της διάταξης του εδ. γΆ παρ. 15 του αρ.44 του Ν. 3986/11 για την Ειδική Προσαύξηση, για την επίλυση του οποίου απαιτείται ιδιαίτερη νομοθετική παρέμβαση δια τυπικού νόμου.
Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του  ΤΣΜΕΔΕ (άνω των 3 δις), που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κυβερνητική ευθύνη μετατράπηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, το ΤΣΜΕΔΕ έμεινε με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι απώλειες για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ¤, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. ¤), αλλά και η υπαγωγή της Attica Bank σε διαδικασία «κουρέματος».
Η κυβέρνηση και η Τρόικα εμφανίζονται να «αντισταθμίζουν» με τα νέα χαράτσια, υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών, τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI και να εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μιας και ο Κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ το 2011. Ουσιαστική όμως επίπτωση των αυξήσεων θα είναι η δραματική υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλισης, λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων να καταβάλλουν υπέρογκα αυξημένες εισφορές, καθώς και η επακόλουθη κατάρρευση των εσόδων των ταμείων και η βίαια εξώθηση των λίγων, που θα διατηρήσουν την δυνατότητα, στις αβέβαιες και περιορισμένης επάρκειας ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Επειδή από την Αναλογιστική Μελέτη του ΤΕΕ τεκμηριώθηκε ότι η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 3986/11, σε συνδυασμό με τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI, θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά.
Επειδή η εφαρμογή μιας διάταξης, με διαπιστωμένη ελλειμματική προοπτική για τον Ασφαλιστικό Φορέα και με εκκρεμή την Απόφαση αναστολής από το ΣτΕ, συνεπάγεται πολιτικές, δεοντολογικές και ποινικές ευθύνες για τους Αρμόδιους.
Επειδή η Διοίκηση του ΕΤΑΑ αποφάσισε την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 3986/11, που αφορά στις νέες ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, παρά τη διαφορετική ερμηνευτική άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Ταμείου.
Επειδή οι Μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και ύφεσης στους κλάδους δραστηριοποίησής τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι νέες εξοντωτικές αυξήσεις στις εισφορές των Μηχανικών του ΕΤΑΑ;


         Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

 Στρατούλης Δημήτρης

 Ουζουνίδου Ευγενία

 Φωτίου Θεανώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας