Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μένει στη μέση το ανασκαφικό έργο στη Δυτική Μακεδονία

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Θύματα της γραφειοκρατίας και οι εποχικοί στις ανασκαφές Πριν την ώρα τους σταματούν οι επείγουσες σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές που εκτελεί η αρχαιολογική υπηρεσία σε διάφορα σημεία όπου εκτελούνται έργα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς λήγει σήμερα η σύμβαση των 600 περίπου εποχικών υπαλλήλων που προσέλαβε για το σκοπό αυτό η Αρχαιολογική υπηρεσία.
Η λήξη των συμβάσεων όμως των εποχικών υπαλλήλων στις αρχαιολογικές ανασκαφές έχει και παράπλευρες απώλειες: Πρώτον το σταμάτημα των σωστικών ανασκαφών σε σημαντικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή μας, πράγμα που συνεπάγεται και το πάγωμα των εργασιών σε αντίστοιχα έργα, όπως για παράδειγμα η εξορυκτική δραστηριότητα σε λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, όπως της Μαυροπηγής και του Κλείτου (Ορυχείου Νοτίου Πεδίου) ή το φράγμα του Ιλαρίωνα. Δεύτερον τους συμβασιούχους στις ανασκαφές, καθώς ενώ η προκήρυξη έγραφε ότι θα εργαστούν συνολικά 660 ώρες που αντιστοιχούν σε 85 ημερομίσθια, με την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην πρόσληψή τους, εκείνοι ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Σεπτεμβρίου αντί από τον Μάρτιο- Απρίλιο του 2010, και μετά βίας συμπληρώνουν 65 ημερομίσθια, με συνέπεια να μην μπορούν ούτε να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας για να έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ταυτόχρονα χάνουν και ένα σεβαστό οικοδομικό επίδομα που παίρνουν. Πρόκειται για ένα εξόχως σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εποχικοί στις ανασκαφές, καθώς αντί να ξεκινήσουν να εργάζονται από την περασμένη άνοιξη περίμεναν μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να προσληφθούν και να κολλήσουν κάποια ένσημα ώστε να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Απευθύνονται λοιπόν προς τους βουλευτές του νομού Κοζάνης και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας με αίτημα να παρέμβουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση ώστε να δοθεί κάποια σιωπηρή παράταση, μήπως και προλάβουν να εργαστούν για το διάστημα που προέβλεπαν οι σχετικές προκηρύξεις πρόσληψης εποχικών συμβασιούχων στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Ιδιαίτερα που όπως ανέφεραν στον «Π», τα χρήματα για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων έργων υπάρχουν, αλλά και επειδή, παρά το γεγονός ότι λήγει στις 30 Νοεμβρίου η εκτέλεση εργασιών που αναφέρεται στις σχετικές προκηρύξεις εκείνοι δεν έχουν υπογράψει ακόμη τη σύμβαση για την πρόσληψή τους. Δηλώνουν μάλιστα ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί το Υπουργείο επιμένει στο να τηρείται «κατά γράμμ» η καταληκτική ημερομηνία των συμβάσεών τους και αδιαφορεί για το γεγονός ότι δεν τηρείται και ό,τι αναφέρεται στο προβλεπόμενο έργο της προκήρυξης», ότι δηλαδή οι εποχικοί υπάλληλοι προσελήφθησαν για να παρέχουν έργο 660 ωρών και όχι λιγότερο ή περισσότερο. Αιτούνται λοιπόν να τηρηθεί αυτός ο όρος των προκηρύξεων. Υπενθυμίζεται ότι η καθυστέρηση της πρόσληψης εποχικών στις ανασκαφές, όπως αποκάλυψε ο «Π» τον περασμένο Αύγουστο, οφείλεται τόσο στην αλλαγή του τρόπου των προσλήψεων όσο και στην καθυστέρηση έγκρισης των σχετικών πιστώσεων, αν και οι όπως τονίζουν οι ίδιοι οι συμβασιούχοι στις ανασκαφές, δεν μπορεί να συνεχίζουν οι πολίτες να πληρώνουν το τίμημα της γραφειοκρατίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

re seis mono ayto? me to 24mhno ti ginetai???pou den tha mporoun se ligo na pane oyte ekei gia douleia. ti kanoyn oi politikh ths perioxhs mas g ayto???na baloyn epiteloys telos sthn athliothta toy PD PAYLOPOYLOY.

Το Προφίλ μας